UAV-uri romanesti: Hirrus

Hirrus Eurosatory 2012 - Sursa: www.ihs.com

Hirrus Eurosatory 2012 – Sursa: www.ihs.com

Cu ocazia expozitiei Eurosatory 2012, doua firme romanesti, TeamNet si AFT (Autonomous Flight Technology) au prezentat un nou UAV destinat aplicatiilor militare si civile de recunoastere fotografica, cautare-salvare si cartografiere: Hirrus.

UAV-ul este de tip aripa zburatoare cu elice propulsiva antrenata de un motor electric. Un al doilea motor poate fi montat in tandem pentru antrenarea unei elice tractive. Hirrus este lansat de pe o  rampa si recuperat cu ajutorul unei parasute.

Are o sarcina utila de 0.7kg, sub forma unei platforme giro-stabilizate retractabile, o greutate totala de 7kg, o raza de actiune de 15km/30km (in functie de modul de control) si o altitudine maxima de zbor de  3.000m. Viteza maxima atinsa este de 130km/h, viteza de croaziera este de 90km/h si  autonomia maxima de 180min.

Variante Hirrus - Sursa : www.aft.ro

Variante Hirrus – Sursa : www.aft.ro

 

Hirrus pe rampa de lansare - Sursa : www.aft.ro

Hirrus pe rampa de lansare – Sursa : www.aft.ro

 

 

Detalii turela senzori - Sursa: www.aft.ro

Detalii turela senzori – Sursa: www.aft.ro

 

Hirrus - Sursa: www.aft.ro

Hirrus – Sursa: www.aft.ro

AFT (Autonomous Flight Technology / Another Flying Team) este cunoscuta pentru avioanele fara pilot Soim 1&2 folosite atat pentru tractarea manselor cat si ca tinte propriu-zise pentru tragerile aeriene. Exista informatii, neconfirmate insa, care ar indica si implicarea in proiectul mini-UAV SACT-5 Boreal.

 

 

Surse:

www.ihs.com/events/exhibitions/eurosatory-2012/news/jun-15/english/Mini-UAVs-from-Romania.aspx

www.aft.ro/index.php/hirrus.html

 

 

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to “UAV-uri romanesti: Hirrus”

  1. […] International, compania care impreuna cu AFT a dezvoltat UAV-ul Hirrus, a organizat un concurs de selectie a celor mai bune idei de aplicatii a tehnologiei UAV, destinat […]

  2. […] de Hirrus, prezentat deja aici si aici, Signus se incadreaza intr-o clasa superioara din punct de vedere al dimensiunilor si al […]