Ingenios

EFA - Sursa: army-guide.com

EFA – Sursa: army-guide.com

La granita dintre ERA si APS este Explosively Formed Axe (EFA), posibil primul APS produs in Europa Centrala.

Proiectat initial pentru a fi montat pe tancuri, primul beneficiar urmand a fi T-72, a evoluat intr-o versiune mai usoara apta de a fi montata pe transportoare blindate.

Fata de APS-urile “obisnuite”, EFA poate fi montat in tandem cu cusca de protectie impotriva RPG-urilor, al doilea avantaj fiind, cel mai probabil, pretul: desi nu a fost facut public, ar fi de asteptat sa fie mai scazut decat cel al produselor similare care se gasesc acum pe piata.

Fara de blindajul ERA clasic, EFA ar avea avantajul de a rezista unor lovituri succesive, inlaturand practic principala lor limitare.

Si o demonstratie in poligon a ingeniozitatii cehilor de la Explosia (Sursa: ceskatelevize.cz via liveleak.com):

 

 

Desi oarecum trecuti cu vederea atunci cand vine vorba de industria militara, mai ales datorita discretiei de care dau dovada, cehii sint inca cei mai avansati dintre estici.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “Ingenios”

  1. Marius Z. says:

    Oare cat de sigur este fata de personalul debarcat, atunci cand se declanseaza?

    Din filmari nu arata prea bine insa e cam greu de tras o concluzie.

    • admin says:

      Dupa modul in care este directionata explozia, oblic in jos, as zice ca e mai sigur decat ERA clasic sau APS, ambele actionand mai mult sau mai putin orizontal iar APS chiar la ceva distanta de blindat. Daca se vrea protectie foarte buna a personalului se poate folosi NERA dar este mai putin eficient.
      Pe de alta parte, o racheta sau grenada reactiva care loveste blindatul va avea efecte colaterale asupra infanteristilor din jur, bineinteles mai reduse.