Extraordinar, episodul 20

29 Aprilie, lansarea New Shepard - Sursa: Blue Origin

29 Aprilie, lansarea New Shepard – Sursa: Blue Origin

La putin timp de la anuntul finalizarii lucrului la motorul BE-3, a avut loc prima lansare a rachetei New Shepard construita de misterioasa companie aerospatiala Blue Origin.

Blue Origin este finantata de Jeff Bezos, fondatorul Amazon, care ar fi investit mai mult de USD500mil din fonduri proprii pentru a dezvolta o alternativa ieftina la lansatoarele comerciale existente acum pe piata.

Se poate face astfel o comparatie interesanta cu SpaceX, condusa de Elon Musk – de al carui nume se leaga PayPal si Tesla Motors – care a efectuat deja lansari comerciale, plasand sateliti pe orbita si este intr-o batalie dura pentru a patrunde si pe piata militara.

Si mai exista un punct comun intre SpaceX si Blue Origin: ambele companii considera ca cea mai buna cale de a scadea costurile lansarilor este de a reutiliza primele trepte ale rachetelor.  SpaceX se apropie cu fiecare lansare de obiectivul recuperarii lansatorului Falcon 9 si este deci pe drumul ce bun.

Revenind la Blue Origin si lansatorul New Shepard, lansarea a fost executata cu succes, racheta atingand altitudinea asteptata, capsula a fost detasata si recuperata conform planului insa restul lansatorului, care ar fi trebuit sa aterizeze propulsat de motorul principal, s-a prabusit din cauza unei defectiuni.

Clipul dat publicitatii dupa zborul New Shepard este putin caracteristic Blue Origin, compania fiind extrem de discreta cu aparitiile media, oferind informatii tehnice cu multa zgarcenie. Se pare ca unul din motivele (foarte) micii ofensive media este legat de sprijinul de care Blue Origin are nevoie pentru a deveni furnizorul motorului pentru viitorul lansator american si pentru care promoveaza mult mai puternicul BE-4, aflat acum in dezvoltare.

Lansarea reusita nu face decat sa creasca increderea in capacitatea Blue Origin de a livra un motor capabil sa inlocuiasca actualele propulsoare de origine ruseasca.

 

Nu-i deloc rau pentru un prim zbor, de fapt e chiar un rezultat extraordinar.

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.