Distrugerea rapida a minelor, episodul 2

MK-105 remorcat de un elicopter MH-53E Sea Dragon - Sursa: wunderground.com

MK-105 remorcat de un elicopter MH-53E Sea Dragon – Sursa: wunderground.com

Dupa ce am vazut doua metode de vanatoare a minelor, una rapida iar cealalta inteligenta, a venit timpul prezentarii unui exemplu din cel de-al doilea grup de actiuni din cadrul razboiului anti-mine: dragajul prin influenta.

Daca vanatoarea minelor presupune incercarea de identificare precisa a tintelor dintr-o zona restransa si distrugerea lor cu mijloace active, dragajul este solutia preferata atunci cand se doreste acoperirea unei arii mari fara a se cunoaste locatia exacta a minelor iar procedeul presupune simularea acustica si magnetica a unei tinte reale, cu obiectivul de a provoca explozia minelor de la o distanta sigura.

Ar mai fi de amintit in trecere si de o alta metoda, mai veche si la care se renunta treptat,  dragajul mecanic, care are insa dezavantajul expunerii dragorului la actiunea campului de mine.

Revenind la metoda moderna de dragaj prin influenta, un element critic este capacitatea de a izola platforma tractoare de echipamentul ce simuleaza tinta minelor. O varianta ar fi o vedeta rapida special proiectata pentru semnatura magnetica minima sau chiar o nava pe perna de aer sau SES dar chiar si pentru acestea patrunderea intr-un camp de mine reprezinta un risc. O solutie mult mai buna este instalarea echipamentului de dragaj pe o sanie hidroglisoare si remorcarea acesteia de un elicopter.

Echipamentul standard al US Navy este reprezentat de sistemul de dragaj magnetic MK-105 tractat de un elicopter greu MH-53. MK-105 este compus dintr-un generator electric functionand pe baza unei turbine de gaze care furnizeaza energia necesara echipamentului ce genereaza campul magnetic, intregul ansamblu fiind montat pe un cadru prevazut cu aripi rabatabile care odata coborate in apa au rolul de  suprafete portante. Odata ce sania atinge o anumita viteza, forta portanta ridica cadrul cu echipamente deasupra apei iar rezistenta la inaintare scade  (comparativ cu o salupa clasica de aceleasi dimensiuni, deplasandu-se cu aceeasi viteza). Conceptul este destul de vechi fiind folosit chiar si in Marina Romana de vedetele torpiloare cu aripi portante din clasa Huchuan sau Type 025.

Lui MK-105 i se poate atasa si un sistem generator de semnaturi acustice, MK-104, pentru a deveni un simulator complet, acoperind ambele spectre de interes pentru minele moderne.

Elementele componente ale MK-105 - Sursa: globalsecurity.org

Elementele componente ale MK-105 – Sursa: globalsecurity.org

MK-105 in actiune - Sursa: exelisinc.com

MK-105 in actiune – Sursa: exelisinc.com

 

In clipul urmator se poate vedea o demonstratie a functionarii MK-105:

 

Viitorul operatiunilor de deminare ale US Navy apartine insa elicopterelor care opereaza de pe navele de lupta de dimensiuni medii, modelul avut in vedere fiind MH-60S.

Fiind bazat pe cunoscutul UH-60, un elicopter mediu, MH-60S este prea mic pentru a tracta MK-105 si astfel a fost nevoie de dezvoltarea unui sistem cu capacitati similare MK-105 insa intr-un format mai redus: ALQ-220 OASIS (Organic Airborne and Surface Influence Sweep).

ALQ-220 OASIS - Sursa: mccaskill.senate.gov

ALQ-220 OASIS – Sursa: mccaskill.senate.gov

 

In locul platformei pe aripi portante, noul sistem este instalat intr-un corp submersibil, asemanator unei torpile, mult mai usor si mai mic decat vechiul MK-105, ceea ce ajuta in operatia de tractare avand in vedere rezistenta superioara opusa de mediul lichid.

Daca programul va fi un succes si ALQ-220 va fi disponibil la export, se poate dovedi cel mai important element din panoplia razboiului anti-mina aparut in ultimii ani.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “Distrugerea rapida a minelor, episodul 2”

  1. […] ca MH-60S sa tracteze noul echipament de dragaj prin influenta OASIS (amintit pe scurt aici), destinat a inlocui “sania” Mk-105. Motivul e ca, fata de vechile dar si mai […]