Ghici ciuperca cine-i

David's Sling / Stunner - Sursa: aviationweek.com

David’s Sling / Stunner – Sursa: aviationweek.com

Reuters anunta interesul unor clienti externi pentru sistemul anti-racheta “David’s Sling”, doua state din Balcani, fosti sateliti sovietici, fiind deja pe lista. Un fost oficial israelian leaga interesul celor doua state, ale caror nume nu au fost mentionate, de amenintarea prezentata de rachetele de croaziera ale Rusiei. “There’s a big bear next door that they want to keep away from their door.”

Interesant este faptul ca sint doua state balcanice ingrijorate de o potentiala amenintare rusa. Ceva nu iese la socoteala, una fiind in plus. E posibil ca dintr-o mica eroare de geografie sa fie inclusa aici si Polonia, “David’s Sling” fiind luat in calcul pentru viitorul sistem anti-aerian polonez.

Succesul inregistrat de “Iron Dome” a adus in centrul atentiei programul de aparare anti-racheta al Israelului. Celelalte componente ale acestuia sint interceptorul exoatmosferic Arrow 3, cel endoatmosferic Arrow 2 (deja intrat in dotare) si sistemul cu raza medie de actiune “David’s Sling”.  Acesta din urma a fost deja testat cu succes si intrarea in serviciu este asteptata pentru anul 2014.

“David’s Sling”, cunoscut si ca Stunner, este un sistem dezvoltat in cooperare de Rafael si Raytheon si foloseste un interceptor in doua trepte care isi distruge tintele folosind energia cinetica, fara ajutorul unei incarcaturi exploziva (hit-to-kill). Ca elemente originale foloseste un sistem de ghidare dual (IR + radar activ, posibil MMW) precum si un motor de mars multi-impuls.

In Israel, Stunner va inlocui rachetele anti-aeriene cu raza medie MIM-23 HAWK.

Desi Stunner este prezentat in mod ostentativ ca un sistem capabil sa loveasca (si) rachetele de croaziera, capacitatea sa principala, mult mai importanta, este indreptata impotriva rachetelor balistice cu raza medie, intre 70 si 300 de km, cum ar fi de exemplu SS-26 Iskander cu care rusii ameninta sa raspunda scutului american anti-racheta instalat in Polonia si Romania.

In other news: recent a avut loc o intalnire bilaterala romana-polona pe teme de securitate, mai multe detalii aici.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.