Kilo killer, episodul 2

Nu doar ASW, S-3 lansand Harpoon - Sursa: aer.ita.br

Nu doar ASW, S-3 lansand Harpoon – Sursa: aer.ita.br

Interesul sud-coreenilor in achizitia avioanelor S-3 Viking retrase de USN (Kilo killer, episodul precedent) s-a materializat: Jane’s a anuntat ca asiaticii vor cumpara 12 unitati, cu o optiune pentru inca 8.

Lockheed Martin se va ocupa de revitalizarea platformei si re-echiparea cu echipament ASW modern. Dupa unele analize S-3 a fost retras prematur din serviciu si asta se traduce prin existenta unui numar mare de celule stocate (50-100 dupa aprecierile Lockheed Martin) care ar mai avea inca suficienta viata operationala pentru a face viabila modernizarea lor. S-ar putea obtine astfel una din cele mai bune platforme ASW dedicate din lume, Viking fiind conceput de la inceput in acest rol, fara a fi o conversie a unui alt aparat, ceea ce implica lucruri aparent minore cum ar fi protectia anticoroziva impusa de operare in atmosfera sarata.

Sud-coreenii sint deocamdata primii care vor sa profite de oportunitate, avand deja experienta cooperarii cu Lockheed Martin si in alte proiecte. In serviciul sud-corean, Viking va ocupa nisa lasata libera de retragerea turbopropulsorului S-2 Tracker: intre avioanele cu raza foarte lunga P-3 Orion si elicopterele ASW Lynx/Super Lynx/Wildcat si KUH-1 Surion (asemanator dar totusi foarte diferit de Puma Naval).

Amenintati constant de numeroasa flota de submarine nord-coreene, sudistii au invatat lectia unei aparari stratificate: daca pentru cercetarea rapida a unei zone marine intinse elicopterele sint bune (mai ales daca opereaza de la bordul navelor), avioanele sint si mai bune.

Both comments and pings are currently closed.

9 Responses to “Kilo killer, episodul 2”

  1. Eroul Bula says:

    What’s in your mind ? 😉

    • admin says:

      Anti-sub warfare, of course.

      • Eroul Bula says:

        Viking pe MK ?

        • admin says:

          Ar fi una din solutii, Romania are oricum nevoie de 2-3 aparate de patrulare maritima, de ce nu ar avea si optiunea ASW. Mai devreme sau mai tarziu vor pune ceva pe MK. Sau vor cersi in continuare de la aliati.

          • Eroul Bula says:

            N-as refuza 🙂

            Ar mai putea fi interesanta si o versiune de C-27J de patrulare, ceva in genul folosit de US Coast Guard, plus aparatura aferenta si acrosaje pentru balize sonar si torpile antisubmarin.
            Rezervoare suplimentare in compartimentul cargo (nu mult, vreo 3000-4000 l)
            Facute modificari (doar daca e nevoie) pentru zbor economic intr-un motor si pornire rapida a celuilalt cand este nevoie (reduce consumul, reduce uzura motoarelor)
            Amenajare interna astfel incat sa poata lua doua echipaje (unul opereaza, celalalt se odihneste).
            Il trimiti in zona de patrulare si-l lasi sa se invarta pana i se acreste.
            Spre deosebire de varianta Viking, ai echipaje de zbor si mecanici pregatiti, ai tot ce-ti trebuie pentru mentenanta.
            Nu cred ca se poate face batand din palme dar ar trebui sa o luam in considerare pentru viitor.

            • admin says:

              Vikingul are avantajul ca e ceva mai rapid, in caz ca ar fi nevoie. In rest, nu cred ca platforma in sine e marea problema ci costul electronicii de la bord. Dar solutii se pot gasi.

  2. mihaid says:

    in lipsa unei capacitati decente a navelor de suprafata,avioanele pot reprezenta o amenintare reala pt submarinele rusesti din Marea Neagra.
    problema e ca noi ne chinuim de mult timp sa aducem cateva pume la standardul naval,si asta avand fabrica la noi in curte.

    • admin says:

      Cred ca problema e mai mult la partea de electronica, destul de scumpa. Nici nu conteaza ca e din import, si daca ar fi producator local tot scump ar fi fost. Insa e problema de prioritati, poate ca lucrurile se vor schimba pe masura ce rusii aduc mai multe submarine in Marea Neagra.

  3. […] Si da, tot ei vor achiziona si S-3 Viking. […]