Arme uitate: pistol romanesc necunoscut

Otel Rapid - Sursa: www.traditia-militara.ro

Otel Rapid - Sursa: www.traditia-militara.ro

 

Recent am gasit o referinta la un pistol romanesc complet necunoscut pana acum, cel putin mie, produs in foarte putine exemplare in anii 1943-1944 de o mica fabrica de piese metalice, “Otel Rapid” din Bucuresti.
Pistolul semi-automat functiona pe principiul Browning, recul scurt, avea calibrul de 9mm Parabelum si o capacitate a incarcatorului de 8 cartuse.

Desi rezultatele testelor ar fi fost bune, pistolul nu a mai apucat sa fie produs in serie iar exemplarele fabricate si documentatia tehnica s-au pierdut.
Mai multe despre istoria fabricii, caracteristicile tehnice si poze pe site-ul sursa:

Exterior, pistolul prezinta o linie similara cu pistolul rusesc contemporan TT-30/33 si probabil a fost influentat de el, avand in vedere ca romanii capturasera un numar de exemplare pe front.
Mecanica insa pare a fi modelata dupa Browning HP (cel putin atat cat se distinge dintr-o poza de rezolutie scazuta a partilor componente), care a fost si el folosit de Romania in perioada respectiva.

Un amanaunt interesant este ca, dupa razboi, TT-33 a ajuns sa fie produs in licenta in Romania, ca TTC (Tula Tokarev Cugir) 7.62x25mm.

TTC - Sursa: www.surplusrifleforum.com

TTC - Sursa: www.surplusrifleforum.com

Este de remarcat calitatea finisarii (mai ales tinand seama de restrictiile impuse de starea de razboi) prin comparatie cu TTC, fabricat pe timp de pace dar in conditii mai “socialiste”.

De atunci Romania a schimbat cateva generatii de pistoale: TTC, Makarov, Carpati, Stechkin (doar pentru anumite structuri) pentru ca in final sa inchida cercul Cugir Model 95/2000, care isi are originea in acelasi Browning HP.

Surse:
www.traditia-militara.ro/forum/YaBB.pl?num=1279611552
www.surplusrifleforum.com/viewtopic.php?p=616983

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.