Cand AR-15 fuzioneaza cu AK-47, episodul 5

ARAK-21 XRS - Sursa: Faxon Firearms

ARAK-21 XRS – Sursa: Faxon Firearms

Cu subtilitatea unei caramizi, rezultatul a fost numit ARAK.

Initial Faxon Firearms a comercializat doar jumatatea superioara a cutiei mecanismelor, permitand montarea ARAK-21 peste orice lower standard AR, ulterior firma producand o arma completa, numita XRS.

Ca si in cazul celorlalti hibrizi, ideea e de a imbina cele mai bune solutii de la AR si AK (si nu numai).

Comparatia cu AR si AK arata trasaturile asemanatoare intre ARAK si alti hibrizi gen PWS si PSD dar si deosebirile:

Sursa: guns.com

Sursa: guns.com

 

– cutia mecanismelor este integrala, monobloc, similara AR, PWS si PSD care permite, fata de AK, montarea usoara a opticii de precizie cat mai aproape de axul tevii, imbunatatind si precizia obtinuta cu sistemele de ochire mecanice, datorita liniei de mira mai lungi
– adoptarea unui sistem de imprumut de gaze mai curat decat cel al AR. Fata de AK, are avantajul greutatii mai mici, ce imbunatateste precizia la foc automat. Spre deosebire de PWS, care a adoptat un sistem cu piston scurt, ARAK foloseste o solutie similara PSD, piston lung
– inchizatorul rotativ este cel sistem AR, similar PWS sau PSD
– regulator de gaze reglabil
– manerul de armare pliabil, pozitionat mult in fata incarcatorului
– posibilitatea de a schimba calibrul intr-un mod foarte simplu. Deocamdata pentru ARAK  exista kituri de 5.56, 7.62 si 300 BLK.

Si mai interesanta este strategia Faxon in ceea ce priveste preturile: XRS completa costa USD1,899 iar cutia superioara ARAK-21, cand este vanduta separat, doar USD1,199.

La preturile de mai sus contribuie decisiv costul cochiliilor de aluminiu: partea superioara USD599 (USD648.99 ?) iar cea inferioara USD245. Astfel doar carcasa XRS, fara nici o alta piesa interna, costa in jur de USD850-900.

 

 

Indiferent de succesul de piata, ARAK face practic una din cele mai bune reclame la carcasele din materiale polimerice.

Pe de alta parte, inseamna ca mai exista inca loc pentru o reducere de pret, chiar si in cazul pastrarii neschimbate a mecanicii interne.

 

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to “Cand AR-15 fuzioneaza cu AK-47, episodul 5”

 1. Marius Z. says:

  Pai sa le uram fuzionare placuta si hibridizare spornica… doar ca nu cred sa fi aplicat deja prea multe solutii de acest gen la noua noastra arma de asalt cal. 5.56, despre care nu am mai auzit mare lucru prea de curand…
  In fine, in articolul meu recent am ajuns sa scriu de modernizari AK si kit-uri aferente, nu neaparat doar solutii noi, ca nu mai stiu ce sa sper de la ai nostri 🙁

  Sau poate ai auzit tu ceva? 🙂

  • admin says:

   Au ei grija sa aiba spor si sa iasa bani din asta si fara urarile noastre. E important sa se vada cam ce alte solutii noi exista, altfel s-ar putea ajunge la concluzia ca nimic nu e nou.

   Nu, nu am auzit nimic nou despre noua arma de asalt. Poate ca se mai gandesc un pic. Sa speram ca asta e motivul si nu doar lipsa banilor.