Sezatoare, episodul 2

MLI-84 Muzeul Militar Naţional - Sursa:  wikimedia.org

MLI-84 Muzeul Militar Naţional – Sursa: wikimedia.org

Nu voi relua detaliile modernizarii MLI-84M1, in afara unui singur aspect: trecerea de la tunul original de 73mm LP la cel KBA de 25mm.

Care ar fi avantajele si dezavantajele noului tun, in ce masura rata de foc mai mare compenseaza calibrul scazut, luand in calcul si cantitatea mai mare de munitie disponibila si daca nu cumva ar fi fost mai potrivit sa se adopte un tun de cel putin 30mm, daca nu 35mm,  ar fi o alta discutie.

Luand insa ca punct de plecare necesitatea schimbarii tunului de 73mm, trebui remarcat ca exista cel putin o alternativa la adoptarea tunurilor automate de calibru mic: sud-africanii introdusesera deja in dotare un vehicul 8×8 de cercetare, Rooikat, pe care instalasera un tun de 76mm HP, GT-4.

GT-4 este un tun ghintuit, capabil de performante foarte bune  in lupta anti-blindate atunci cand este folosit cu proiectile APFSDS, putand distruge blindajele tancurilor T-55 si T-62.

Desi GT-4 este un produs local, fara legatura cu mult mai celebrele Oto Melara navale, este totusi compatibil cu munitia acestora din urma.

 

Rooikat - Sursa: wikipedia.org

Rooikat – Sursa: wikipedia.org

 

Turela de 5,5 tone poate fi montata pe transportoare pe roti sau masini de lupta senilate de cel putin 12 tone deci MLI-84 s-ar fi putut califica la limita. Sud-africanii au produs de altfel si o versiune a aceleiasi turele cu un tun standard de 105mm, care a fost montata pe un asemenea sasiu.

LMT-105 - Sursa: fas.org

LMT-105 – Sursa: fas.org

 

Dupa cum se vede, profilul rezultat nu ar fi mai inalt decat cel al MLI-84M1 insa tunul de 76mm ar avea cel putin un avantaj fata de cele de 25-35mm, capacitatea crescuta de perforare a blindajelor: rachetele Spike ar fi fost rezervate astfel doar celor mai dificile tinte (MBT-uri), pentru orice altceva tunul de 76mm fiind suficient. Daca se iau in considerare si performantele mai bune in sprijinul infanteriei prin folosirea loviturilor HE, ideea tunului de 76mm pare a fi cea mai buna solutie.

Poate fi o idee pentru urmatorul MLI, daca nu va fi cumparat un produs deja existent. Sau daca va mai fi cumparat ceva intr-un orizont de timp mediu.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

5 Responses to “Sezatoare, episodul 2”

  1. Marius Z. says:

    Legat de tun de 76mm sau 105mm, CV-90 sau Anders-ul au prevazute astfel de solutii, insa acestea sunt MLI-uri grele, care nu sunt flotabile si au fost proiectate si sa ruleze fara probleme in aceste conditii.

    Noua, pe MLI84, daca am vrea sa pastram flotabilitatea, probabil doar o turela ruseasca de BMP3M, gen Bachka/U (tun 100mm 2A70 capabil sa traga rachete ghidate AT, un tun 2A72 de 30mm, doua mitraliere de 7,62 mm, un lansator automat de grenade calibrul 40mm dar si sistem de protectie Arena E), sau ceva similar. Eu as prefera, in detrimentul calibrului armei, sa pastrez o mica rezerva pentru cresterea protectiei MLI-84, similar cu ce au facut ceho-slovacii cu BVP-M2-SKZ, daca oricum pe urmatorii 10 ani nu se arata la orizont un MLI nou in Romania.

    In plus, e bataie pe cele 60-70 de bucati de MLI84 inca nemodernizate, in sensul ca dupa renuntarea la ORCWS-25 (care pana la urma nu stiu daca s-au vandut la licitatia din iulie), acum se vorbeste de instalarea de mortiere de 120mm. Ori sa fragmentezi si mai mult lotul cu o serie redusa cu alt tip de turela… nu prea ii vad rostul.

    Personal, as fi instalat si restul de turele ORCWS25 pe MLI-84, as fi adaugat un plus de protectie, iar mortierul de 120mm l-as fi mutat pe SAUR2, tunul de 76, 100mm, 122mm, 155mm si alti derivati inclusiv AA i-as fi pus pe SAUR2 si mai ales o versiune a TBT. Similar cu Centauro, AMX-10RC sau Marder-mobile gun system 105mm Oto-Melara.
    La tunul de 122mm, o mica exceptie – de vazut daca se mai poate moderniza Model1989, retras prematur din parcul activ. Eventual aduse acele MLI-84 nemodernizate la acest standard, dar nu faramitat lotul si asa mic in x variante si sub-variante.

    • Marius Z. says:

      Sau macar o versiune echivalenta RN-94 derivata din SAUR2, ar fi mai apropiata de AMX-10 RC…

      Si sa nu uitam de Stryker MGS… care insa joaca in alta liga, fiind o optiune interesanta daca am fi mers pe inzestrarea in numar mare cu Piranha.

    • admin says:

      Nu ar avea sens sa mai schimbam ceva la MLI-84M1. S-a ales 25mm si cu asta se va ramane cel mai probabil pana la retragerea din serviciu a platformei care este deja destul de veche.

      Ideea era ca se putea alege altceva la momentul cand s-a luat decizia de a schimba 73mm pe 25mm.
      Al doilea aspect era pentru viitor, cand se va dispune de o noua platforma, nu cea derivata din BMP-1. Adica intr-un viitor destul de indepartat.

      Ref. la aruncatoarele de 120mm pe MLI-84, cred ca e cea mai buna decizie posibila, la fel ca si montarea 81mm (poate si 120mm??) pe TBT. Pentru IFV/APC-uri aruncatoarele de bombe sint mult mai potrivite decat tunurile de 105/120mm. Insa un tun de 76mm ar fi altceva si cred ar fi balanta perfecta intre greutate, nr. de lovituri carate si eficienta. Daca calibrul creste, atunci aruncatoarele sint mai bune.

      Deocamdata Armata a trimis semnale contradictorii in ceea ce priveste alegerea mobilitate vs protectie. Vom vedea daca se prefera obuziere autopropulsate pe roti sau pe senile, sau amandoua. Aceeasi discutie si pt aruncatoare.

      • Marius Z. says:

        In ceea ce priveste armele de pe MLI-84M1, asta am spus si eu, sa le lasam cum sunt, poate cu o crestere a protectiei cu kit-uri suplimentare.

        Problema legata de aruncatorul de 120mm nu e platforma MLI, care este intr-adevar o optiune tehnica in regula, ci numarul limitat de exemplare care se vor produce… 40? 50? Din acest punct de vedere as prefera sa le vad pe SAUR2 iar restul de MLI convertite la M1 ca sa asigure sprijinul celor 5 batalioane de tancuri, cum era prevazut initial.

        am inteles si faza cu tunul de 76mm, insa pentru viitor ma gandeam la refolosirea celui de 100mm de pe TR-85, cand se va retrage din serviciu acesta sau macar se va inlocui tunul cu unul de 120mm.

        • admin says:

          Cel mai probabil nu sint bani sa faca si una si alta. Cum e nevoie si de aruncatoare, atunci se renunta la convertirea mai multor IFV-uri pentru cateva zeci de bucati de 120mm.
          Nu au bani nici sa fabrice prototipul TBT-ului…

          Dupa parerea mea tunurile de 100/105/120mm nu ar trebui puse niciodata pe APC-uri sau chiar IFV-uri. Nu la noi, e doar risipa de resurse. Dar nu inseamna ca nu o sa se faca si asta pana la urma, se va spune ca vor inlocui tancurile vechi cu ceva mai ieftin, mai modern, ca si altii au, ca nu ne mai permitem chestii scumpe, etc… Argumente se vor gasi.