Premiantii

Una calda si una rece de pe frontul promovarii produselor militare la export: Romania a avut un stand national la IDEX 2013, cel mai mare targ de profil din Orientul Mijlociu, desfasurat intre 17 si 21 Februarie la Abu Dhabi, Emiratele Unite.

Pe langa Romarm, Romtehnica si Patromil, organizatiile care nu ar trebui sa lipseasca de la nici o expozitie de specialitate, merita niste mentiuni speciale  doua grupuri de firme: primul grup este compus din filialele Romarm care au expus in nume propriu, Electromecanica Ploiesti si Uzina Mecanica Mija. In cazul lor este de premiat curajul de a face un pas in fata si de a iesi in afara “umbrelei” Romarm.

Al doilea grup de firme este cel al companiilor private care incep sa devina majoritare, macar sub aspectul prezentei la expozitii si poate chiar reprezentative prin prisma investitiilor in dezvoltare. Aici trebuie mentionate PRO Optica, AFT Design, Stimpex, Mirsand, MFA Mizil si Prod Stefano.


Ambele grupuri merita felicitari pentru ca, intelegand ca Romania nu va fi capabila intr-un viitor previzibil sa sustina nici un fel de achizitie majora de tehnica militara, fie ea straina sau autohtona, au iesit din imobilism si incearca sa gaseasca un debuseu extern. Ar fi de asteptat ca pasul urmator sa fie dezvoltarea de produse dedicate pietelor straine si mai putin celei interne, care a avut prioritate pana acum, fapt ce a blocat relansarea industriei militare intr-un cerc vicios.

Vestea mai putin buna vine din Brazilia, unde a avut loc LAAD Defence & Security 2013, cea mai importanta expozitie cu profil militar din America de Sud si unde Romania nu a avut nici un expozant. Desi costurile participarii erau probabil mai mari decat in cazul IDEX, ignorarea de catre industria militara romaneasca a unei zone cu foarte mare potential de dezvoltare nu e cea mai buna cale de urmat, mai ales in acest moment, cand economiile mai avansate incetinesc. Si asta cu atat mai mult cu cat se zvonea, nu cu mult timp in urma, ca unul dintre cele mai importante contracte de export de pana acum ar fi fost in negociere cu Columbia.

In cazul asta, mai multa perseverenta ar putea face diferenta.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.