Lunetistii de cartier

Ucraina: dupa blocurile gri sta un luptator de cartier fluturand o carabina civila - Sursa: forgottenweapons.com

Ucraina: dupa blocurile gri sta un luptator de cartier fluturand o carabina civila – Sursa: forgottenweapons.com

E usor sa cauti masura lunetistului modern in recordurile de distanta stabilite in Afganistan de militarii NATO, in cazurile relativ bine documentate sau de oponentii lor, detaliile exacte fiind in cazul lor mai neclare.

La fel de facil atrag atentia loviturile reusite in conditii extreme, cum ar fi cele executate in mediul marin, mult mai pretentioase.

Dar, cu putine exceptii, in cazurile de mai sus e vorba mai mult de calitatile de tragator de elita, necesare dar nu si suficiente.  E mult mai dificil de apreciat modul in care lunetistul se adapteaza terenului si il foloseste pentru a domina un inamic superior numeric.

Un exemplu foarte bun poate fi gasit in mediul urban, devenit in ultimii 20 de ani locul predominat de desfasurare a conflictelor de mai mica sau mai mare intensitate.

Dificultatea cu care Rusia a reusit sa invinga rezistenta cecena e deja cunoscuta, luptele din Groznai fiind un exemplu perfect cum o forta mai mica dar mai bine motivata si, intr-o oarecare masura, mai eficient organizata si condusa, poate bloca un timp indelungat un adversar mai numeros.

RPG-urile au constituit “semnatura” rebelilor ceceni, fiind armele cu impactul cel mai devastator asupra fortelor blindate rusesti insa din punct de vedere psihologic un efect la fel de important l-au avut lunetistii ceceni.

Daca la inceputul conflictului au fost utilizate cu precadere Dragunov-urile, echipamentul standard al lunetistilor din spatiul sovietic, desfasurarea ulterioara a luptelor a necesitat mai multa creativitate din partea cecenilor. In principal artileria rusa si-a facut simtita prezenta, eficacitatea acesteia crescand din ce in ce mai mult pana in punctul in care punctele de rezistenta cecene erau eliminate destul de rapid, odata identificate.

Solutia gasita de rebeli a fost de a-si mentine echipele de luptatori in imediata apropiere a trupelor ruse, impiedicand astfel orice fel de actiune pe arii extinse, pentru care artileria rusa fusese pregatita.

Era nevoie insa si de o metoda de a hartui infanteria rusa, in pregatirea ambuscadei, cea mai potrivita solutie fiind o arma de precizie cu zgomot cat mai redus.

Dragunov-ul s-a dovedit a fi mult prea zgomotos si a fost inlocuit de poate cea mai surprinzatoare arma folosita in conflict, carabina de .22LR TOZ-17, adaptata cu un amortizor de zgomot artizanal si luneta.

Inofensiva TOZ-17 - Sursa: wikipedia.org

Inofensiva TOZ-17 – Sursa: wikipedia.org

 

Pentru a avea o imagine mai clara, trebuie spus ca .22LR este un calibru considerat potrivit doar pentru tir sportiv, vanat foarte mic si antrenament, in general orice necesita ceva un pic mai puternic decat o arma cu aer comprimat.

Munitia este proiectata pentru a avea energie scazuta deci bataie mica insa asigura un recul foarte redus si o precizie ridicata pe distante mici. Zgomotul, si el redus, este inca un punct important dar poate elementul esential a fost ca munitia s-a dovedit, in mod oarecum surprinzator, a avea un efect omorator suficient la distantele foarte mici la care aveau loc luptele din Groznai.

Evident, arma devenea folositoare doar in masura in care rebelii reuseau sa urmareasca fortele ruse de la o distanta suficient de mica, folosind ruinele cladirilor pentru a-si masca locatia. Si cum acea distanta era foarte mica, abilitatea de a se camufla a lunetistilor cecenilor trebuia sa fie invers proportionala, adica de-a dreptul exceptionala.

Poate cea mai buna apreciere a eficacitatii lunetistilor ceceni si a impactului acestora asupra luptelor de strada este faptul ca rusii si-au produs propria versiune de arma de precizie in calibrul .22LR, SV-99.

Nu mai arata asa de inofensiva, SV-99 - Sursa: Izhmash

Nu mai arata asa de inofensiva, SV-99 – Sursa: Izhmash

 

Si daca totusi folosirea in conditii de conflict a .22LR pare inca improbabila, mai degraba o legenda, mai trebuie mentionata experienta israeliana cu Ruger 10/22.

Ruger 10/22 cu amortizor de zgomot - Sursa: ruger1022.com

Ruger 10/22 cu amortizor de zgomot – Sursa: ruger1022.com

 

Initial destinata a fi o arma cu efect mai-putin-letal, carabina automata urmand a fi folosita pentru ranirea protestatarilor palestinieni, Ruger 10/22 a sfarsit prin a fi folosita din ce in ce mai restrictiv dupa ce s-a dovedit mai letala decat ar fi indicat calculul de pe hartie.

Ruger 10/22 in uz - Sursa: palestinemonitor.org

Ruger 10/22 in uz – Sursa: palestinemonitor.org

 

Morala povestii: in unele cazuri tehnica e mai importanta decat marimea iar lunetistii “de cartier” pot fi cel putin la fel de letali ca si confratii lor mai celebri, daca sint bine pregatiti. Sau motivati suficient.

 

Both comments and pings are currently closed.

11 Responses to “Lunetistii de cartier”

  1. enzo says:

    Cu un .22 special de tir sportiv, imprumutata de la un nene politist, am reusit sa tai niste sarme din gardul aflat la approx 55 metri (era gardul de pe valul de pamant din spatele tintelor).
    Se auzea un ‘pilici’ foarte discret compartiv cu un revolver de 9mm de ex.

    • admin says:

      Interesant, arma era de productie romaneasca?

      La un moment dat se facea asa ceva si la Cugir (geco/geko sau asa ceva) si se pare ca nu erau rele pentru niste produse aproape artizanale. Si tocmai la ele au renuntat. Sa mai zica lumea ca romanii nu stiu sa faca afaceri.

      Cu un amortizor de zgomot, fie el si arizanal, probabil nu s-ar auzi chiar deloc. Iar precizia e de arma lunga, nu de pistol 9mm.

      • enzo says:

        In Ro nu iti da nimeni pe mana asa arma, mai ales daca lucreaza in politie :)).
        Arma era de productie finlandeza, foarte foarte faina, fara luneta dar extrem de precisa odata ce te obisnuiai cu ea.

      • barny says:

        Geko era f slaba, am un amic ofiter care are o rana mica de la un geko dupa ce la academia militara prin anii 90 cadetii aflati sub aburii alcolului s-au pus pe un counter strrike pe viu pe holul caminului inarmati cu Geko..

        • admin says:

          Mai conteaza si circumstantele incidentului, diavolul sta in detalii. Oricum, nu a spus nimeni ca .22 ar fi un man-stopper, e oricum proiectat pentru antrenament si vanatoare de rozatoare sau pasari insa in anumite conditii se pare ca e eficient si impotriva tintelor mai mari. Tocmai conditiile alea sint foarte importante.
          Nu stiu daca Geko ar fi mai slaba decat alte arme de acelasi calibru, in general se spun lucruri bune despre precizia ei. Si lucruri mai proaste despre finisaj, ca la orice produs Cugir.

  2. Kasapu says:

    Vintorez este dupa parerea mea cea mai buna pusca cu luneta cu bataie 500-600 m , o adevarata opera de arta , subcalibru munitie speciala …. nu face zgomot o adevarata capodopera , as vrea sa trag cu arma asta am tras cu traditionalul PSL cu luneta si cu inaltator mecanic , la trageri imi bagam filtre de tigari in urechi cand trageam cu PSL si cu AG7 fara filtrele alea iti tiuiau urechile pana la urmatoarea tragere :)))

    • admin says:

      Intr-adevar Vintorez e o arma foarte speciala, greu de gasit un echivalent in Vest. Oricum rusii depasisera momentul Dragunov chiar inainte de Cecenia si experimentau cu diverse idei, ceva bun trebuia sa iasa.

      Ca sa facem o paralela interesanta ar trebui sa ne uitam la o alta arma de precizie ruseasca, VSK-94, care imparte acelasi calibru cu Vintorez, 9x39mm provenit din clasicul 7,62x39mm. Desi cu destule modificari fata de AK-ul clasic, VSK-94 e parca destul de apropiata de Draco romanesc, bineinteles in alt calibru si cu prezenta amortizorului de zgomot. Insa romanii nici macar nu au incercat asa ceva.

      Si nici montarea unui amortizor la PSL. Bine ca au altii idei:

      http://www.youtube.com/watch?v=RLXwAOmTCWQ

      Nu s-ar fi schimbat fundamental, munitia de mitraliera e greu de adus la un nivel de zgomot rezonabil dar ar fi fost un inceput.

      • radu says:

        Legat de ce au facut ai nostri (mai artizanal asa, nu productie de serie), am vazut o poza (nu am mai gasit-o acum pe net) cu o pusca Mosin Nagant cu amortizor integral (pe toata lungimea tevii), folosita se zicea de catre Securitate (era la Muzeul Militar cred, expusa intr-un muzeu oricum, ceva legat de Revolutie).

        Mai e poza asta cu un cercetas cred, are o pusca mitraliera (in calibru 5,45 zic eu) cu amortizor si luneta/aparatura de vedere pe timp de noapte.

        http://i.imgur.com/K2R7b.jpg

        Pusca mitraliera are o precizie buna chiar si la distante medii (la foc cu foc, are si teava mai lunga) si cu amortizor si luneta poate juca rolul de arma de precizie in genul de mai sus. In plus se poate transforma si in arma de sprijin la nevoie (mitraliera usoara).

        • admin says:

          Pana la urma PSL-ul tot un fel de pusca mitraliera a fost la baza deci ideea a fost ok, pacat ca nu a mai evoluat.

          Au mai existat niste tentative de pusti cu luneta bolt-action, tot de la Cugir, nu am vazut sa fi intrat in dotare. Fie ca nu s-a potrivit dpdv al conceptiei MApN fie au fost din nou probleme de calitate.

          Poze ca cea de sus sint extrem de rare, in general armele de precizie si special cele cu amortizor de zgomot folosite in Romania sint de productie straina.

  3. boss says:

    Modificarea sau folosirea ca baza a unei pusti/pusti-mitraliera standard nu e neaparat noua, desi (corecteaza-ma daca gresesc) SVD-ul rusilor cred ca este “DMR”-ul original si poate unul dintre cele mai de succes arme de acest fel ; desi nu reusesc sa-mi dau seama daca pustile astea gen Vintorez samd se incadreaza in categoria DMR si sunt doar variante pe cartus specializat + amortizor sau sunt o cu totul alta categorie. Ar fi interesat de comparat precizia unui DMR NATO cu o astfel de pusca la distantele pentru care cele din urma au fost proiectate.

    • admin says:

      Rusii au avut doctrina care a impins DMR din spate, ceilalti au venit mai tarziu deci probabil ca rusii au fost primii aici. Cred ca echivalentul american pentru SVD ar fi M14 DMR. Cred ca Vintorez sint distribuite mai mult fortelor speciale si echipelor de intervenie ale min. de interne, nu e un DMR clasic.