Sezatoare, episodul 15

Semi-submersibil Dorado SeaKeeper, configuratie MCM - Sursa: Canadian Navy via navaldrones.com

Semi-submersibil Dorado SeaKeeper, configuratie MCM – Sursa: Canadian Navy via navaldrones.com

Ce faci bade, sezi si cugeti?

Numa’ sed…

#1 Se cunosc exemple de nave semisubmersibile sau mini-submarine fara om la bord, avand ca destinatie principala vanatoarea de mine sau lupta anti-submarin.

#2 Minele mobile nu sint nici ele niste noutati, fiind folosite deja de destul de multa vreme. Bazate pe o tehnologie similara cu cea a torpilelor, minele mobile sint un mijloc eficient de a planta incarcaturi explozive foarte aproape de bazele navale inamice, intr-un mod discret si mai sigur decat procedeele traditionale, care necesita platforme aeriene sau submarine.

#3 Tehnologia torpilelor a evoluat, la momentul asta raze de actiune de 50 de km incep sa devina norma, recordul fiind stabilit de SeaHake mod4 ER (o varianta a DM2A4 fabricata de Atlas Elektronik) la 140 de km. De retinut ca SeaHake a obtinut performanta respectiva cu toate limitarile impuse de mentinerea diametrului standard de 533mm. In cazul in care asemenea constrangeri ar fi eliminate si sistemul de propulsie ar fi optimizat pentru consum minim la viteze mici, in locul urmaririi vitezei maxime, autonomia obtinuta ar fi cu siguranta mai mare, devenind o propunere interesanta pentru un ROV/AUV. De altfel torpila DM2A4 este propusa ca baza pentru un proiect de ROV.

Desi toate componentele de mai sus sint cunoscute, nu au fost inca puse cap la cap intr-un sistem capabil de instalarea unui camp de mine cu destinatie ofensiva. O asemenea tactica de lupta asimetrica ar fi extrem de eficienta mai ales impotriva unui adversar care nu poate folosi decat un numar redus de baze navale.

Problema de pana acum a fost inexistenta unor vectori de lansare potriviti, insa in ultima vreme au inceput sa apara din ce in ce mai multe variante, incepand cu semi-submersibilele “ieftine”, propulsate de motoare diesel pana la submarine AIP fara om la bord, complet autonome, cu dimensiuni respectabile. Pierderea unei asemenea nave, in cazul detectiei, ar fi doar un exercitiu contabil.

 

 

MASTT, cel mai mare submarin fara om la bord (24m, 63 tone) - Sursa: msubs.com

MASTT, cel mai mare submarin fara om la bord (24m, 63 tone) – Sursa: msubs.com

 

Evident, detectia poate fi ingreunata si mai mult in cazul lansarii unor mine mobile cu tehnologie de propulsie “imprumutata” de la cele mai eficiente torpile existente pe piata.

In concluzie, ar fi o posibilitate de a purta un razboi naval asimetric, accesibila si saracilor fara submarin.

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.