Inapoi in viitor: Auto-5 si A5

Armele cu teava lisa, semi-automate sau cu repetitie, sint extrem de populare peste Ocean atat pentru vanatoare sau auto-aparare cat si ca arme de serviciu pentru fortele de ordine. Dintre semi-automate cea mai faimoasa este fara indoiala Browning Auto-5 (A-5), o arma fabricata la inceputul secolului 20 si care a ramas in productie pana la sfarsitul lui. Trecand peste popularitatea modelului, atestata de numarul imens de bucati fabricate, Auto-5 atrage atentia prin mecanismul foarte special de inchidere, functionand pe baza reculului “lung”, teava efectuand cursa intreaga. Ca model reprezentativ, cel mai simplu de vizualizat este ciclul unui obuzier.

Mecanismul Auto-5 este tipic Browning, liniar, simplu si fiabil, motivele pentru care este acum mai mult o curiozitate tehnica, fiind depasit de modelele mai noi functionand pe baza imprumutului de gaze, tinand de sensibilitatea la tipul munitiei (de care depinde asigurarea impulsului optim pentru functionare) cat si de reculul simtit. Ambele aspecte au fost rezolvate in final in mod mai eficient de catre armele functionand pe baza imprumutului de gaze.

Mecanismul Auto-5 ramane insa o referinta pentru simplitate si eleganta:

 

Pentru recuperarea cotei de piata, Browning a adoptat sistemul bazat pe imprumutul de gaze pentru o linie de produse cum ar fi Maxus. Insa, in paralel, a venit cu o noua generatie de arme functionand pe baza reculului, de data asta “scurt”: recent aparutul A5 (denumire usor de confundat cu clasicul A-5) si legenda continua. A5 ar avea toate avantajele Auto-5 in materie de fiabilitate si intretinere usoara, recuperand terenul in privinta reculului simtit.

Din motive mai greu de explicat lisele semi-automate nu au avut acelasi succes in Europa pentru dotarea fortele de ordine publica, folosirea lor pentru auto-aparare fiind restrictionata aproape complet, singura nisa de piata cu oarecare succes fiind vanatoarea.

In Romania, in general lisele (semi-auto sau cu repetitie) sint practic inexistente in dotarea Politiei. Parca totusi ar fi altceva de folosit o asemenea arma, mai ales in mediul rural, in locul pistolului Carpati.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.