The Watchkeeper WK450 is based on the Elbit Hermes 450UAV and is built in the UK by a joint venture company, UAV Tactical Systems (U-TacS), set up by the Israeli company Elbit Systems (51% ownership) and the Thales group.
at the end of 2005 a joint venture company was established, named “UAV Tactical Systems Ltd (U-TacS)”, based in Leicester to manufacture the Watchkeeper
Pe scurt, tun de 155 mm, 45 calibre, automatizat, 39 km bataie, 2 oameni echipaj.
DITA a avut nesansa sa concureze cu CAESAR pentru dotarea armatei cehe, castigator a fost CAESAR, cu o comanda de 52 bucati in 2021, desi DITA era un produs cehesc mult mai evoluat.
Se pare ca nu a fost sa fie, Romania alegandu-se pana la urma decat cu componenta soft-kill a Red Sky, adica ReDrone.
Sa incepem mai intai cu vestile cele bune, cu cuvintele lor:
București, 6 ianuarie 2025 – Elbit Systems Ltd. a obținut un contract în valoare de aproximativ 60 de milioane de dolari pentru furnizarea către o țară europeană NATO a sistemelor sale multistrat (multi-layered) de luptă împotriva avioanelor fără pilot (Counter Unmanned Aerial Systems – C-UAS). Contractul va fi implementat pe o perioadă de 3 ani.
Elbit Systems va livra, în cadrul contractului, sistemul modular ReDrone™ Counter-UAS. Această soluție integrează radarul avansat DAiR, senzori de intelligence semnal (SIGINT), măsuri de combatere electronică (EW) și sarcini utile electro-optice (EO) pentru zi și noapte, oferind o imagine aeriană completă și îmbunătățită, împreună cu capabilități avansate de atac electronic.
Sistemul modular, multi-senzor și multi-misiune ReDrone face parte din portofoliul avansat de EW, radare și SIGINT al Elbit. Acesta depășește performanțele senzorilor activi și pasivi convenționali, permițând detectarea și localizarea rapidă a mai multor drone simultan, utilizând diverse canale de comunicare în zona protejată. Sistemul ReDrone poate detecta, identifica, localiza, urmări și neutraliza drone ostile de tip UAS, atât pe timp de zi, cât și noaptea, în medii urbane sau rurale și în orice condiții meteorologice. Sistemul este disponibil în configurații fixe și mobile, ce pot fi montate pe platforme de vehicule pentru a asigura o flexibilitate operațională sporită. De asemenea, integrează capacități avansate C4I (comandă și control), facilitând gestionarea eficientă a misiunilor.
„Acest contract, încheiat în contextul intensificării amenințărilor reprezentate de sistemele aeriene fără pilot, continuă seria de acorduri obținute de compania noastră în domeniul C-UAS. Suntem onorați că încă o țară membră NATO a ales soluțiile noastre, confirmând încă o dată eficiența și fiabilitatea sistemelor noastre, bazate pe expertiza avansată în tehnologii EW, SIGINT, radar și EO”, a declarat Oren Sabag, director general al Elbit Systems ISTAR & EW.
Clientul fiind Romania. Si pentru ca e vorba de noi, restul va fi despre circ.