A inceput sa se dea stingerea

Trei versiuni Blackout vs 5,56 vs 7,62x39 - Sursa: ar15.com

Trei versiuni Blackout vs 5,56 vs 7,62×39 – Sursa: ar15.com

Nu a durat mult pana ca 300 Blackout sa-si gaseasca primul client oficial: comandourile marine ale Olandei vor fi dotate cu un tip de carabina calibrata “exotic” pentru 7,62x35mm, anunta Jane’s.

Blackout e o munitie non-standard, descrisa deja pe larg aici, conceputa avand in vedere cerintele fortelor pentru operatii speciale asa ca e normal ca primii clienti sa fie din zona asta.

Olandezii vor cumpara doar 195 de bucati insa e greu de spus deocamdata daca va fi vorba de arme noi, asemenea modele existand deja pe piata sau daca se va prefera conversia excelentelor HK416 aflate in dotare. Printre atributele “speciale” ale munitiei 300 BLK e si usurinta cu care platformele compatibile AR-15 pot fi convertite la ea, aici fiind inclusa si HK416.

Acum ca s-a spart gheata, intrebarea e doar cine vor fi urmatorii care vor trece de partea intunericului.

Both comments and pings are currently closed.

12 Responses to “A inceput sa se dea stingerea”

  1. Marius says:

    Aparent nu e chiar o “wunderwaffe” daca se poate aplica termenul.
    http://www.alloutdoor.com/2014/05/22/300-aac-blackout/

    Olandezii stiu mai bine, oricum un articol interesant care ma face sa cred ca ar fi nevoie de o platforma dedicata mai degraba decat o conversie.

    • admin says:

      Intr-adevar nu e un silver bullet ci un compromis, proiectat pentru o mica nisa a SOF. Articolul pe care l-ai postat e interesant prin faptul ca arata o perspectiva echilibrata, a unui civil care nu e vizat in mod expres de proiectantii 300 BLK dar care recunoaste ca exista altii care l-ar putea gasi folositor. Cu alte cuvinte, nu adopta o pozitie de genul: mie nu-mi foloseste deci e o prostie.

  2. Cezar says:

    Despre noua arma de asalt romaneasca nimic nimic? đŸ™‚

    • admin says:

      Nimic despre varianta testata (aflata inca in teste?) dar despre ceva apropiat, inclusiv dpdv comercial al Cugir-ului si poate o varianta mai buna dpdv tehnic. Cel putin cu un viitor mai promitator decat ce s-a testat pana acum.

  3. Marius says:

    Oarecum tangential cu subiectul, din relativ putinele imagini disponibile cu FOS romanesti am observat ca inca se prefera/foloseste ca arma cu amortizor de sunet HK UMP ul(am vazut cred si un AUG singular).
    Nu sunt in masura sa critic in vreun fel dar mi se par bizare imaginile in care se asigura zona de aterizare a Pumelor cu 9mm UMP.

    Tendinta este de a se renunta la SMG uri chiar si in cazul echipelor tactice gen SWAT si aparent doar francezii le mai folosesc pt. SOF.

    E o chestiune de doctrina sau doar logistica?

    • admin says:

      Inca se foloseste MP5 (BAT) deci UMP ar fi un pas inainte dar nu cunosc motivul mentinerii SMG. Trebuie sa existe un avantaj in anumite misiuni, altfel nu ar fi cumparat UMP.

      • Marius says:

        Ma refeream strict la FOS, pentru BAT are sens(“no over penetrating” in lipsa de termeni mai buni)i-am vazut si cu MP7 mai nou. Achizitia UMP imi pare similara cu cea a tunurilor automate de 25mm pentru MLI uri si SOCAT uri.

        • admin says:

          Depinde si in ce masura cei din FOS cred ca vor desfasura misiuni in medii similare cu cele ale BAT. Dar nu stiu motivul pentru achizitia UMP pentru FOS.

          Cat despre achizitii in general, intotdeauna au avut si o componenta data de preferinta personala. Chiar si in cazul in care se fac studii de concept, tehnice, conteaza cine le face.

          • Marius says:

            Din cate imi pot da eu seama FOS nu ar trebui sa fie pe aceasi nisa cu BAT sau alte structuri specializate ale DGIA/MI/SRI/SIE.

            Cat despre preferinta personala in achizitiile Armatei.. se explica destule chestiuni dar nu le face onoare.

            La fel ca si cagulele cu cap de mort “iraqi style” folosite de parasutistii recent integrati. Un amanunt ignisifiant s-ar spune, eu o vad ca o lipsa de “esprit de corps”.

            • admin says:

              Poate ca masca tip zambaret de Haloween adauga un pic prea multa culoare dar nu sint in pozitia sa judec asta.
              Cat despre traditie, parerea mea e ca nu trebuie cautata in niste unitati practic nou infiintate. Atat timp cat lucrul asta e asumat si in loc sa se defineasca drept urmasii lui X sau Y spun ca sint profesionisti in permanenta perfectionare, cu accent pe eficienta si rezultat (cum e cazul de fata), totul va fi bine. La cat de multe schimbari de structura au fost, mai degraba societatea civila e locul de mentinere a traditiilor. Pe de alta parte, nu trebuie uitat ca si militarii sint tot romani. Iar romanii nu au fost acuzati niciodata ca ar fi prea discreti, e parte din cultura locala. Sau din traditie.

  4. Marius says:

    Unitatile nou infiintate ar avea avantajul de a-si creea o identitate proprie, nationala, neutra, fara influente TV.
    Sunt convins ca oamenii de acolo sunt profesionisti dar nu prea se vede in media, in toate pozele apar ca niste amatori, nu au echipament standardizat, camuflaj facial de ras.. urechile mai mari ca ale mele..degete pe tragaci, se joaca cu ziariasti in loc sa fie aia nevazutii.. Sa-mi fie cu iertare.

  5. Radu says:

    Toate unitatile de FS (sa vorbim doar de cele mai cunoscute, in special din NATO) folosesc si pistoale-mitraliera (iar HK-MP 5 sau HK UMP sunt unele din cele mai folosite, pe langa HK- MP7, P-90 si ce mai au rusii si folosesc si ei, in cazul lor).

    Foarte probabil exista situatii in care sunt mai bune, chiar si FS ale Armatei pot actiona in zone urbane, cu civili necombatanti in jur (si pentru a reduce pierderile colaterale o arma cu penetrare mai redusa e de preferat), ori au nevoie de arme mai mici, mai silentioase.

    Nu stiu ce tinuta nestandardizata au, n-am prea remarcat asa ceva dar probabil n-am vazut eu pozele care trebuie. Oricum la FS se mai accepta si chestii personale, la rusi am vazut ca unii foloseau adidasi in loc de bocanci de ex. si cred ca si la altii oamenii mai folosesc chestii ce li se par mai comode ori mai bune.

    Cat despre discretie, pai ai nostri sunt chiar foarte discreti, chiar si existenta lor oficiala a fost dezvaluita de americani din cate imi amintesc. In alte parti sunt deja o gramada de carti, filme documentare, artistice, interviuri, exercitii demonstrative pentru public ori pentru diversi oficiali.

    Cu traditia e de discutat, unitatile nou infiintate evident ca nu au cine stie ce traditie dar se pot lega de inaintasi si la o adica pot cobori chiar si in istorie pentru a prelua o traditie spirituala din vechime.
    Oricum armata are si unitati cu o traditie foarte bogata si respectabile si respectate inclusiv in NATO