Talcioc

Familia AIM-9 Sidewinder - Sursa: warbird-photos.com

Familia AIM-9 Sidewinder – Sursa: warbird-photos.com

Diehl-Raytheon Missile Systeme (DRM) a anuntat castigarea unui contract in valoare de USD30mil pentru livrarea de rachete aer-aer Sidewinder AIM-9L (la mana a doua), numarul lor si destinatia exacta nefiind precizate.

Rachetele provin din stocurile Germaniei si vor fi trecute printr-un proces de revitalizare de catre fabricant, Diehl BGT.

AIM-9L este echivalenta din punct de vedere tehnologic cu Rafael Python 3 si Matra Magic 2 (desi aceasta din urma este de productie mai recenta) si reprezinta generatia anterioara a AIM-9M, racheta comandata de Romania pentru dotarea F-16 MLU.

Cum numele clientului nu a fost facut inca public, ramane de vazut cine este colectionarul de vechituri.

Both comments and pings are currently closed.

7 Responses to “Talcioc”

  1. GeorgeGMT says:

    N-or fi pentru noi?! 🙂 Ca deja m-a luat cu friguri, AIM 9M mai treaca-mearga, dar “L”-ul a avut perioada de maxim succes in Falklands parca. Adevarat ca mare diferenta intre “M” si “L” n-ar fi asa ca…

    • admin says:

      E posibil, asa s-ar explica faptul ca tin numele cumparatorului secret, o perioada vor evita sa mai pronunte “second-hand” sau “uzat”. Dar nu sintem noi singurii sarantoci de pe Pamant, or mai fi si altii la coada.

      “L”-ul a fost prima generatie Sidewinder all-aspect iar aparitia “M”-ului la relativ scurt timp ar putea indica faptul ca au fost identificate unele probleme care au trebuit corectate. In anunt se mentioneaza unele modificari la senzorul IR pentru “L”-urile germane, probabil similare cu cele gasite pe “M”, dar in continuare nu vor fi chiar acelasi lucru: “M”-ul are un alt motor, cu emisie redusa de fum (e important dar nu pentru ITP).

      • vioniribu says:

        acum o intrebare: AIM 9L nu pot fi modernizate/modificate ca sa fie egale sau macar apropiate cu M? dar ce e mai interesant e pretul…cat o sa coste si cel mai important: in cele 400 de milioane pe care le dam americanilor trebuia sa intre armament destul, insa ei ne-au dat cam de 5 ori mai putin…asa ca banii aia au fost un fel de plocon catre americani…

        • admin says:

          Diferenta intre “L” si “M” este data de imbunatatirile aduse blocului de ghidare (rejectie mai buna a contra-masurilor de tip flare) si un motor cu emisie redusa de fum vizibil. Varianta pe care Diehl o vinde va fi adusa la ultimul nivel posibil pentru “L”, din punct de vedere al sistemului de ghidare, care o va face similara “M”-ului desi nu e clar carei versiuni de “M” (care a evoluat intre timp incremental) insa motorul nu va fi schimbat (cel putin nu reiese din anunt). In concluzie rezultatul va fi similar dar nu identic cu o versiune nespecificata de “M”.

          In legatura cu achizitia noastra de armanent, trebuie spus de la inceput ca FMS este foarte atent monitorizat/auditat pentru a asigura acelasi tratament din partea furnizorilor pentru clientii externi ca si cel rezervat Guvernului SUA . Cu alte cuvinte, obtinem acelasi pret si aceleasi conditii ca cele oferite la “intern”. Nu este o favoare facuta noua in special, este motivul existentei FMS-ului ca sistem de achizitii.

          Astea fiind spuse, exista cai prin care sume de bani pot fi transferate furnizorilor, in mod transparent fata de functionarii DSCA, pentru bunuri/servicii care nu apar in desfasurator sau mai precis, sint incluse intr-un line item generic, de exemplu: “and other related elements of logistics and program support“.

          Inainte sa analizam suma care ar da cu virgula, dupa calculele noastre care pot fi si ele gresite, ar trebui sa ne intrebam daca stim cu siguranta ce cumparam. Deocamdata chiar si lista de echipamente pe care o avem a fost publicata de americani (courtesy of FMS), nu de romani asa ca avem o problema de transparenta acasa, pana a avea o problema cu SUA.

          De exemplu inca nu stim cat platim pentru presupusul antrenament al pilotilor din SUA, care ar urma celui din Portugalia. Si suma respectiva nu e deloc mica, ar fi trebuit sa sara in ochi pana acum.