Romanii au talent

Doua dintre achizitiile straine - Sursa: DefenseNews.com

Doua dintre achizitiile straine – Sursa: DefenseNews.com

Un incident recent a adus in atentie unul dintre programele “negre” ale Armatei Americane si anume procesul de achizitie al tehnicii de lupta straine in vederea testarii, “Foreign Materiel Acquisition and Exploitation”.

Secretul suprematiei incontestabile ale SUA in conflictele recente nu consta doar in sumele imense investite in cercetarea propriilor sisteme de armament, aspect binecunoscut, ci si in dezvoltarea de tactici menite sa surclaseze sistemele inamice, proces mai putin cunoscut care se bazeaza pe obtinerea si evaluarea comparativa a tuturor echipamentelor straine care pot fi intalnite de SUA pe campul de lupta.

Un exemplu cunoscut este evaluarea avioanelor rusesti in perioada Razboiului din Vietnam, continuata ulterior si fiind aproape sigur in derulare si acum. Mai multe despre subiectul asta in  “MiG-21, acrobatul“.

Metodele de obtinere a tehnicii straine variaza, de la cea mai “disperata” care poate insemna o operatiune de subtilizare a echipamentului de pe teritoriul unei alte tari sau incurajarea unei dezertari, pana la cea mai simpla adica transferul de la statele “binevoitoare”, asa cum a fost cazul MiG-urilor 29 din Moldova de Est.

Acolo unde achizitia directa nu este posibila se deschide o oportunitate pentru o piata “gri”, unde activeaza un numar mic de intermediari atent selectionati. Procesul implica inclusiv o licitatie pentru furnizarea respectivului echipament, castigatorul urmand sa se ocupe de achizitia efectiva prin metode doar de el stiute dar nu foarte greu de ghicit.

Incidentul care a adus la lumina detaliile programului este tentativa de mita a unuia dintre intermediari, firma Atlas International Trading Corporation, destinata unui ofiter U.S. Air Force Foreign Materials Acquisition Support Office pentru obtinerea de informatii legate de ofertele intermediarilor concurenti si facilitarea castigarii contractelor.

Si DA, proprietarii Atlas sint de origine romana: Sylvester si Maria Zugrav, rezidenti in Florida, SUA . Acestia au recunoscut deja o parte dintre acuzatii (actul de acuzare poate fi gasit aici).

Un articol DefenseNews cu mai multe detalii legate inclusiv de tentativele SUA de a procura rachete anti-nava SS-N-22 Sunburn sau torpile Shkval, poate fi gasit aici.

Dupa numarul mare de scandaluri internationale legate de transferuri de armament in care sint implicati romanii, am fi bine reprezentati in domeniu deci motivul pentru care nu reusim sa exportam mai nimic din ce producem in tara nu poate fi lipsa de contacte.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.