Turcii renunta la TACTICOS

Evolutia TACTICOS - Sursa: thales7seas.com

Evolutia TACTICOS – Sursa: thales7seas.com

Cea mai recenta etapa a modernizarii corvetelor clasei Barbaros (MEKO 200 turcesti) e reprezentata de inlocuirea CMS-ului original, celebrul SEWACO-FD/TACTICOS – de prima generatie, e adevarat.

Fregatele Barbaros au mai primit pana acum VLS-ul MK41 (pentru cele doua unitati care nu l-au avut montat de la inceput), ESSM si radarul Thales SMART-S. Thales a castigat deci ceva pe partea senzorilor insa pierde la capitolul CMS, produsul sau cel mai faimos, TACTICOS, urmand sa fie inlocuit de un sistem turcesc, BI-SYS, derivat din GENESIS si produs de Havelsan. Responsabilitatea instalarii efective si integrarii cu echipamentele existente va reveni asocierii Aselsan-Havelsan, aceiasi care ar fi urmat sa modernizeze fregatele T22 romanesti, contract despre care nici acum nu se stie cum si de ce nu.

E un semnal ca turcii sint destul de increzatori in produsul local pentru a inlocui unul din cei mai importanti concurenti de pe piata, sa se auda si prin curtile potentialilor clienti.

Asa-i cand ai lucrul tau.

Both comments and pings are currently closed.

5 Responses to “Turcii renunta la TACTICOS”

  1. nicolae says:

    Nu cumva Smart S e deja produs de Turcia sub licenta? Asa-i cand ai lucrul tau…

    • admin says:

      Corect. Acum turcii dezvolta radare proprii, care vor fi si mai “ale lor” decat SMART-S licentiat de Thales. Probabil inca depind de piese de la francezi.

      • nicolae says:

        Majoritatea romanilor inca ii considera pe turci ca fiind mari producatori de blugi, pentru ca asa au ramas in memoria colectiva romaneasca. Intre timp probabil s-a adaugat Suleiman Magnificul, serialul.

        Nu stiu in ce masura companiile de tehnologie turcesti au fost afectate de “lovitura de stat” dar, erau pe drumul cel bun. Sunt de parere ca vor progresa si mai mult, daca mentin ritmul.

        Pentru Genesis au fost ajutati discret de Raytheon.

        Comunicarea nu a fost niciodata punctul forte al fortelor armate romane.
        Parerea mea este ca “lovitura de stat” si faptul ca au fost faultati de americani (vanzarea armamentului s-ar fi facut prin FMS direct catre Romania – #asa-i cand n-ai lucrul tau…) au fost principalii factori care au condus la “anularea” licitatiei deja castigate de asocierea Havelsan&Aselsan, ca firma romaneasca nu cred ca merita mentionata.

        Pacat, fregatele sunt la fel ca mai ‘nainte, doar anii au trecut iar, mie personal, Ada chiar imi plac.

        • admin says:

          Cazul “faultului” american nu a fost inca elucidat. E greu de imaginat care ar putea fi motivele avand in vedere ca nu exista un concurent american serios pentru contractul ala si asa amarat. Asa ca pare mai mult un alibi decat un motiv.

  2. Just VAS says:

    Cred ca turcii incearca sa reduca dependenta de “inca aliatii” vestici. Daca lucrurile o iau la vale, probabil ca nu vor ca o parte din echipamente sa devina inactive sau nereparabile. Cu exemplul Iranului si al Argentinei(care nu se mai poate lipi de tehnica militara decenta datorita veto-ului britanic) si in lumina ratoirii la USA, cu privire la Siria, capata sens si sistemul S400. O eventuala inchidere a Bosforului cred ca ar fi apex-ul arogantei lui Erdogan