Idiotii, episodul 2

Asa cum era de asteptat, in urma negocierilor incheiate cu aparent succes intre Occident si Iran, anumiti actori pun deschis problema inghetarii lucrarilor la scutul balistic ce urmeaza a fi instalat in Romania, Polonia si Turcia.

Pana acum Rusia a fost principalul opozant al sistemului antiracheta, insa deja au aparut voci chiar in interiorul Aliantei care se pliaza pe aceeasi pozitie.

Desi nu este inca pozitia oficiala a Germaniei, idei legate de blocarea instalarii elementelor Scutului au fost lansate discret in dezbatere publica de analisti militari germani.

Cateva pasaje dintr-un articol elocvent, publicat de German Institute for International and Security Affairs,The case for rethinking NATO missile defense plans:

Because of uncertainties about future missile threats to NATO, a lack of support among US allies, and financial risks, however, the allies would be well advised to pause and reassess missile defense plans before proceeding with the system’s further implementation.”

…NATO allies should pause to consult again before deploying additional elements of the missile defense system, procuring missile defense ships, or reconfiguring existing ones to enable them to carry interceptors or sensors. By taking a time-out, allies could avoid unnecessary investments and minimize conflicts over the rationale behind the missile defense system.

To be sure, Central and Eastern European NATO members view any changes to missile defense plans skeptically. They see the project as a symbol of US commitment to Europe and as protection against Russia, which they perceive as a threatening neighbor. Nevertheless, it should also be in the interest of these countries to avoid unnecessary investments and conflicts.” (Sursa: wp-berlin.org)

Cu asemenea aliati, nici nu ai nevoie de inamici.

Both comments and pings are currently closed.

7 Responses to “Idiotii, episodul 2”

  1. GeorgeGMT says:

    De cate ori astia doi devin amici se lasa cu razboi. Germania s-a mai jucat cu Rusia de doua ori, prima oara a pierdut la scor,a doua oara au ajuns rusii la Belin, mi-e ca a treia oara sa nu ajunga la Atlantic. Germania este o putere de rang secund si nu pe masura Rusiei si in mod constant tot uita acest lucru. Doar Europa unita este egala Rusiei.

    • admin says:

      Doar ca atat timp cat Europa inseamna in principal Franta si Germania, nici nu se va pune problema sa concureze Rusia.

    • GeorgeGMT says:

      Franta & Germania sunt mici in fata Rusiei (par importante, dar nu cred ca sunt atat de importante), mai ales daca privim istoric relatia, doar UE poate emite pretentii. Rusia este o superputere de 300 de ani, este omogena, vorbeste acceasi limba, are aceeasi conducere, iar in fata ei stau 28 de fraieri, care mai de care cu pretentii de tara importanta.
      Un tigru in fata a 28 de oi… Stiu ca sunt foarte multe nuante aici, dar privind retrospectiv, pe ultimii 300 de ani, Europa s-a tot faramitat, s-a adunat, s-a trasformat, dar Rusia a tot continuat sa creasca si tot unita a ramas.
      Iar rusii de la Petru cel Mare incioace si-au cam atins scopurile: marile calde, zona europeana, Siberia, pe cand europenii se tot cearta de de la Revolutia Franceza incoace.
      Poate gresesc eu, este doar o parere personala, insa cand ma uit la Armata Rusa si ma uit foarte atent…la nivel de trupe si mai ales ofiteri, sunt peste UE in acest moment.

      • admin says:

        Foarte corect, unitatea face puterea. Fara a avea aceeasi politica nu poti avea o armata comuna in UE si apar doua posibilitati: fara Franta si Germania, armata UE ar fi sub cea a Rusiei iar cu ele nici nu s-ar pune problema vreunui conflict cu Rusia deci armata UE ar fi inutila din punctul asta de vedere. Poate doar sa faca politie prin Africa.

  2. Cezar says:

    Cel mai grav lucru este ca, in eventualitatea unui conflict deschis, fara SUA nu se stie ce va face UK, iar fare ele e de luat in seama ca Franta si Germania sa sacrifice mieluseii din est pentru pace. Rezultatul….tot romanii si retul tarilor din zona vor avea de suferit cel mai mult, dar noi in special. Cel mai pesimist scenariu pentru noi poate suna cam asa: “Romania a fost o tara a Europei centrale si de est…de ginta latina, care avea urmatoarele caracteristici geografice, numar de populatie e.t.c. Trist dar perfect posibil… Polonia stie cel mai bine lucrul asta, insa noi avem tinerea de minte limitata si ne vedem cam toti vecinii prieteni si pacifisti! 🙁

    • admin says:

      UK nu se baga nicaieri fara sa se asigure ca US ii va sprijini in caz de nevoie, vezi episodul Libia. Se duce deci mai multe de 50% din capacitatea militara reala a UE. Avem noroc ca inca mai exista NATO dar totul depinde de vointa SUA de a se implica in Europa. Dar in principiu, e adevarat, planul B e ca statele din Est raman singure.

  3. […] Idiotii utili Rusiei vor raspunde unei eventuale ofensive rusesti in Sudul si Estul Ucrainei cu aceeasi tacere vinovata de acum. In loc, ar mai gasi niste nefericiti din Africa pe care sa-i ajute cu forta. […]