T-X: in sfarsit Gripen vs T-50

Programul T-X va stabili succesorul lui Norhrop T-38 Talon - Sursa: Wikipedia.org

Programul T-X va stabili succesorul lui Norhrop T-38 Talon – Sursa: Wikipedia.org

Conform unor surse neoficiale Boeing si SAAB se afla in discutii pentru avansarea unei oferte comune bazata pe platforma Gripen pentru viitorul aparat de antrenament al USAF.

Programul de inlocuire al actualului T-38 (derivat al Northrop F-5) este cunoscut ca T-X si prevede ca orizont de timp pentru intrarea in serviciu a viitorului avion de antrenament anii 2020. Desi nevoia de inlocuire a T-38 este urgenta, data fiind uzura fizica a avioanelor actuale, din cauze bugetare programul T-X a fost amanat succesiv si atribuirea contractului ar urma sa se faca cel mai devreme undeva intre anii 2016-2017.

Concurentii anuntati pana acum sint cei deja obisnuiti: Alenia cu M-346, BAE in alianta cu Northrop cu Hawk T2 si Lockheed Martin in parteneriat cu KAI promovand T-50.

Din lista marilor constructori americani veniti cu propuneri concrete lipsea Boeing care initial optase pentru proiectarea unui avion complet nou insa cel mai probabil costurile mai mari de achizitie ale unui proiect nou, fata de competitorii care si-au amortizat deja costurile de dezvoltare, au facut ca si Boeing sa se indrepte spre o solutie derivata dintr-un avion existent.

Gripen se va duela deci direct cu T-50, cele doua avioane fiind singurele supersonice din competitie, avand in comun nu numai motorizarea ci si pretul superior fata de ceilalti doi candidati.
Va fi interesant de vazut daca experienta Boeing va ajuta SAAB in reducerea costurilor astfel incat versiunea de antrenament a Gripen sa fie competitiva ca pret macar cu T-50, daca nu si cu M-346 sau Hawk.

Daca din partea Boeing motivatia pentru asocierea cu SAAB este clara, firma americana neavand in acest moment nici un proiect nou de avion militar, trebuind sa se bazeze pe modificarile F-15 si F-18 pentru a-si pastra competentele in materie de avioane militare, in cazul SAAB lucrurile pot fi un pic mai complicate.

In mod cert oportunitatea unui contract de 200-300 de avioane, fie si de antrenament, e ceva ce orice producator viseaza in acest moment insa avand in vedere specificul programelor de acest gen din SUA, productia efectiva va fi transferata la Boeing. Evident profitul pentru suedezi va fi in continuare substantial, odata cu deschiderea unei noi directii de dezvoltare a Gripen, pana acum ignorata de firma suedeza.

Pericolul vine insa dintr-o alta parte: odata ce Gripen-lite va intra in competitie cu Hawk, M-346, chiar si T-50, i se va lipi definitiv eticheta de “avion de antrenament“.
Tinand cont de dificultatile avute pana acum de SAAB in a raspunde competitorilor care au scos in evidenta caracteristici punctuale inferioare ale Gripen fata de adversarii sai din arena avioanelor de vanatoare, clasificarea ca avion de antrenament nu va ajuta prea mult marketingul SAAB.

Mai precis, va fi dificil de a intra in competitie cu F-35 pe alte piete daca USAF ar folosi F-35 ca avion multirol si o varianta a Gripen ca avion de antrenament.
Ar fi nevoie de multe contorsiuni de marketing pentru a convinge un potential client care vrea un avion de vanatoare sa aleaga unul folosit ca avion de antrenament, fie si de catre USAF.

Aceeasi dificultate este vizibila la T-50 care are probleme in a scapa de eticheta avionului de antrenament chiar si atunci cand este vorba de o versiune diferita, FA-50.

Atat FA-50 dar mai ales Gripen sint vazute ca exemplele perfecte ale vanatorilor usori contemporani, capabili sa inlocuiasca in serviciu o gama intreaga de aparate de generatia a doua si a treia.
Prima competitie directa intre cele doua aparate, mai precis intre versiunile de antrenament, cu capacitati reduse, ale lor, va fi in cadrul T-X insa pe viitor e posibil sa asistam si la alte dueluri dar purtate in configuratie completa.

Nu in ultimul rand, T-X va fi o competitie intre clasicii adversari Lockheed Martin si Boeing.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

6 Responses to “T-X: in sfarsit Gripen vs T-50”

  1. Daca o sa realizeze un Gripen -lite cu un cost al orei de zbor si mai redus atunci SAAB va avea castig de cauza, sa nu uitam ca si in Europa exista solicitari de trainer-e.
    Probabil ca se vizeaza un avion de antrenament capabil sa faca ca viitorii piloti sa urce direct pe F 22 si F 35.
    Eu unul insa mizez ca Hawk T2 va fi castigatorul Goshawk 45 fiind un deschizator de drumuri.

    • admin says:

      De asta e interesanta competitia Gripen vs T-50, e foarte greu sa scoata ceva radical diferit si asta se va vedea exprimat in costuri. Dezavantajul Gripen e ca a fost gandit de la inceput ca avion multirol cu performante “full”, deci structura mai rezistenta insa mai grea decat un trainer obisnuit. Aerodinamica este iarasi optimizata pentru zborul supersonic insa asta s-ar putea sa coste in regimul subsonic unde un trainer isi petrece cea mai mare parte a vietii. Una peste alta, vom vedea daca Boeing va putea face minuni in cazul asta sau e doar o manevra de mascare cu fum, avand in vedere ca ei asambleaza deja un trainer.

      Si eu il vad pe Hawk T2 ca si castigator din acelasi motiv de T-45, din punct de vedere tehnic e cea mai echilibrata alegere dar nu trebuie subestimata forta Lockheed Martin pe partea pur comerciala, in momentul asta nu au concurenta.

      De ce Boeing nu sprijina Hawk, avand in vedere ca ei asambleaza o versune a lui pt Marina si prefera ceva complet separat, asta e iar o chestie interesanta.

      • s-ar putea ca miza adevarata sa fie alta, avionul ala low cost de care vorbeau si altii. Cu un Gripen Lite se va ajunge foarte repede la cu totul alte misiuni fata de un trainer pur sange.
        Boeing poate ca vrea sa il faca si fighter si trainer din start si avion auxiliar a USAF. Astfel ar castiga pe piata monomotoarelor acolo unde F 16 de vreo 30 de ani face legea.
        SAAB este atras de afacere ca numar de avioane vandute, si de ce nu o posibila colaborare cu Boeing ar duce la un lobby mult mai puternic.

        • admin says:

          Ar fi o explicatie buna, ca Boeing sa pregateasca un aparat low-cost in cazul in care F-35 esueaza, un avion auxiliar pt USAF sau o alternativa pentru tarile care nu-si permit F-35. Totusi, ar fi mai simplu sa colaboreze direct la dezvoltarea in continuare a NG-ului, in loc sa-l downgradeze mai intai la stadiul de avion de antrenament/usor de lupta ca abia dupa aia sa-l modifice similar cu ce face KAI cu FA-50, ajungand practic inapoi la NG.
          S-a simtit lipsa unui lobby puternic de partea SAAB, mai ales dupa despartirea de BAE si aici e clar ca fie Boeing fie Northrop ar putea ajuta, daca se hotarasc sa atace teritoriul LM.

          • S-ar putea ca sa nu mai modifice din nou Gripen Lite in NG, pur si simplu vor prezenta 2 variante de Gripen – una lite si daca USAF vrea una multirol pur sange cu performante apropiate de F 35 mai ales ca au si sistemele de lansare conforme pentru arme.
            O sa se faca teste comparative contra F 35-ului si o sa vedem ce iese daca o sa continue asa.

            • admin says:

              Chiar ar fi interesant de vazut cum ar arata un Gripen “americanizat”, folosit de USAF/USN fie ca aparat de antrenament fie doar ca “agresor” si avand in spate Boeing. In continuare, nici ei si nici Northrop nu au nimic in lucru pentru urmatoarea decada si nu vor putea trai la infinit din F-15/18. Se joaca cu niste desene ale gen.6, ca nu costa mare lucru dar realist vorbind nu vor avea sanse pentru inlocuitorii lui F-22/35 daca nu-si pastreaza competentele pana atunci, asa inferioare cum sint acum fata de LM. Si singurul mod sa faca asta ar fi sa investeasca in ceva gen Gripen pe care sa-l vanda pe unde se poate dar cu un ochi la urmatoarea generatie.
              Cu F-35 avand inca probleme, ar fi momentul perfect sa anunte ceva de genul asta.