Aici sint supersonicele d-voastra

Vicepremierul Daniel Chitoiu a declarat, sambata, ca sumele de bani in plus necesare pentru a acoperi diferenta de 10% retinuta pensionarilor militari au fost identificate in bugetele ministerelor de resort, el aratand ca plata efectiva se va putea face de la 1 ianuarie 2014, potrivit Mediafax.” Sursa: Hotnews

Evident, “a fi identificate” e un eufemism cu tenta eroica pentru “a fi taiate” din alte capitole de cheltuieli si mai precis din singurul aflat la indemana: investitiile.

O postare foarte buna care detaliaza impactul recalcularii pensiilor militare asupra bugetului poate fi citita pe CapitalismPePaine.ro.

De ce s-a transformat MApN in a doua Casa de Pensii, uitand complet de orice achizitie semnificativa de tehnica de lupta, iar pilotii, pentru a da doar un exemplu, au ramas sa zboare pe niste avioane uzate moral inca dinainte ca ei sa se fi nascut?

Simplu, pentru ca investitiile in aparare nu aduc voturi iar daca toti cei afectati (cateva mii?) ar iesi in strada, tot nu s-ar strange mai multi decat la un miting al muncitorilor de la Oltchim.
Un semnal public asupra situatiei critice din Armata ar fi mult mai puternic decat orice miting insa, in ciuda celor care mai spera inca la un mesaj clar si fara echivoc, semnalul se lasa asteptat. Pe de o parte prevederile regulamentelor militare pot sa afecteze cariera celor mai tineri iar, pe de alta parte, cei cu grade superioare se tem sa nu-si piarda …pensia. Cert e ca pana acum pozitia publica anuntata cu limba de lemn a fost fortat-optimista si, in concluzie, avem ce meritam.

MApN primeste un procent din taxele stranse de la contribuabilii romani pentru a asigura apararea tarii. Daca sumele sint insa cheltuite pe orice altceva, lasand capacitatea de aparare sa se deterioreze pana in punctul in care securitatea nationala depinde de partenerii externi, atunci Armata devine inutila prin prisma scopului declarat. Bugetul MApN ajunge astfel doar un vehicul pentru plata asigurarilor sociale.

Daca lucrurile vor continua in aceeasi directie, intr-un viitor apropiat va trebui schimbata deviza “Onoare si Patrie” cu ceva mai potrivit, de exemplu: “Pensie“.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.