Hibridul scandinav in teste

Despre programul spatial al norvegienilor de la Nammo, bazat pe tehnologia motoarelor racheta hibride, am scris acum ceva timp aici.

Discreti si eficienti, cum sint de altfel cunoscuti, scandinavii au facut deja pasi seriosi pentru a pune planul in practica. S-a investit intr-o noua instalatie de testare, dedicata motoarelor racheta “ecologice”, din care face parte si cel destinat a propulsa lansatorul North Star, oxidantul lichid fiind peroxidul de hidrogen iar combustibilul solid fiind un compus similar cauciucului, HTPB.

Pe 7 Octobrie 2014 instalatia de testare a fost inaugurata cu prima aprindere a motorului, test care a decurs perfect, durata de functionare fiind de 10 secunde din cele maxim 25 pentru care este proiectat.

Si filmul testului, facut “ca la carte”:

 

Legatura dintre Nammo si faimoasa echipa BLOODHOUND SSC condusa de Richard Noble, evidentiata in clip, este facuta de acelasi motor racheta hibrid, care va propulsa in 2016 o masina supersonica destinata sa doboare recordul de viteza la sol, cu o viteza de aproximativ 1.600kph (1.000mph).

Masina va avea pe langa motorul racheta si un turboreactor Eurojet EJ200 (motorul Eurofighter Typhoon) iar rezultatul va fi absolut spectaculos.

Echipa SSC are deja realizari extraordinare la activ, in 1997 au depasit viteza sunetului la sol cu ThrustSSC si noul lor proiect e cu siguranta ceva de urmarit.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.