Globul de cristal, episodul 3

Leopard 2A5 german - Sursa: armyrecognition.com

Leopard 2A5 german – Sursa: armyrecognition.com

Polonezii se lauda oricui sta sa ii asculte cu ultima achizitie de tancuri Leopard la mana a doua din Germania.

Argumentele lor ar fi in principal pretul, aproximativ EUR1,5mil per bucata, aici fiind incluse insa pe langa cele 119 tancuri si alte 220 de vehicule si echipamente dar si starea tehnica foarte buna, majoritatea (105) fiind versiunea 2A5 iar restul 2A4.

Cum 2A5 este deja o versiune moderna, Polonia nu va fi nevoita sa investeasca in ele prea curand, in schimb concentrandu-se pe modernizarea parcului de 2A4. Pe masa este si o varianta in care ambele versiuni vor fi aduse la un standard comun, apropiat 2A7.

Facand o paranteza, noua achizitie are potentialul de a ingropa sau macar a intarzia considerabil planurile pentru un nou MBT polonez, existand insa si varianta in care eforturile se vor concentra strict in directia proiectarii unui tanc usor, care sa nu concureze direct cu Leopardul.

O informatie care nu apare in multe anunturi de presa este ca Polonia ar fi fost la concurenta cu alti doritori de Leoparzi ieftini si buni.
Si parca pentru a face in ciuda, se subliniaza ca acesta a fost si ultimul lot de Leo 2A5 disponibil din stocurile germane, restul tancurilor din dotarea Bundeswehr-ului, care vor fi pastrate in serviciu, fiind versiunea 2A6.

Nu se stie exact cine au fost contracandidatii polonezilor, lista celor care inca mai cumpara blindate fiind ocupata in general, pe primele locuri, de state din Asia sau Orientul Mijlociu.
Dar daca totusi un stat mediu european s-ar decide, printr-o minune, sa incerce o achizitie similara, ce variante ar avea la dispozitie?

Pe primul loc ar fi Leoparzii 2A6 din Olanda, mai moderni decat cei disponibilizati de Germania dar si mai scumpi, pretul neoficial fiind undeva intre 1,5 si 2 milioane de euro per bucata, fara a fi disponibile detalii despre alte echipamente incluse in pret.

Locul doi ar fi ocupat de Merkava Mk-3 pe care israelienii se declara dispusi sa-i vanda ca o alternativa ieftina la noile Merkava Mk-4, destul de scumpe inca. Unul dintre cele mai bine protejate tancuri din lume, este rezultatul experientei directe avute de israelieni in conflictele din regiune insa diferentele de doctrina intre Israel si statele europene ar cantari impotriva acestei variante.

Locul trei ar reveni lui Abrams a.k.a. “Atomicul”. Tot ce trebuie facut pentru a-l obtine este sa platesti reconditionarea si transportul pana la destinatie. Iar daca turbina, cunoscuta pentru consumul mare de carburant, nu este o problema atunci se obtine unul dintre cele mai bune compromisuri intre protectie si mobilitate intalnite la tancurile contemporane. Un bonus ar fi si faptul ca nu are nevoie de multe pregatiri pentru depasirea cursurilor de apa: in timp, echipajului ii cresc branhii.

Pe ultimul loc la categoria “tancuri uzate disponibile acum” se situeaza cele cateva zeci de AMX-56 Leclerc frantuzesti. Numarul mic de exemplare scoase la vanzare si baza de clienti redusa duce automat la dependenta de furnizor. Altfel, un efort remarcabil al francezilor de a se apropia de liderii europeni in materie.

La categoria “interesante cand vor fi disponibile“:

Ce vine chiar de la inventatorii tancurilor si, mai recent, ai blindajului compozit nu are cum sa fie decat exceptional. Challenger 2 este cel putin egalul Leopardului insa pune mai mult accent pe protectia echipajului decat pe mobilitatea in teren. Marele handicap este tunul ghintuit care nu poate fi inlocuit, in conditii optime, de unul cu teava lisa fara schimbarea turelei. In aceste conditii, chiar si daca ar fi disponibil acum, si-ar gasi cu greu cumparatori.

Despre Ariete nu se poate spune decat ca este MBT-ul european construit intr-o serie mai scurta decat Leclerc. Singurul utilizator este Italia care deocamdata nu a dat semne ca ar vrea sa treaca la o generatie noua.

La final, poate cea mai buna solutie disponibila in viitor: K1A1. A nu se confunda cu mult mai cunoscutul K2 Black Panther, K1 are ca inspiratie Abrams si a fost modernizat in cateva etape succesive, fiind inca in productie, practic in paralel cu K2. Daca acesta din urma il va inlocui complet este o chestiune deschisa, dat fiind pretul mare al K2, insa in acest caz K1A1 ar fi un “best buy”.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

11 Responses to “Globul de cristal, episodul 3”

  1. Marius Z. says:

    Intr-adevar, dupa cum am scris si eu acum mai bine de 1 an, Hyunday-Rotem K1A1 sud-coreean este ignorat de multa lume, desi se poate considera ca este o versiune imbunatatita si adaptata cerintelor sud-coreene a M1 Abrams.

    Desi la inceput aparent superior lui M1A1 Abrams, problema lui e ca nu beneficiaza de modernizarile disponibile pentru Abrams.
    Produs in aprox. 1500 de bucati (din care 1000 au ramas la versiunea K1 cu tun de 105mm), se pare ca se pregateste o noua modernizare a sa, K1A2 din 2014 – K1A2, cu retrofit de echipamente de pe K2.
    http://www.hyundai-rotem.co.kr/Eng/Common/data/K2_ENG2.pdf

    Pentru noi ar fi interesanta aceasta optiune, atat prin faptul ca nu am avea nevoie de mai mult de 300-350 de bucati cat si datorita faptului ca deja acest K1 modernizat s-ar putea sa-l concureze la performante pe varul sau mai recent, Altay, insa e neaparat nevoie de transfer tehnologic si colaborare cu sud-coreenii pentru dezvoltari ulterioare…

    Oricum, in curand va exista cel putin un pachet de retrofit cu motor diesel si pentru Abrams, care poate fi re-adus la 0km, asa ca va fi concurenta 🙂

    • admin says:

      Din cate am inteles K1 este superior lui Abrams in relieful deluros/muntos din Coreea, inclusiv datorita suspensiei diferite. Intr-adevar, la partea electronica sint diferente dar coreenii continua sa modernizeze K1 deci ar putea ajunge la un standard echivalent.

  2. The Challenger Lethality Improvement Programme (CLIP) was a programme to replace the current L30A1 rifled gun with the 120 mm Rheinmetall L55 smoothbore gun currently used in the Leopard 2A6. The use of a smoothbore weapon would have allowed Challenger 2 to use NATO standard ammunition developed in Germany and the US. This includes tungsten-based kinetic energy penetrators, which do not have the same political and environmental objections as depleted uranium rounds. The production lines for rifled 120 mm ammunition in the UK have been closed for some years, so existing stocks of ammunition for the L30A1 are finite.[22][dead link] Fortunately, in 2009, a new HESH round manufactured in Belgium has been trialled. This means that the Challenger 2 now has available a new Tungsten FIN and HESH rounds, if and when required, which secures a line of ammunition for its calibre Length 55 rifled main gun, the L30, when required in the future.
    A single Challenger 2 was fitted with the L55 and underwent trials in January 2006.[23] The smoothbore gun is the same length as the L30A1, and is fitted with the rifled gun’s cradle, thermal sleeve, bore evacuator and muzzle reference system. Early trials apparently revealed that the German tungsten DM53 round was more effective than the depleted uranium CHARM 3.[10] The ammunition storage and handling arrangements will need to be changed to cater for the single-piece smoothbore rounds, instead of the separate-loading rifled rounds. In 2006, a figure of £386 million was estimated to fit all Challengers in the British Army with the Rheinmetall gun.[22][dead link]

    pai daca vrei poti! Se ia tunul si se inlocuieste cu altul deja testat.
    Sau daca nu se foloseste tunul cu teava ghintuita existent si cu proiectil sageata, si TR 85M1 avand tot proiectil sageata combinat cu teava ghintuita.

    • admin says:

      Expresia cheie din postare e “in conditii optime”: ei pot schimba tunul dar asta duce la reducerea numarului de lovituri stocate. Este nu numai diferenta data de tipul tunului dar si de munitie: la cel englez munitia vine separat in timp ce in standardul NATO este unitara. Trebuie reproiectata turela sau schimbata din cauza modului de stocare al munitiei, nu din cauza montarii tunului.
      Aceeasi problema apare la folosirea APFSDS: in standardul NATO sageata se prelungeste in tub in timp ce in cel englez este complet separata.

  3. Marius Z. says:

    Hmmm…
    Se complica treaba cu achizitia Leo2A5 germani. Se pare ca au inceput contestatii:
    http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=12054

    e legat si de accesul la documentatia tehnica si la un asa-zis drept al polonezilor, obtinut in urma achizitiei din 2002, de a importa la ei si utiliza anumite tehnologii legate de Leo2.

    • admin says:

      Ar fi interesant de stiut daca si noi sintem in aceeasi situatie cu ei, adica nici noua nu ni s-a transmis documentatia legata de intretinerea Gepard-ului pentru a fi obligati sa facem intretinerea la ei sau dimpotriva, e exact asa cum a fost negociat de la inceput.

      Si la ei sint interese diferite, se poate vedea din tonul articolelor: Altair pare mai apropiat de interesele industriei care vrea fie stoparea completa a achizitiei Leopard pt a face loc unui nou MBT polonez fie macar integrarea intretinerii intr-un procent cat mai mare in Polonia. Ca si la noi, se pare ca solutia mai ieftina avuta in vedere de guvernul lor e diferita.

      • Marius Z. says:

        Eu din ce stiu si am si scris cand ti-am preluat articolul despre Marksman, au facut un centru de mentenanta la Turda ca si offset la achizitie, insa nu stiu de ce nivel e mentenanta, ca in buletinele de licitatie ale CN Romtehnica/MAPN figureaza ca reviziile/revitalizarile au fost toate facute la KMW, in Germa dar si ceva in Romania…
        http://www.presamil.ro/OM/2004/45/pag%2016.htm

        Licitatie Publica – Contract servicii – revitalizare sisteme Gepard: Valoarea Contractului: 15.402.854 EUR, Castigatorul Licitatiei: Krauss-Maffei Wegmann GmbH, Anunt de atribuire numarul 23484/06.02.2008; Servicii de intretinere si reparare – Locul principal de prestare: Germania si Romania
        http://licitatiipublice.clubafaceri.ro/licitatie/contract-servicii—revitalizare-sisteme-gepard-126349.html

        Licitatie Publica – Suport logistic integrat pentru sistemul antiaerian calibru 2x35mm, autopropulsat, GEPARD, Valoarea Contractului: 16.603.704 RON; Castigatorul Licitatiei: Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG Anunt de atribuire numarul 104596/29.03.2011; Servicii de intretinere si reparare – Locul principal de prestare: Turda, Romania:
        http://licitatiipublice.clubafaceri.ro/licitatie/suport-logistic-integrat-pentru-sistemul-antiaerian-calibru-177943.html

        • admin says:

          Castigatorul este acelasi KMW indiferent, se pare, daca lucrarile se executa in Ro sau Ger. Evident ei pot presta servicii oriunde dar ar fi fost de asteptat ca o firma romaneasca sa primeasca documentatia si sa execute lucrarile in loc sa angajam din nou KMW. Stim doar cat cer germanii pentru service, nu si cat ar cere o firma locala pentru acelasi lucru (nu stim nici macar daca au avut concurenti la licitatie, fara sa obtii mai intai documentatia tehnica de la KMW e mai dificil sa-i concurezi pe produsele lor) deci e greu de spus daca sintem in avantaj sau pierdere.

  4. […] m-as uita cu atentie la fierul vechi israelian Merkava I, II si mai ales mai noul III, care sa primeasca o turela dimensionata pentru un tun de 120mm (daca am inteles bine, asta a fost […]

  5. […] langa epuizarea intr-un ritm destul de rapid a stocurilor de Leo 2, lista oportunitatilor pentru cumpararea de tancuri uzate ar mai putea suferi o modificare, de data asta in sens “pozitiv” pentru […]