SCOMAR by Indra

Radar Indra FMCW - Sursa: Defencetalk.com

Radar Indra FMCW – Sursa: Defencetalk.com

Foarte pe scurt despre senzorii SCOMAR (Sistemul Complex de Observare Supraveghere şi Control al Traficului de la Marea Neagră), sistemul de monitorizare al navelor care se apropie de coasta romaneasca a Marii Negre.
Face parte din sistemele de securizare ale frontierelor romanesti in vederea aderarii la spatiul Schengen, a fost construit cu ajutorul fondurilor europene si este principalul instrument folosit pentru combaterea pescuitului ilegal, a traficului clandestin si a altor activitati ilegale desfasurate in apele teritoriale romanesti.

SCOMAR se compune din mai multe sub-sisteme: punctele de observare cu senzori electro-optici si radar, centrele de control, subsistemul de comunicatii si unitatile de interventie.

Senzorii au fost furnizati de firma spaniola Indra Sistemas, arhitectura bazandu-se pe sistemul SIVE (Sistema Integrado de Vigilancia) folosit si pentru securizarea coastelor Spaniei, Letoniei si Hong Kong-ului.

Radarele sint de tip LPI FMCW in banda X, de inalta rezolutie. Distantele de detectie sint de circa 39 de km in cazul ambarcatiunilor mici si in jur de 66 de km in cazul navelor.

Senzorii electro-optici sint compusi din camere video de vedere pe timp de zi si camere in infra-rosu. Camerele CCD asigura detectia ambarcatiunilor de la o distanta de circa 20 de km iar cele IR de la circa 13 km.

Senzorii CCD si IR - Sursa: Indra

Senzorii CCD si IR – Sursa: Indra

 

Daca se iau in calcul si cele doua radare Raytheon HFSWR, coasta romaneasca pare acum a fi mult mai bine asigurata, evolutia fiind incontestabila fata de acum 10 ani, de exemplu.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “SCOMAR by Indra”

  1. […] Marea Neagra e inca destul de “subtire”, sprijinindu-se mai mult pe radarele HFSWR si sistemul SCOMAR. Datele furnizate de Göktürk-3 ar putea completa “imaginea” dincolo de raza de […]

  2. […] si Romania are un sistem VTS similar, SCOMAR, furnizat de spaniolii de la Indra, sistem prezentat aici. Dar bineinteles ca fara rachete, de unde rezulta ca cine n-are iranieni sponsori, sa-si […]