Sublerul si rigla

PGZ-07 - Sursa: militaryphotos.net

PGZ-07 – Sursa: militaryphotos.net

Sa fi copiat de chinezi a ajuns deja o banalitate sau mai rau, un semn al succesului.  Ce recunoastere mai buna a “valorii” decat stradania asiaticilor de a lua toate masurile si a copia cat mai exact originalul.

In episodul de azi, Gepardul. Trebuie mai mult decat o privire aruncata in fuga pentru a realiza ca in imaginea alaturata nu e celebrul blindat german ci clona sa chinezeasca PGZ-07.

Surpriza e cu atat mai mare cu cat nu este primul SPAAG chinezesc, caz in care ar fi fost “de inteles”.

Prima incercare a fost reprezentata de PGZ-04 (sau Type 95), dotat cu 4 tunuri de 25mm si 4 QW-2, rachete cu raza foarte scurta.

Desi a intrat in serviciu, se pare ca PGZ-04 nu a indeplinit toate cerintele si chinezii au hotarat sa mearga la sigur, adica sa copieze un model deja testat.

PGZ-04 sau Type 95 - Sursa: Wikipedia.org

PGZ-04 sau Type 95 – Sursa: Wikipedia.org

 

Sasiul a ramas acelasi insa restul echipamentelor urmareste fidel schema trasata de Gepard: doua tunuri de 35mm si doua radare, unul de supraveghere/achizitie a tintelor si cel de-al doilea pentru controlul focului.

PGZ-07 - Sursa: militaryphotos.net

PGZ-07 – Sursa: militaryphotos.net

 

La capitolul performante imbunatatite se trece viteza/raza de actiune superioara a loviturilor de 35mm si capacitatea de operare in orice conditii asigurata de cele doua radare (PGZ-04 folosea un sistem optic pentru controlul focului, sensibil probabil la conditiile atmosferice). E posibil si ca electronica de generatie nou sa-si fi pus amprenta.

In paranteza, ar fi interesant de comparat cu experienta romaneasca in exploatarea Oerlikon, acesta avand aceeasi schema a senzorilor ca cea acuzata de performante slabe in cazul PGZ-04.

Mai trebuie remarcat ca, desi s-ar fi luat in considerare dotarea cu 4 rachete FL-3000/HQ-10, o copie (cum altfel) dupa RAM-ul germano-american, pana acum PGZ-07 nu a aparut in public decat cu cele doua tunuri de 35mm.

FL-3000/HQ-10 - Sursa: militaryphotos.net

FL-3000/HQ-10 – Sursa: militaryphotos.net

 

Fie performantele sint considerate destul de bune pentru a nu mai necesita instalarea unor rachete fie s-au inregistrat unele probleme de integrare a HQ-10, aceasta avand dimensiuni superioare MANPADS-urilor uzuale.

Oricum ar fi, evolutia blindatului chinezesc e de urmarit fiind un indicativ destul de bun al eficientei Gepard in campul de lupta modern si un semnal asupra directiei de dezvoltare ulterioare. Asta venind de la cineva fara probleme de finantare a eventualelor modificari, ceea ce nu-i putin lucru.

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.