OPFOR: Mistral, acum si in Marea Neagra

De multumit francezilor de la DCNS

De multumit francezilor de la DCNS

Inca de la inceputul negocierilor pentru controversata achizitie a navelor din clasa Mistral de catre Rusia, a caror destinatie declarata era Flota Pacificului, se discuta posibilitatea ca una din primele doua nave sa fie trimisa de fapt in Marea Neagra.

O scurta cronologie a ultimelor declaratii in legatura cu prezenta Mistral in Marea Neagra:

27 Martie: “There are no corrections to the earlier plans to deploy the Mistral-class helicopter carriers with the Pacific Fleet. No decisions to deploy these vessels in Black Sea have been made,” Interfax news agency quoted a Navy’s representative as saying. (Sursa: cri.cn)

13 Mai: “A Mistral-type dock helicopter carrier may enter the Russian Black Sea Fleet, the fleet’s Commander Admiral Alexander Vitko told reporters on Tuesday.” (Sursa: Interfax)

28 Iunie:  “The Russian Navy denies one of the two helicopter carriers of the Mistral class, being built for Russian in France, The Sevastopol, will be based in the same-name harbour in Crimea on the Black Sea“. (Sursa: Itar-Tass)

9 Iulie:  “The only purpose for deploying a Mistral class ship to the Black Sea would be as a command ship for Mediterranean operations” (Sursa: themoscowtimes.com)

27 Iulie:  “The Russian navy said during Sunday’s Navy Day celebrations that a French-made Mistral-class carrier will become the flagship of its budding Mediterranean Fleet, while Western leaders continue to pressure Paris into withholding the delivery of the warships” (Sursa: themoscowtimes.com)

Ka-52K - Sursa: Kamov Design Bureau via Jane's

Ka-52K – Sursa: Kamov Design Bureau via Jane’s

 

Deci da. Cel mai bun vecin al Romaniei va fi terenul de vanatoare al elicopterelor Ka-52K lansate de la bordul Mistral si navele rapide purtatoare de rachete, lipsite de aparare anti-aeriana serioasa, ar avea viata grea. Asta nu inseamna ca niste fregate dezarmate ar fi cu ceva mai bune.

 

Both comments and pings are currently closed.

14 Responses to “OPFOR: Mistral, acum si in Marea Neagra”

  1. MUSTATA LIVIU says:

    Multumim Franta ! Romania si Polonia i-ti ureza multa … sanatate !

    • admin says:

      Polonia ii tot ureaza de ceva timp. Nici prin Romania nu am mai auzit in ultimul timp de proiecte de infrastructura castigate de francezi. Totul are un cost.

  2. GeorgeGMT says:

    Ar fi foarte ciudat ca rusii sa-si indisponibilizeze una din cele doua nave de asalt intr-o zona una Mistralul chiar n-ar avea ce face. Nava de comanda…rusii au si alte nave care pot opera in acest rol si chiar nu vad logica sa trimita o nava de acest tip intr-o zona unde n-ar avea ce face cu ea, basca ca si-ar injumatati flota de nave de asalt fara rost.
    Un Mistral in MN nava de comnada pentru flota din Mediterana?! 🙂 Haidade, mai ales ca Mistralul ar putea fi usor blocat in MN, hartuit, buiat, etc.

    Da tot e bine ca nu trimit aici Kirovul 🙂 Efectiv nu au ce face cu un porthelicopter in MN, n-ar face decat sa arunce o nava utila intr-o groapa inutila dpdv tactic.

    • admin says:

      Chestia cu nava de comanda pentru flota din Mediterana ar fi un pretext, bineinteles. Tot langa Georgia o vor parca.

      Insa in conditiile in care nici o alta Marina din zona, cu exceptia discutabila a Turciei, nu are aparare anti-aeriana serioasa, elicopterele se pot dovedi chiar utile in vanarea navelor purtatoare de rachete sau operatiuni anti-submarin. Trebuie sa ne reamintim ca Romania si Buulgaria nu sint de fapt principalii rivali ai rusilor la Marea Neagra asa ca o asemenea miscare ar avea in vedere in primul rand Turcia.

      Ref. la Kirov, ar fi un overkill: as zice ca un distrugator Sovremenny ar fi mai mult decat suficient pentru Marea Neagra.

      • GeorgeGMT says:

        Mistralul este o nava pentru mare deschisa…mare de tot, in MN pur si simplu nu-i vad rostul. Georgia poate fi luata la trei pazeste si in mod clasic cu tancu’ si elicopteru’ de pe uscat, Turcia poate fi zdrobita cu rachete de croaziera si la sol, Ro si Bg, hai sa fim seriosi nici nu merita luate in cobnsideratie.

        Eu cred ca sunt doar zvonuri fara rost. Nava ar trebui sa acopere debarcarea unui corp exeditionar sau sa vaneze sub-uri, ori pe aici pe la noi ambele scopuri sunt fara obiectul muncii, doar daca rusii nu se hotaresc – in sfarsit – sa atace Ro prin Dobrogea 🙂 😉 .

        • admin says:

          Eu vad Mistralul ca pe un inlocuitor mai versatil al clasei Moskva, compusa din doua nave port-elicopter cu rol in principal anti-submarin, care au facut parte din Flota Marii Negre pana la inceputul anilor ’90. Turcii au o flota de submarine relativ serioasa si elicopterele ar fi raspunsul cel mai bun. Ar forta Turcia sa investeasca mult mai mult in apararea anti-aeriana fata de ce sint dispusi acum. Fonduri care nu se mai duc in alta parte, de ex. pe submarine. In plus, ar descuraja orice incercare a statelor mai mici Ro/Bg/Geo (de ce nu Ukr) de a se dota cu nave de suprafata, mici, rapide si ieftine.
          In ultimul rad, ar fi la o aruncatura de bat de Marea Mediterana si nu se stie cand ar avea rusii nevoie sa debarca in Siria, pentru protejarea regimului aliat. Si nici Ucraina nu a scapat complet de pericolul unei debarcari ruse in Odesa.
          Exista moduri mai bune de a folosi Mistralul? Cu siguranta da, Flota Pacificului e un bun exemplu, asa cum a fost planificat.
          Ar fi utile si in Marea Neagra/Marea Mediterana? Probabil ca da.

          • GeorgeGMT says:

            In Marea Neagra problema rusilor nu este ca noi sau alti am avea nus ce nave de suprafata, ca ni le scufunda cu rachete AN de nu ne vedem.
            Nici in rol de ASW nu vad Mistralul in ligheanul asta, pe motiv ca cea mai bun arma anti-sub este tot un sub, iar rusii vor avea sase, basca o gramada de vanatoare de suprafata, aviatie, elicoptere cu baza la mal, etc.
            Mistralul este un “produs ” de lux pe care nu-l arunci in lupta cu Delfinul, fiind pana la urma o nava de sprijin tactic si eventual logistic. …
            Daca ar fi sa pariez, as spune ca nici un Mistral nu va veadea rasaritul soarelui din M.N.

            • admin says:

              As fi tentat sa tin pariul, chiar daca utilitatea Mistralului ar fi relativ mica, rusii ar putea baza Sevastopolul la Sevastopol doar pentru a demonstra Europei ca nu pot fi opriti sa faca ce vor.
              Cat despre vanatoarea de submarine, acoperirea unei arii cat mai largi este esentiala pentru descoperirea lor si asta se face cel mai bine fie cu avioane fie cu elicoptere ambarcate. Cum majoritatea navelor rusesti anti-submarin sint destul de vechi, fie vor proiecta o noua clasa de fregate anti-submarin fie vor avea nevoie de un inlocuitor pentru clasa Moskva.
              De remarcat ca japonezii vor folosi nave similare, clasa Hyuga, in rol de port-elicopter anti-submarin, e drept ca in Oceanul Pacific si Marea Chinei de Sud si nu intr-o mare inchisa.

          • GeorgeGMT says:

            Atunci avem un pariu de onorat, miza lui putand fi o bere rece cand ne vom vedea.

  3. GeorgeGMT says:

    Daca insa chiar au de gand s-o faca atunci Romania trebuie sa beleasca ochii precum melcul, pe motiv ca Mistralul ar putea avea ca scop exact sa ne faca noua cu mana.
    In acest putin credibil caz Flota noastra poate fi data la fier vechi, 2 elicoptere fiind suficiente s-o dea la fund.
    Romania nu are astazi flota militara.

    • admin says:

      Ar face cu mana intregului flanc de Sud al NATO, nici una din cele trei tari nu are nimic echivalent.

      Perfect de acord cu asta, intre Mistral cu elicopterele Ka-52K, noile submarine clasa Kilo imbunatatita si fregatele asteptate sa intre in dotarea Flotei Marii Negre, rusii acopera cam toate capitolele. Cateva fregate vechi (Romania+Bulgaria) sau submarine si corvete (Turcia) nu vor schimba rezultatul.

  4. enzo says:

    Inainte sa ne imaginam cum rupe Mistralul malul turcesc sau romanesc, sa ne imaginam putin niste rachete cum fugaresc ditamai barca broscareasca.
    Eu le-as propune sa o mute in Azov 😀 😀 :D.
    La cum se incing lucrurile la arabeti, nu e de mirare ca rusii doresc o pozitie mai puternica in Mediterana.

    • admin says:

      As incerca sa-mi inchipui Mistralul fugarit de rachete insa efortul de imaginatie e destul de mare in lipsa obiectului muncii (rachetele). Ro&Bg nu conteaza la capitolul asta dar intr-adevar Turcia are cateva optiuni. Practic ne bazam pe turci si exista riscul ca ei sa decida, la un moment dat, ca vor o politica mai autonoma de NATO. Pana la urma ei tot investesc in securitate in timp ce restul aliatilor reduc fondurile. Va veni si un timp cand turcii vor realiza ca ii cara in spate pe restul aliatilor Sud-Estici si ca s-ar putea sa le iasa ceva dintr-o intelegere directa cu rusii. Atunci va fi cu adevarat interesant.