Urecheatii, episodul 2

Type 45 - Sursa: Wikipedia.org

Type 45 – Sursa: Wikipedia.org

Royal Navy va recupera capacitatile EW pierdute prin retragerea fregatelor Type 22 odata cu instalarea AN/SSQ-130 SSEE (Ship Signal Exploitation Equipment) Increment F pe cele 6 distrugatoare Type 45, incepand din 2017.

SSEE este succesorul COBLU (Cooperative OUTBOARD Logistic Update), instalat pe fregatele Type 22, la randul sau o modernizare a AN/SSQ-108(V) OUTBOARD (Organizational Unit Tactical Baseline Operational Area Radio Detection Countermeasures Exploitation System).

Ca si COBLU, SSEE este dezvoltat pentru US Navy si vandut doar celor mai apropiati aliati ai SUA. Britanicii vor cumpara 7 asemenea sisteme, 6 urmand sa fie instalate la bordul Type 45 si unul fiind destinat pregatirii personalului intr-o baza terestra.

Afacerea incheiata in 2011 are o valoare estimata la USD90mil.

Both comments and pings are currently closed.

12 Responses to “Urecheatii, episodul 2”

  1. Cezar says:

    Putem instala si noi asa ceva pe Type 22 ale noastre? 🙂

    • admin says:

      SSEE este dezvoltat pentru US Navy si vandut doar celor mai apropiati aliati ai SUA.

      • Cezar says:

        Eu intrebam daca este posibil dpdv tehnic, nu daca-l vom primi de la americani sau daca vom cere asa ceva vreodata?

  2. nicolae says:

    Din cate stiu HMS London avea asa ceva, ma rog sistemul vechi, COBLU. Ma-ntreb daca o fi ramas, ar fi fost foarte util acum pentru NATO…
    Totusi nu cred, HMS London a fost initial demilitarizata si nu cred ca aceste capacitati au fost reinstalate cu ocazia revitalizarii lor, iar cum americanii (cred ca au aceste capacitati pe oricare dintre navele care au vizitat Marea Neagra) si chiar francezii (nava specializata ELINT) au tot dat ture pe la noi prin balta nu cred ca a ramas nimic pe a noastra. Pacat, avand in vedere cat am dat pe ea!

    • admin says:

      Daca britanicii ar fi livrat navele avand inca sistemul COBLU instalat, ar fi echivalat cu un re-export al unei tehnologii restrictionate la… export. Nu e o problema de bani (in general, nu in cazul particular romanesc) ci de incredere.

      • nicolae says:

        Corect! La acea data abia intram in NATO! Macar de-ar restabili capacitatile de comanda si coordonare pe care le avea London, asta dupa inarmarea ei. Am avea si noi o nava amiral asa cum trebuie…

        • admin says:

          Parca anul asta vroiau sa semneze contractul pentru modernizare. Sintem abia in Iunie, mai asteptam ca pana la sfarsitul anului mai e.
          Daca nu, e si la anul un an. Modernizeaza atunci.

          • Cezar says:

            Am impresia ca astia ii asteapta pe rusi sa vina pe la noi ca sa se justifice ca nu se mai poate face nimic acum, ca e prea tarziua, a plecat trenul din gara s.a.m.d. Rusii nu mai apar, iar ai nostri ca brazii, o tot prelungesc la nesfarsit in speranta unui viitor mai pe placul lor. O sa treaca si anul asta, probabil, si nimic nu se va semna! 🙂

            • admin says:

              Daca nu se semneaza anul asta, slabe sperante anul viitor ca e cu cheltuieli mari in alte parti.

          • nicolae says:

            Problema e ca in loc de program de modernizare multianual ne-am ales cu un program de promisiuni multianual. Cred ca astia nici nu mai tin minte ce etape erau prevazute initial, asa de multi ani au trecut de atunci…
            Tot programul in sine (adica achizitia fregatelor + programul de inarmare) a fost un esec total pentru simplul fapt ca nu s-au tinut de el la timp, risipindu-se astfel ani buni din durata de viata a navelor nu mai zic de instruirea echipajelor.
            Macar de le-ar inarma pe amandoua in acelasi timp si cu tot ce trebuie (A.A., Harpoane etc) cu un integrator din vest (probabil BAE avand in vedere ca ei au probabil cea mai mare experienta pe T22-uri) si, daca este posibil, prin vreun santier romanesc.
            Dar nu am mari sperante de la unii care stau calare pe sacul de bani in loc sa-i investeasca in infrastructura… (scuze pentru referinta politica, stiu ca nu-si are locul aici dar nu m-am putut abtine)

            • admin says:

              Greu de crezut ca vor face o afacere de tip big bang (amandoua fregatele, cu-de-toate). Mai degraba un minim, sub-strictul necesar. E drept ca nici nu au spus exact care va fi dotarea asa ca o mai pot da la intors.
              Sau doar o fregata, cum se vorbea la un moment dat. Sau se va renunta la alte programe. Asteapta la rand F-16 (noul lot + , probabil, mai multa munitie), artileria AA (e mult de inlocuit aici), radare mobile, corvete, vanatoare de mine, TBT, mai multe rachete AT (cine isi mai aminteste de Delfin?). E vorba de multi bani, echivalentul bugetului de investitii al MApN pe 10 ani, ce ar trebui cheltuit in 1-2 ani. Aproape imposibil.