Unde este vointa se gaseste si posibilitate

Nimrod - Sursa: militaryphotos.net

Nimrod – Sursa: militaryphotos.net

Unul dintre cele mai bizare proiecte aviatice ale Epocii de Aur a fost transformarea ROMBAC-ului in bombardier. Cat este legenda si cat adevar legat de presupusa tentativa de conversie ramane de investigat. Lasand la o parte discutia legata de utilitatea practica a unui asemenea aparat, ce conteaza este faptul ca industria romaneasca a considerat proiectul imposibil de executat tehnic. La o prima vedere instalarea unui compartiment pentru bombe in structura BAC 1-11 este un proiect nerealizabil avand in vedere pozitia joasa a aripilor care impiedica instalarea calei in cel mai logic loc posibil si instalarea in orice alta parte ar insemna modificarea semnificativa a centrului de greutate.

 O solutie interesanta este data chiar de concurentii BAC-ului si anume Hawker Siddeley cu o conversie reusita a avionului de pasageri Comet 4 intr-un avion de lupta anti-submarin si anti-nava, Nimrod. S-a plecat de la un avion cu arhitectura similara cu 1-11, exceptie facand amplasarea motoarelor:

Comet 4 - Sursa: neam.co.uk

Comet 4 – Sursa: neam.co.uk

Si rezultatul:

Nimrod - Sursa: aircraftinformation.info

Nimrod – Sursa: aircraftinformation.info

Si da, are si compartiment intern pentru bombe:

Cala bombe Nimrod - Sursa: Flight International

Cala bombe Nimrod – Sursa: Flight International

Desi nu foarte aspectuos, acest “Monstru Frankenstein” s-a dovedit un proiect de succes si a stat in serviciu din 1969 pana in 2011. Deci se poate.

Keep calm and carry on.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “Unde este vointa se gaseste si posibilitate”