Prostia, risc la adresa securității naționale

Sursa de inspiratie este articolul lui Marian Zulean publicat pe Contributors.ro, Prostia: un risc la adresa securității naționale. Daca articolul respectiv atinge subiectul studiilor superioare de securitate, aparute in Romania ca ciupercile dupa ploaie, subiectul poate fi extins pana in cealalta extrema a domeniului.

Datele de pornire: nu e un secret, desi se vorbeste foarte putin despre asta din motive evidente, ca populatia Romaniei este una din cele mai putin educate din Uniunea Europeana. Cauza diferentei fata de celelalte tari europene nu tine atat de lipsa inteligentei native, care este destul de uniform distribuita, cat de inteligenta educata, dobandita. Prostia, ca lipsa a inteligentei educate, tine preponderent de mediul social si nivelul de cultura a populatiei. Nu este vorba deci de un caz generalizat de “prosti din nastere” ci mai degraba de sindromul “tara te vrea prost“.

Doar ca un exemplu, imaginea alaturata este ierarhia statelor EU dupa procentul elevilor de 15 ani care, spus intr-un mod foarte simplist, pot fi considerati analfabeti functionali. Ierarhia in sine nu aduce prea multe elemente noi, fiind cunoscuta si aproximativ aceeasi in mai toate domeniile, insa procentul de 35-40% din dreptul Romaniei ar trebui sa fie un semnal de alarma.

Pentru cei ce resping din start orice evaluari externe, e de consultat un studiu al Universitatii din Bucuresti: Publicul si stiinta.

Problema: pe masura ce se vor realiza achizitii de sisteme de armament avansat, cerintele minime pentru operarea acestora vor creste. Exista posibilitatea reala ca o mare parte din potentialii recruti sa nu indeplineasca baremul.

La o prima vedere exista tentatia sa se considere ca Armata ar putea aplica in continuare acelasi sistem care a asigurat pana acum o instructie minima tuturor tinerilor – si alfabetizarea unora dintre ei – (aproape) indiferent de performantele lor intelectuale anterioare. Sistemul are toate sansele sa nu mai functioneze in momentul in care cerintele de operare a echipamentelor militare, chiar si cele mai simple, vor depasi posibilitatile de educare pe care Armata le-ar putea oferi intr-o perioada de timp rezonabila. Programele de tip “Soldatul viitorului” si digit(al)izarea majoritatii echipamentelor clasice vor pune alte probleme.

Un model pentru ce ar putea veni se poate observa la armele mai tehnice, cum ar fi radiolocatia si rachetele anti-aeriene. Serviciul miliar obligatoriu asigura o sursa de tineri relativ bine educati in domeniile tehnice care puteau fi distribuiti in acele zone. Acum se dovedesc printre primele arme in care se face simtita lipsa personalului calificat.

Mai nou, atunci cand un fenomen in mod normal punctual atinge proportii semnificative, se vorbeste de o “epidemie”. De exemplu “epidemia de obezitate” care ar afecta capacitatea de recrutare a US of A. Interesant, procentele vehiculate in cazul lor sint cam aceleasi cu cele mentionate mai sus in cazul Romaniei insa epidemia de prostie nu pare sa fie un element de ingrijorare pentru MApN.

Sa se gaseasca: cand vor ajunge romanii sa fie prea prosti pentru a fi recrutati?

 

Both comments and pings are currently closed.

19 Responses to “Prostia, risc la adresa securității naționale”

  1. Eroul Bula says:

    Daca luam in calcul ca studiul se refera la elevi de 15 ani si nu la copii de 15 ani (cel putin asa apare din material) situatia e mult mai proasta, avand in vedere cati copii abandoneaza scoala pana la varsta aia.

    • admin says:

      In material se face referire la testele PISA (Programme for International Student Assessment). Pe de alta parte, e greu spre imposibil de evaluat copii care abandoneaza scoala asa ca as zice ca datele se refera doar la elevi. Deci da, situatia e mai proasta in realitate. Probabil ca ierarhia se mentine si la rata abandonului scolar.

  2. Jorj says:

    Inteligenta nu este distribuita uniform, mai ales intr-o tara multietnica.

    Teste de inteligenta abstracta se dau in Vest de aproape 100 de ani, chiar si cand opinia publica se intoarce impotriva unor astfel de cercetari pentru ca sunt, inerent, rasiste, aratand mentinerea unui decalaj semnificativ de inteligenta intre afro-americani si euro-americani, spre exemplu. Desi au devenit ilegale pentru uzul companiilor private din SUA; teste de inteligenta se dau in Armata SUA, fara nici o intrerupere in ultimii cel putin 70 de ani.

    Problema Romaniei este ca inteligenta media nu este la pragul de 100, ales ca fiind inteligenta medie a englezilor pentru a permite comparatii. In functie de ce studii se consulta si ce teste s-au folosit (pe scara nu f larga, pt ca guvernul Romaniei nu este interesat sa stie ce este in tara), noi am avea un IQ mediu in jur de 95-96. Asta nu pare a fi o diferenta foarte mare, insa este substantiala cand ne gandim ca distributia IQ-ului in populatie este pe o curba a lui Gauss. O diferenta de doar cateva puncte de IQ inseamna o diferenta f mare la numarul de oameni care vor avea IQ ridicat. Se si vede. Avem destul oameni inteligenti (si meritul de a ii gasi a-i forma) cat sa ne credem inteligenti, insa prostia domneste si, impreuna cu cultura politica de doi lei, acesti factori ne tin in loc.

    De interes comparativ – polonezii au 98, chinezii bine hraniti au media de 105, evreii ashkenazi de 107-110, sirienii de 85, afro-americanii si tiganii cam 80, africanii sub-saharieni (care au cretinism endemic de la paraziti si malnutritie) cam 70, indienii de casta inalta cam cat evreii, indienii de casta joasa cam cat tiganii (ca doar au stramosi comuni).

    Desigur, romanii ar putea sa aiba un IQ mediu putin mai mare, insa IQ-ul mediu al Romaniei, o tara din care au disparut germanii, in care romanii se imputineaza rapid si s-au inmultit tiganii (or fi deja 10-15% din populatie?) este destinat sa scada.

    Imi pare rau sa spun dar, daca nu se rezolva problema natalitatii sub cea a Chinei, perioada asta prin care trecem va fi perioada de aur a Romaniei post-comuniste.

    • admin says:

      Trebuia sa precizez ca prin inteligenta “medie” uniform distribuita ma refeream doar la tarile europene care au facut obiectul studiului. Se poate discuta la nesfarsit cat de “uniform” inseamna uniform. Pe de o parte, nu trebuie uitat ca si alte tari au minoritati importante provenite fie de pe Subcontinent fie din Africa deci media nu ar trebui sa fie chiar asa de diferita. Pe de alta parte, masurarea inteligentei native e un subiect destul de controversat, in care nu am vrut sa intru altfel s-ar ajunge rapid la citare de studii stiintifice cu concluzii complet opuse. Apoi la dogme. Ideea de baza e ca si daca exista diferente de inteligenta nativa, ele nu explica sau scuza procentul de analfabeti functionali. Pana la urma asta ar fi obiectivul educatiei (nu alfabetizarea in sine ci adecvarea la mediu) si pana acum nu am auzit sa se fi concluzionat ca romanii ar fi “prea prosti pentru a fi educati”. Prea dezinteresati de educatie, da.
      Si asta e o trasatura culturala cunoscuta de sute de ani insa acum incepe sa se stranga latul. Citat celebru: “moldovenii nu numai că nu sunt iubitori de învăţătură, ci chiar le este urîtă la toţi” D. Cantemir.

      • Jorj says:

        Just. Normal ca IQ-ul nu explica totul, dar explica destule, inclusiv absenta (sau prezenta) unei inclinatii catre cooperare si viziune pe termen lung care le permite tarilor sa aiba institutii performante, macar in planul dezvoltarii economice. Cultura este, de asemenea, foarte importanta dar, cu un IQ ridicat, este aproape imposibil sa nu te dezvolti atunci cand ai mura in gura tehnologie generica, tehnica organizationala, piete externe pt export si acces la piete de capital. Uita-te la japonezi, la sud-coreeni, la chinezi. Cultura inclinata catre colectivism ii ajuta, dar si cei mai individualisti oameni inteligenti vad avantaje in a coopera pt a mari placinta, chiar daca vor sa fure din ea dupa. Or, noi nu suntem in stare sa facem infrastructura aia de transport de care avem disperata nevoie sa ii ridicam pe toti romanii catre un nivel economic mai bun, indiferent de IQ.

        http://drjamesthompson.blogspot.ro/2015/07/chanda-chisala-african-hereditarian.html

        Cercetatorul care este citat este chiar african stabilit in Marea Britanie. Observati ca ei s-au straduit macar sa ii incadreze si pe tigani la o estimare de IQ. Noi nu am facut asta, iar cele mai bune rapoarte din zona citite de mine sunt ale ungurilor, traduse in engleza. Minoritatile beneficiaza de pe urma prezentei intr-un stat avansat. IQ-ul le creste de la nutritia mai buna, educatia timpurie, obisnuinta cu sistemul vestic de invatare si testare. Exista si asa numitul efect Flynn. Pe termen lung, insa, efectul se observa si la populatia nativa. Asa ca indiferent de eroarea de masurare sau bias-ul unui test sau altul, diferenta medie dintre scoruri a ramas aceeasi. La americani, diferenta de o deviere standard dintre albi si afro-americani a fost numita constanta fundamentala a sociologiei. Nu se discuta public, intr-adevar, dar nu ar fi singurii savanti care trebuie sa fie atenti la impactul politic al obiectului muncii.

        http://www.lagriffedulion.f2s.com/city.htm

        Alte chestii ale tipului, care publica anonim ca sa nu isi piarda slujba pt crimethink http://www.lagriffedulion.f2s.com/index.html

        http://www.vdare.com/articles/the-zorro-of-statisticians

        PS A fost nevoie de un strain sa imi atraga atentia, dar voi stiati ca Romania are, in continuare, cazuri de cretinism (si scadere moderata de IQ care nu ar fi clasificata drept cretinism) de la lipsa de iod din alimentatie in copilarie?

        http://www.unicef.org/romania/Strat_IOD_eng.pdf

        Ca sa vedeti ca si noi am putea fi mai breji.

        “Based on studies conducted by WHO, the “C.I. Parhon” Institute of Endocrinology, as well as studies conducted by the Institute for Mother and Child Care from Bucharest, one can state that:
        •iodine deficiency is widely spread in Romania, much beyond the border of areas considered as endemic, practically the entire population of the country is at risk;
        •approximately 20% of the children are iodine deficient, with a higher prevalence of iodine deficiency disorders in the rural areas;
        • over 35% of the population exhibit visible signs of thyroid condition (goiter).
        Low iodine intake in pregnant women in Romania means that every generation of newborns suffer to some extent from brain damage caused by iodine deficiency, which reduces their future learning ability and productivity, thus affecting the future socio-economic development of the country”

        Desigur, acestea sunt probleme rezolvate de Vest in anii 1930 (chit ca au revenit in timpul WW2)

        • admin says:

          Cretinismul intra deja la categoria “medicale” dar intr-adevar e o zona gri intre IQ-ul scazut si handicap.

          Pana la urma populatiei “medii” nu i se cere genialitate si nici macar un nivel de cultura ridicat ci sa fie in stare sa functioneze/interactioneze normal. Chiar daca se accepta ca romanii ar avea IQ mai scazut totusi asta e doar estimarea unui potential “mediu” care ar trebui sa poata fi atins (sau depasit, ca nu e bariera) prin educatie. Ar fi trist ca un IQ putin sub 100 al unei populatii sa insemne pe termen lung condamnare la analfabetism. Adica daca nu esti pe medie sau peste, nu poti fi educat si nici nu esti interesat de educatie, in principiu.

          O alta discutie ar fi evolutia inteligentei native (normalizata ca IQ) in timp. Teoretic oamenii care beneficiaza de mai multa informatie de la varste mai mici ar avea o inteligenta mai ridicata (desi numeric IQ-ul ar putea fi acelasi cu cel al generatiei trecute). Parca la unii nu se prea vede asta.

          In fine, nu sint specialist in stiintele educatiei/sociologie/psihologie.

          • Jorj says:

            Ai dreptate ca nu inseamna mare lucru pt romanul mediu sa fie cu 2 puncte sub altcineva. Diferenta se vede la marginea intervalului, unde si diferente mici de IQ afecteaza puternic numarul oamenilor cu IQ ridicat sau foarte ridicat. Acestia sunt resursa principala pentru dezvoltarea statului – cercetare, inovatii tehnologice, creat firme noi care sa ofere locuri de munca. Nu ar trebui sa existe nici o diferenta observabila intre camionagiul roman si cel american (IQ, abilitati etc), insa diferenta de venituri este colosala. Camionagiul american are parte de vehicule mai bune, infrastructura mai buna, mentenanta mai putina, piete mai dezvoltate pe care sa le serveasca, eventual si transporta bunuri cu valoare adaugata mai mare. Starea general dezvoltata a societatii ii asigura si lui, si coafezelor, si pensionarilor, conditii mai bune decat in Romania. Toata acumularea aceea de capital si infrastructura, precum si ecosistemul de firme, se datoreaza oamenilor f inteligenti care au pus lucrurile in miscare si i-au organizat pe semenii lor mai putin inteligenti pt activitate economica mai puternica. Intr-un fel, elitele cognitive ale societatii sunt si gardienii acesteia si cei mari contribuitori la aceasta.

            Desigur, la romani sunt factori mult mai importanti decat IQ-ul, cred eu, care ii tin jos, cel putin pe partea de realizari colective – cultura politica, cultura organizationala, stimulente negative, indolenta etc. Persoana potrivita cu IQ-ul potrivit in pozitia potrivita poate compensa pt f multi oameni cu IQ scazut, sa planifice si sa promoveze o solutie care le ofera si lor joburi si nivel de trai. Iar tehnologia in sine se poate spune ca augmenteaza inteligenta umana. Inainte sa existe calculatoare, erau firme speciale cu calculatori umani care faceau tot felul de functii. Acum, cu o baza in excel sau chiar si un calculator de pe vremuri, poti face mult mai multe lucruri mai repede si mai bine.

            E o discutie complicata, dar care nu poate fi separata de IQ. Nici eu nu sunt expert, dar trebuie sa incercam macar sa intelegem aceste lucruri daca vrem, ca cetateni, sa intelegem si sa contribuim la procesul de luare a deciziilor si informare a publicului. Este suficient sa vedem ca Vestul este angajat orbeste intr-un proces de inlocuire a populatiei cu oameni din lumea a treia, presupunand, in mod eronat, ca diferentele sunt numai de suprafata si pot fi estompate intr-o singura generatie sau doar cativa ani. Asta e o greseala majora, care pune in pericol nu doar ordinea publica si cultura/posteritatea nativilor, dar si realizarilor lor economice, cum ar fi welfare state-ul.

            Daca ne uitam la Statele Unite, care a incetat sa mai importe africani in anul 1812 parca (a reinceput in 1965, cu cote mult mai mari, in numele diversitatii, decat pt Europa), ei inca nu au ajuns la acelasi prag de venituri, pacificare, realizare academica etc a celorlalti din populatie, inclusiv imigrantii asiatici mult mai recenti sau imigrantii africani selectati din elita populatiilor lor. Cu totii au fost discriminati, dar asta nu i-a impiedicat pe evrei (inclusiv in Europa) sa ajunga f sus pe scara socio-economica. De 50 de ani, nici nu mai exista bariere legal si institutionale in calea negrilor (si pana in acel moment, americanii tot importasera albi saraci din SE Europei, care au mai diluat putin succesul generational al populatiei albe). Si totusi, discrepanta s-a amplificat, mai ales dupa ce desegregarea a fortat oamenii de afaceri negri sa intre in competitie cu albi pe toate pietele, nemaiavand piata captiva a comunitatilor afro-americane. Fara o explicatie biologica care sa duca si la niste politici publice adecvate pt marirea standardului de trai a afro-americanilor (sunt scoli care aua vut rezultate f bune axandu-se pe disciplina extrema si axare pe vocational si meserii), mentinerea discrepantelor este explicata prin rasism, indiferent ca alte minoritati ii intrec pe albi (dar se intrec si pt a se plasa in cltura victimizarii din State), ceea ce duce la atitudini anti-educatie, ostilitate fatisa (google knockout game si faptul ca negrii, 13% din populatie, sunt responsabili pt 90% din crimele interrasiale), atitudini neproductive sau affirmative action care este degradant pt increderea de sine a intelectualilor si profesionistilor adevarati care vor iesi, in mod natural, din populatie.

            • admin says:

              “Persoana potrivita cu IQ-ul potrivit in pozitia potrivita poate compensa pt f multi oameni cu IQ scazut,” – revenind la topicul mai restrans, mai trebuie ca cei din Armata sa inceapa sa se gandeasca si la care ar fi IQ-ul/nivelul de inteligenta minim pentru a fi angajat pe diferite posturi. Si ce or sa faca atunci cand baremul va fi prea inalt pentru majoritatea romanilor. Varfuri s-or mai gasi dar poate nu destule si poate ca majoritatea nu urmaresc o cariera militara.

              Btw, ce ai descris seamana cu un sistem bazat pe meritocratie. O gluma in cazul Romaniei, in aproape orice domeniu legat de Stat.

  3. Raptor says:

    Problemele legate de IQ-ul scazut, abandonul scolar, analfabetizare si viitoarele care sunt tot mai slabe fata de celelalte educational, profesional, psihic, medical, al integrarii in colectiv si altele ar trebui sa puna mari semne fe intrebare de la parinti, sistemul educational si sanitar, pietei muncii, guvernului, parlamentului si societatii civile, ar trebui trase mari semnale de alarma, ar trebui in primul rand ca si INSsa se implice in astfel de studii facute la nivel national (macro) si sa traga semnale catre autoritatile competente.
    Toate aceste lucruri, dar si masurile luate ar trebui sa priveasca orice tara normala, dar Romanua nu este o tara si cu atat mai putin una normala, suntem doar un grup de membri ai unei entitati denumite tara doar cu numele, suntem o tara doar pe hartie si care nu valoreaza nimic in acest moment iar astazi vedem asta pentru ca s-a ajuns la varful icebergului si pentru ca de la inceput, atunci cand a fost creata Romania a avut o baza slaba si a fost o creatie aprobata de altii, o tara tampon, o tara condusa de niste elite masonice visatoare care credeau ca suntem cineva sau au infaptuit un mare lucru cand de fapt altii au facut-o in cadrul jocurilor politice ale vremii, am fost o tara creata de asemenea de oameni din interior fara viziune si luciditate pentru acele vremuri si pentru viitor pentru ca o tara creata este doar o baza, o bucata de hartie de la care pornesti si pe care trebuie sa o construiesti continuu.

  4. MVSTELIDAE says:

    Să luăm cu începutul.
    România are o problemă cu prostia(socială şi să spunem, mai nou, culturală) fiindcă este în natura noastră, fiindcă aşa am fost educaţi de 100+ ani. Nu o să elaborez, dar prostia în masă nu va muri, nu există interes să moară şi este calea aleasă de noi.

    Astea fiind spuse, prostia nu o să afecteze armata, fiindcă nu o să avem acele tehnologii, avem o armată voluntară, mică, în caz de război, fiind total nepregătiţi ca deobicei, vor fi trimişi proştii, care vă sperie, să apere colina.
    Tocmai de proşti are nevoie „ţara”, fiindcă deştepţii ar putea, mai întâi, să încalce nişte legi, să împuşte în spate, să pună nişte întrebări şi apoi, poate, să apere colina.

    Referitor la IQ-ul genetic. Posibil ca România să aibă un IQ mai slab, gene mai rele, fiindcă am fost o zonă mărginaşă, dar în general oamenii evoluează, depinde de mâncare, copilărie, pregătire, timp de câteva generaţii.
    De asemenea, IQ-ul testează de multe ori lucruri care sunt utile pentru o societate, dar marginalizează imaginaţia, lucru care defineşte inteligenţa.
    Acuma nu te poţi aştepta ca un copil de ţigan ce-i bătut constant, muşcat de purici, care mănâncă pâine goală în zilele importante, iar în restul adună fier, să scoată cât un copil normal. Poate să fie mai inteligent ca oricine, însă evoluţia ţine de adaptare.

    Mai mult politic mă îngrijorează, fiindcă mai avem şi masa formată din bătrâni, care este şi mai jos.
    Dar sunt şi aspecte pozitive, nu toată generaţia este aşa, văd lucruri care pentru generaţia mea erau Sf-uri(în atitudine), iar generaţia mea nu-i chiar aşa veche.
    Apoi legat de rase, s-ar putea să existe o diferenţă, fiindcă omul a trăit mult timp în diferite părţi, însă este tabu să vorbeşti de aşa ceva. Adevărul însă este clar, sunt anumite rase sau populaţii, mai neevoluate, se vede după aspect, evoluţia nu poate fi negată, însă au şi ele plusurile lor.
    Deobicei oamenii cu un IQ moderat fac mai mulţi copii, asta înseamnă că la un număr mare, ai şi numărul necesar de vârfuri. Destul pentru dictatura voievodul luminat, visată de români, asta ca o glumă de final.
    Cred că România s-a oprit undeva în 1848, odată cu înfrângerea lui Avram Iancu, mai exact a mişcării pornite de Şcoala Ardeleană. Ce a urmat a fost o copie, prost aplicată, a unui imbold bun.
    Eu cred că avem probleme mult mai mari, structurale, colective, fiindcă şcoală poţi învăţa oricând.

    • admin says:

      Subscriu la 99% din cele de mai sus, cu mica exceptie a afirmatiei “prostia nu o să afecteze armata, fiindcă nu o să avem acele tehnologii” si nu pentru ca as fi ferm convins de contrariu ci doar pentru ca e greu de facut predictii, mai ales despre viitor – am spus-o de atatea ori incat o sa ajunga motto-ul blogului. Cel putin la nivel de intentii declarate, se vrea modernizarea Armatei.

      In rest, pe o nota optimista: exista un echilibru in toate si orice epidemie tinde sa se auto-consume deci ar exista sanse teoretice ca prostii sa fie pusi in carantina si lasati sa moara in mediul lor.

      • Raptor says:

        Declaratiile cu privire la modernizarea armatei, cum ar fi TBT, punerea in functiune a submarinului, inarmarea fregatelor sau arma de asalt sunt glume si stim cu totii asta. Practic ministrii ies din cand in cand cu aceste anunturi sa creada lumea ca ei fac ceva, ca ne dotam sau modernizam armata. E acelasi gen de iesire in public pentru a arata ca se face sau se vrea a face in viitorul imediat asa cum visa Oprescu autostrazi suspendate si telegondole prin Bucuresti, iar Sova (Ministrul Transporturilor, Infrastructurii si Marilor Proiecte – cam marxista denumirea aleasa de el si Ponta pentru minister) iesea saptamanal sa ne prezinte trasee de autostrazi sau modificari ale acestora.

        Raspunsul e simplu, nu se vrea decat inducerea populatiei in eroare ca noi ne vom dota cu ceva vreodata, totul este poveste.
        Chiar si Panhardurile si toate prostiile pe care le cumpara in cifra magica “12” ei le prezinta publicului ca si cum ar fi batalioane intregi sau escadrile, asta lansand sa se inteleaga.
        Planul acela cu 2017 iar este o minciuna pe care nici Ponta si nici Ionel de Sibiu nu o sa-l puna in aplicare, excedent bugetar a fost si anul trecut si anul acesta, dar ei fac pact pentru 2017 atunci cand Ponta nu va mai fi si pactul va fi NUL.

        • admin says:

          Cam asta ar fi de spus despre planurile multi-anuale de achizitii.

          • Raptor says:

            Daca la planuri multianuale nu sunt seriosi si pana la urma le vor stopa inainte de finalizare, ce i-a oprit sa faca planuri anuale sau sa faca o achizitie de un tip de armament in X bucati cand au avut si anul trecut si anul acesta excedent bugetar declarat cu gurita lor ?

            • admin says:

              Acelasi motiv pentru care esueaza si planurile multi-anuale: populatia Romaniei are alte prioritati in cheltuirea banului public. Ca tot e vorba de prostie ca pericol la adresa securitatii nationale.

          • Raptor says:

            Moderarea bat’o vina !

    • Ştefan says:

      Nu numai IQ este relevant ci si IE (inteligenta emotionala).
      S-a dovedit ca un om cu IQ foarte mare dar cu un IE mic nu se poate integra in sociatate si este ….un mare esec.

      Interesant ar fi comparatii de IQ + IE.
      Din pacate nu stiu (s-au inca nu am gasit) de unde sa le iau.

      • admin says:

        Teoria cu IE suna mai mult a PC BS: nu conteaza ca esti prost (a se inlocui cu orice altceva: gras, etc…), ce conteaza e sa te simti bine/sa te integrezi, etc.
        Ca si daca esti prea destept nu e bine, sint unii care nu se integreaza. E discursul vulpii in vie.
        Stiu ca la moda e incurajarea evitarii realitatii dar asta nu va tine pe termen lung.