So you wanna…

…put a scope on your AK.

O conditie necesara dar nu si suficienta pentru o arma de asalt moderna este sa poata suporta o luneta de ochire care sa nu  fie dereglata de tragerea catorva serii sau la demontarea pentru curatare a armei.

Inca de cand aparatele optice de ochire au intrat in uzul comun, nemaifiind rezervate doar lunetistilor, utilizatorii sistemului AK au incercat sa-l adapteze noii cerinte.

Produs al anilor ’40, Kalashnikov-ul nu s-a lasat modificat prea usor, conversia la o arma de semi-precizie, chiar si dupa standardele infanteristului “comun” modern, fiind dificila si nu foarte practica acolo unde totusi a reusit.

Preocuparea continua chiar si la ora asta, proiectul noii arme de asalt romanesti fiind cea mai buna dovada in acest sens.

Reformularea problemei in termeni comerciali ar suna cam asa:

Ai incercat montura clasica de origine ruseasca care functioneaza dar nu e 100% satisfacatoare, rigidizarea capacului ca la AK-12 nu a dat rezultate si nici nu vrei sa copiezi mai noul sistem rusesc de la Zenit?

Nimic nu merge si esti la capatul rabdarii? Iti vine sa sudezi capacul de cutia mecanismelor dar nu stii pe unde o sa mai scoti camasa grupul inchizator?

Kel-Tec iti arata cum

Majoritatea inovatiilor din domeniul asta pare sa vina din partea firmelor mai mici, mai putin din partea marilor producatori si nici solutia urmatoare nu face exceptie.

Kel-Tec SUA are o linie de produse foarte interesante, principalul punct de atractie fiind solutiile inovatoare si pretul relativ scazut. Un sistem demn de un studiu mai aprofundat, folosit atat la pusca SU-16 cat si la pistolul automat PLR, foloseste componente similare AK (la nivel foarte superficial, e adevarat), capacul de forma tipica AK facand corp comun cu cutia mecanismelor iar extragerea port-inchizatorului fiind facuta intr-un mod inedit.

Sistemul este descris foarte bine in urmatorul clip:

 

Si cateva impresii din timpul unei sedinte de tragere:

 

Este de remarcat si greutatea redusa a SU-16, doar partial explicata prin faptul ca teava ar avea o lungime mai mica decat cea a armelor de asalt.

Evident mecanismul intern al AK este destul de diferit de cel al SU-16 insa solutia aratata de americani rezolva problema montarii unei lunete de ochire pe o cutie a mecanismelor destul de similara AK. Un alt avantaj care ar putea fi obtinut este greutatea redusa datorata rigidizarii printr-o constructie unitara si nu printr-o grosime crescuta a peretilor, solutie folosita de AK-urile “de top”.

Cat de dificila ar fi adaptarea principiului constructiv al SU-16 la AK ramane de discutat insa solutia ar putea necesita doar modificari relativ minore ale partilor componente principale ale AK-ului, element atat de important in cazul industriei din Romania.

 

Both comments and pings are currently closed.

5 Responses to “So you wanna…”

  1. boss says:

    admin, cei de la Kel-Tec intradevar au produse interesante. Tin minte ca aveau o carabina interesanta pe 9mm si o pusca cu 2 tuburi (incarcatoare) la care se putea schimba intre cele 2 (si deci intre tipul de munitie) dupa voie.

    in ceea ce priveste sistemele de atasare a accesorilor, ai auzit de KeyMod? http://en.wikipedia.org/wiki/KeyMod e la moda prin SUA se pare..

    • admin says:

      Am auzit acum, multumesc pentru semnalare.

      Un concurent pentru Picatinny. Only in USA.
      Chiar as fi curios ce ar putea sa scoata o firma mica, care sint ca ciupercile in SUA, din AK. Majoritatea lucreaza cu fosti militari sau civili care au pasiune pentru domeniu si folosesc armele in timpul liber, recreativ, nu sint doar la “scarbici” ca in alte parti.

  2. dan says:

    “Cararea” e cea care trebuie.
    Dar SU 16 nu e nici macar pe aproape pe langa simplitatea AK-ului clasic(ma refer la ansmablul portinchizator, inchizator, piston gaze)Pt o curatare uzuala la AK nu ai nevoie de nici o ustensila.
    Cred ca SU 16 ar fi foarte pretentioasa la mizeriile pe care le-ar intalni in utilizare.
    Vorbesc doar ca un fost militar in termen.
    Dar repet, ideea e mai mult decat interesanta, cred ca cei de la Cugir ar face bine sa mai dea cate o cautare pe Google.

    • admin says:

      Sigur, unele solutii cum ar fi dezasamblarea care necesita o ustensila pot fi imbunatatite. Ma gandesc ca AK-ul are un alt sistem, mai simplu, care poate fi inca mentinut, nu ar avea nevoie sa copieze exact realizarea americana ci doar sa traga cu ochiul, un pic. Nu vrem sa fim acuzati nici de incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala asa ca daca s-ar folosi componentele AK, evident diferite de SU-16, nu cred ca s-ar mai pune problema asta.
      Dar cine stie, daca ar cauta pe Google ar afla si ca patentul AR-18 a expirat si a intrat in domeniul public. Asta daca vor sa copieze ceva ce functioneaza, demonstrat in practica, conceput pentru a fi produs in conditii mai austere.