Unde este vointa se gaseste si posibilitate

Nimrod - Sursa: militaryphotos.net

Nimrod – Sursa: militaryphotos.net

Unul dintre cele mai bizare proiecte aviatice ale Epocii de Aur a fost transformarea ROMBAC-ului in bombardier. Cat este legenda si cat adevar legat de presupusa tentativa de conversie ramane de investigat. Lasand la o parte discutia legata de utilitatea practica a unui asemenea aparat, ce conteaza este faptul ca industria romaneasca a considerat proiectul imposibil de executat tehnic. La o prima vedere instalarea unui compartiment pentru bombe in structura BAC 1-11 este un proiect nerealizabil avand in vedere pozitia joasa a aripilor care impiedica instalarea calei in cel mai logic loc posibil si instalarea in orice alta parte ar insemna modificarea semnificativa a centrului de greutate.

 O solutie interesanta este data chiar de concurentii BAC-ului si anume Hawker Siddeley cu o conversie reusita a avionului de pasageri Comet 4 intr-un avion de lupta anti-submarin si anti-nava, Nimrod. S-a plecat de la un avion cu arhitectura similara cu 1-11, exceptie facand amplasarea motoarelor:

Comet 4 - Sursa: neam.co.uk

Comet 4 – Sursa: neam.co.uk

Si rezultatul:

Nimrod - Sursa: aircraftinformation.info

Nimrod – Sursa: aircraftinformation.info

Si da, are si compartiment intern pentru bombe:

Cala bombe Nimrod - Sursa: Flight International

Cala bombe Nimrod – Sursa: Flight International

Desi nu foarte aspectuos, acest “Monstru Frankenstein” s-a dovedit un proiect de succes si a stat in serviciu din 1969 pana in 2011. Deci se poate.

Keep calm and carry on.

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Unde este vointa se gaseste si posibilitate”

Leave a Reply