Ingenios, episodul 6

QW-3 - Sursa: forum.keypublishing.com

QW-3 – Sursa: forum.keypublishing.com

Racheta chinezeasca QW-3 ar putea castiga fara probleme titlul de cea mai neobisnuita racheta anti-aeriana portabila din lume.

In versiunea “clasica”, QW-3 nu se distinge la exterior de alte MANPADS-uri de 72mm insa diferenta e facuta de sistemul de ghidare semi-activ laser.

Desi extrem de rare fata de modelele cu ghidaj IR, mai exista totusi unele rachete portabile care folosesc un sistem de ghidare bazat pe laser, cum ar fi Starstreak sau RBS-70 insa de un tip fundamental diferit (LOS/”beam riding”), lasand QW-3 ca singur specimen SAL.

Ghidarea SAL este comuna pentru rachetele sol-sol sau aer-sol de precizie insa este ocolita in aplicatiile in care tinta poate manevra energic, cum este cazul aeronavelor.

Motivul ciudatei alegeri poate fi destinatia speciala a QW-3, conceputa pentru a combate tinte care zboara la foarte mica altitudine, mai slab manevriere. Rachete de croaziera, elicoptere si UAV-uri ar fi printre tintele vizate insa caracteristicile ii permit si angajarea avioanelor de atac la sol.

Desi nu e la fel de eficienta impotriva tintelor clasice, de tipul avioanelor reactive precum celelalte MANPADS-uri ghidate IR, QW-3 are avantajul unui cost mai redus si al imunitatii la capcanele IR. Unele avantaje potentiale ar fi timpul de reactie redus si capacitatea de a lovi tinte cu semnatura IR scazuta.

Senzorul SAL - Sursa: forum.keypublishing.com

Senzorul SAL – Sursa: forum.keypublishing.com

 

In mod traditional, dezavantajul principal al rachetelor ghidate laser este antrenamentul intensiv pe care ar trebui sa-l aiba operatorii insa acesta se poate atenua prin folosirea unor sisteme de urmarire automata a tintelor care simplifica enorm ecuatia.

Iar QW-3 mai are un element unic: este disponibila intr-o versiune cu booster/accelerator de start evoluat la dimensiunile unei trepte in toata regula. Modelul nu mai este, evident, capabil de a fi lansat de pe umar, fiind necesar un trepied similar celui folosit de MANPADS-urile “grele”, gen Mistral sau RBS-70. E un mod foarte simplu de a obtine unele din avantajele acestora, mai ales in ceea ce priveste raza de actiune si viteza, refolosind unele din elementele comune cu versiunea “clasica”.

Si se spune despre chinzei ca nu stiu decat sa copieze.

 

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “Ingenios, episodul 6”