Cand ai tanc dar vrei obuzier

Centurion FV3805 - Sursa: wiki.wargaming.net

Centurion FV3805 – Sursa: wiki.wargaming.net

Visul proiectantilor e o familie de blindate care sa imparta cat mai multe elemente comune intre diferitele versiuni, cum ar fi IFV, tanc, vehicul de recuperare, AA si terminand cu obuzierul autopropulsat.

Ghinionul si ceasul rau fac ca solutiile cele mai potrivite pentru diferitele roluri sa fie contradictorii.Cazul clasic: in timp ce tancurile au adoptat aproape in unanimitate arhitectura cu motor plasat in spate, pentru IFV-uri si SPH-uri se prefera in general solutia cu motor plasat in fata.

Daca in cazul IFV-urilor motivul e clar, in cazul SPH-urilor instalarea magaziei de munitie in spatele piesei de artilerie, in locul rezervat traditional motorului, are legatura cu usurinta manevrarii acesteia, atat in timpul tragerii cat si a realimentarii. In plus, motorul instalat in fata asigura o platforma mai stabila de tragere.

Conversia, in general plecand de la tancuri uzate moral la celelalte tipuri de blindate, este o operatiune complexa, asta insemnand fie un rezultat costisitor, atunci cand transformarea e facuta corect, fie un rezultat suboptim, atunci cand este facuta ieftin.

Sau se poate incerca o solutie mai ciudata, studiata de britanici in tentativa de a converti Centurionul: daca motorul trebuie sa fie in fata, atunci cel mai simplu ar fi ca tancul-SPH sa mearga in marsarier.

Pe langa adaptarea cutiei de viteze, a fost necesara modificarea fostei parti frontale a Centurionului si adaugarea suprastructurii tipice unui SPH, care adapostea si mecanicul-conductor.

FV3805 - Sursa: wiki.wargaming.net

FV3805 – Sursa: wiki.wargaming.net

 

Dotat cu un tun de 140mm, prototipul FV3805 a fost testat insa nu a intrat in productia de serie, fiind preferat FV433 Abbot, cu un obuzier de doar 105mm, construit pe baza unui IFV, FV433, deci tot o solutie cu motorul in fata, de data asta din proiect si nu o transformare.

FV3805 - Sursa: wiki.wargaming.net

FV3805 – Sursa: wiki.wargaming.net

 

E foarte posibil ca unul din motivele pentru care Centurionul nu a ajuns in dotare sa fie legat de achizitia obuzierelor americane M109. Intre M109 de 155mm si Abbot de 105mm, probabil nu a mai fost loc si pentru FV3805 de 140mm.

Realizarea ramane insa interesanta din perspectiva solutiei pragmatice adusa la o problema extrem de comuna.

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.