Fara aparare

T22 SINKEX - Sursa: ar15.com

T22 SINKEX – Sursa: ar15.com

Ce se intampla cand o fregata Type 22 este lovita de rachete anti-nava?

Imaginile arata efectele a doua rachete Harpoon ce au lovit nava, una in dreptul hangarului si alta in mijlocul navei, pe linia de plutire.

Fregata este HMS Boxer F92, “nava sora” cu cele doua fregate romanesti, retrasa din dotarea Royal Navy si scufundata in cadrul unui exercitiu in 2004.

 

 

Sursa: ar15.com

Sursa: ar15.com

 

Sursa: ar15.com

Sursa: ar15.com

 

Pentru a avea o referinta in evaluarea efectelor cauzate de diferite tipuri de rachete anti-nava trebuie precizat: Harpoon are o componenta de lupta in greutate de 225kg insa nu este cea mai puternica racheta navala, 3M-54E1 Klub de exemplu avand 400kg de exploziv, P-15 Styx 450kg iar P-120 Malakhit 500kg.

Sansele de supravietuire impotriva unei asemenea amenintari depind deci in exclusivitate de dotarea cu sisteme anti-racheta performante iar aici R. Ferdinand si R. Maria nu au prea multe dotari in plus fata de Boxer in momentul in care a fost scufundat, adica o carcasa goala lipsita de orice fel de protectie: pe partea de soft-kill, un sistem ECM pasiv iar ca artilerie AA (dar in rol secundar), doar un tun de 76mm.

Daca pana acum se vorbea de o posibila a doua etapa de modernizare a fregatelor, din “Buletinul Achizitiilor Publice” reiese ca singurul program de achizitie in domeniul naval aflat in derulare se refera doar la modernizarea elicopterelor ambarcate.

Fregatele romanesti vor ramane in continuare practic fara aparare impotriva amenintarii AShM.

 

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.