La altii se poate, episodul 6

Chiar si rusii folosesc Grom - Sursa: armamentresearch.com

Chiar si rusii folosesc Grom – Sursa: armamentresearch.com

Lituania e in discutii avansate cu grupul PHO pentru a cumpara Grom, un MANPADS care si-a castigat notorietatea in timpul invaziei rusesti din Georgia (Sursa: Jane’s).

O consecinta neintentionata a exportului spre Georgia a fost si scurgerea unor rachete spre militiile separatiste pro-ruse din Ucraina, conform Jane’s (poze aici) cateva exemplare fiind descoperite in posesia lor si este foarte posibil ca ele sa fi fost capturate de fortele ruse in Georgia.

O ipoteza interesanta, care nu a putut fi insa probata, ar fi ca Grom sa fi fost folosit pentru doborarea elicopterelor ucrainiene, rachetele fiind descoperite intr-o locatie apropiata de zona in care elicopterele au fost lovite.

Oricare ar fi adevarul, Grom par sa fie foarte populare in ambele tabere, folosirea lor de catre fortele (pro)ruse nepunand mari probleme, datorita faptului ca rachetele poloneze au foarte multe in comun cu SA-18 Igla, model de la care s-au inspirat puternic.

In afara de Georgia, polonezii au mai reusit sa exporte Grom si in Indonezia, au fost la un pas de a incheia un contract in Peru si sint in cursa pentru dotarea Finlandei cu un nou MANPADS.

Revenind la traditionala comparatie cu situatia produselor similare romanesti, MApN nu a fost interesat de versiunea modernizata a CA-94 (de altfel nici de CA-95M) insa se plange de dotarea deficitara in domeniul VSHORAD, destul de tare pentru ca la un moment dat achizitia din import sa fie pe masa guvernului dar anulata pe ultima suta de metri.

Sistemele VSHORAD sint unul din putinele domenii de inalta tehnologie in care Romania nu ar trebui sa plece (din nou) cu dezvoltarea de la zero, avand inca cunostiintele necesare realizarii unei noi generatii. Fara investitia in dezvoltare din partea proprietarului (Statul Roman) si redirectionarea contractului de achizitie, care ar trebui sa favorizeze in mod natural producatorul intern, nimic nu se va misca.

Sau poate abordarea asta e gresita si de ce e nevoie cu adevarat nu sint banii pentru dezvoltare, licentele sau retehnologizarea ci ca Romarm sa-si faca buget dedicat pentru protocol. Abia atunci vor incepe poate sa se deschida usile si sa se constate nevoia de achizitii de toate felurile, din surse interne.

 

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “La altii se poate, episodul 6”

  1. Cezar says:

    Poate situatia actuala si vizita amerlocilor la Bucuresti vor putea oarecum sa schimbe logica romaneasca defectuoasa…poate!