MK 41 VLS selectat pentru Type 26

Fregata Type 26 - Sursa: shipbucket.com

Fregata Type 26 – Sursa: shipbucket.com

Si (aproape) inevitabilul s-a produs: Marea Britanie a ales sistemul de lansare verticala MK 41, in varianta sa de lungime maxima, pentru viitoarea clasa de fregate Type 26, anunta Jane’s.

Este un esec pentru sistemul european concurent, SYLVER, produs de francezii de la DCNS si, prin extensie, al colaboratorilor lor foarte apropiati de la MBDA.  Desi intre cele doua grupuri nu exista nici o legatura, interesul comercial de a rezista gigantilor americani LM si Raytheon a facut ca ele sa se sustina reciproc, optiunea pentru SYLVER insemnand selectarea rachetelor produse de MBDA si invers.

Asa cum am aratat aici MBDA ar fi simtit din vreme ca MK 41 este favoritul britanicilor drept pentru care a oferit pentru prima data posibilitatea integrarii unui produs de-al sau in lansatorul american, aici nefiind prea multe surprize racheta aleasa a fost CAMM, furnizata de divizia britanica a MBDA.

E interesant de remarcat ca britanicii vor opera doua tipuri complet diferite de lansatoare, distrugatoarele Type 45 avand instalate sistemul SYLVER ce gazduieste rachetele cu raza medie si lunga Aster.

Teoretic MK 41 de pe fregatele Type 26 vor fi folosite pentru rachetele de croaziera Tomahawk si, posibil, pentru CAMM/Sea Ceptor care intr-o varianta initiala erau instalate separat. Dimensiunile MK 41 permit insa instalarea inclusiv a rachetelor anti-aeriene cu raza lunga SM-6 si a celor anti-balistice SM-3 asa ca britanicii vor avea optiunea de a le integra si pe acestea.

Iar daca Royal Navy va avea ocazia sa cumpere jumatate din capacitatea unui Type 45 (in principal pe considerentul sistemului de senzori mai slab) la sfert de pret, atunci fregatele Type 26 inarmate cu rachetele americane cu raza lunga par o optiune logica.

MBDA ar putea fi in pericol de a-si pierde unul din principalii clienti pentru Aster, francezii neavand nimic concret care sa rivalizeze cu SM-6 sau SM-3. Cel mai probabil asta va impulsiona dezvoltarea noii generatii Aster cu capacitati extinse mai ales in domeniul anti-balistic.

Dar pana atunci cea mai buna strategie ar fi ca Aster sa fie oferit si pentru Type 26, intr-o incercare de a preveni infiltrarea concurentilor americani, mizandu-se pe cartea interoperabilitatii cu sistemele instalate deja pe Type 45.

Undeva in Franta niste ingineri trebuie sa fi inceput deja lucrul la noile canistre compatibile MK 41…

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.