MP5 are in sfarsit un concurent adevarat

MPX - Sursa: sigsauer.com

MPX – Sursa: sigsauer.com

Dominatia H&K pe piata pistoalelor-mitraliera high-end, asigurata de clasicul MP5, e pe cale sa fie contestata de germano-americanii(-elvetienii) de la SIG Sauer care au inceput vanzarile la noul MPX.

HK MP5 va fi extrem de greu de depasit, fiind, din punct de vedere tehnic, foarte aproape de perfectiune in constructia PM-urilor, competitia multumindu-se sa puncteze la capitolele pret si greutate reduse, H&K contracarand cu o arma complet diferita, UMP, mai bine adaptata segmentului de piata “smart-buy” sau “limitat, dupa buget”.

SIG Sauer, companie obisnuita sa rivalizeze si in materie de preturi cu H&K, intentioneaza sa concureze MP5 pe terenul de la altitudine superioara. Ca cea mai importanta decizie de proiectare, SIG a avut initial de ales intre folosirea unui sistem inertial clasic, adoptat de marea majoritate a producatorilor si unul inertial-intarziat, popularizat de MP5.

SIG a decis ca MPX nu ar avea sanse sa bata MP5 decat daca ar fi cu adevarat neconventional asa ca a ales un sistem foarte neobisnuit pentru PM-uri dar care este standard la armele de asalt: inchizator rotativ operat prin imprumut de gaze cu piston “scurt”. Adica un fel de H&K MP7 in calibrul 9mm.

O alegere teoretic logica, avand in vedere raspandirea sistemului la armele de asalt si derivatele lor, in practica este o raritate pentru  PM-uri. Fata de sistemul inertial-intarziat al MP5, ar avea avantajul modularitatii, MPX urmand sa fie disponibil in viitor intr-o gama de calibre: 9mm Para, .357SIG si .40S&W.

SIG sint atat de mandri de reusita lor incat au fardat un pic realitatea in prezentarea MPX: “The SIG MPX is the world’s first submachine gun that operates with a fully closed and locked rotating bolt system, greatly enhancing operator safety.

Desi cu adevarat rar, sistemul utilizat de MPX nu este este chiar atat de unic, daca ar fi de amintit doar superbul SR-2 Veresk, o creatie ruseasca care ar merita mult mai multa recunoastere.

SR-2M Veresk of the Moscow OMON - Sursa: Vitaly Kuzmin

SR-2M Veresk of the Moscow OMON – Sursa: Vitaly Kuzmin

 

Ca si MPX, Veresk utilizeaza tot un inchizator rotativ, amintind oarecum de cel al AK. Se remarca din nou arhitectura similara cu H&K MP7.

Sursa: gunrf.ru

Sursa: gunrf.ru

 

Poate calibrul mai neobisnuit al Veresk sa fie un obstacol in calea raspandirii sale, munitia 9x21mm Gyurza fiind dezvoltata special pentru a penetra vestele antiglont si pentru a-si pastra calitatile impotriva tintelor neprotejate. Motiv pentru care Gyurza si SR-2 Veresk sint folosite de fortele de securitate ruse.

Se poate accepta si versiunea ca Veresk nu e un PM ci mai degraba un PDW, asemenea MP7. Dar MPX nu este singur nici macar in calibrul 9mm Para, sarbii avand acum cativa ani o tentativa de a modifica sistemul AK pentru a functiona cu munitia 9mm clasica.

Zastava Master FLG - Sursa: Wikipedia.org

Zastava Master FLG – Sursa: Wikipedia.org

 

Zastava Master FLG pare o conversie destul de simpla (inclusiv cu sensul de “putin optimizata pentru 9mm”) si poate ca asta a contribuit la lipsa sa de succes.

Oricum, macar sarbii au incercat sa iasa din tipare iar germanii par sa le dea dreptate acum cu noul MPX desi nu recunosc oficial.

 

Both comments and pings are currently closed.

6 Responses to “MP5 are in sfarsit un concurent adevarat”

  1. Marius says:

    PM urile au o nisa din ce in ce mai redusa, MP5 nu o sa fie inlocuit pe scara larga pentru ca sunt alternative mai versatile in calibre mai mari. Ca si modificare a sitemului Ak am avut si noi o incercare, intrat in dotarea Jandarmeriei, pos din ce mi s-a povestit.

    • admin says:

      E greu de facut previziuni, mai ales despre viitor. La fel se zicea ca PDW-urile vor inlocui PM-urile si pana acum nu s-a intamplat.

      Cat despre LP7 din dotarea jandarmeriei, asemanarea cu AK e doar superficiala: mecanismul e complet diferit, inertial clasic, nu o adaptare a sistemului AK. E inspirat de alte realizari foarte similare dar e un proiect romanesc. E posibil ca si asta sa fi contribuit la “faima”. Despre LP7 si fratii sai poate cu o alta ocazie.

      De remarcat ca SRI foloseste MP5 (ok, la vremea aia nu exista UMP), FOS-ii (6×0&GN) UMP iar jandarmii LP7. Chiar si neintentionata, ierarhia e interesanta.

  2. Florian says:

    Batalionul 1 din cadrul Brigazi Speciale de Interventie a Jandarmeriei are in dotare:MP5,Sig 552 Comando,Sig 226,HK USP Tactical.

    • admin says:

      De SIG 552 Comando stiam dar nu l-am inclus la categoria PM-uri. Mai degraba Steyr AUG Para ar intra acolo.

      Cat despre MP5 si restul, sint armele transferate de la Acvila?

      • Florian says:

        MP5,HK USP,Aqvila.
        Gama Sig achizitionate inainte de fuziune.Stiu la ce categorie intra Sig Comando dar am raspuns la,,Chiar si neintentionata, ierarhia e interesanta.”

        • admin says:

          Am inteles. Nu a fost vorba de o evaluare generala ci doar de un lucru interesant remarcat la categoria PM-uri, care ar fi putut (sau nu) sa fie semnificativ pentru situatia de ansamblu. Totusi, fara infuzia de la Acvila situatia ar fi stat mai aproape de cum am spus mai sus. Nu inseamna neaparat ca nu ar fi cumparat oricum ceva in loc.