Idiotii, episodul 3

Iskander - Sursa: dpa Picture-Alliance via Bild.de

Iskander – Sursa: dpa Picture-Alliance via Bild.de

Operatiunea “Cum sa anulezi Aegis Ashore in cativa pasi simpli” continua: in presa germana (surpriza mare, /sarcasm off) a aparut informatia conform careia Rusia ar fi amplasat rachete Iskander in enclava Kaliningrad ca parte a raspunsului la amplasarea scutului anti-balistic NATO in Polonia.

Senzationalul stirii vine din ideea ca Berlinul ar putea fi amenintat de rachetele tactice rusesti, capabile sa poarte incarcaturi nucleare.

Faptul ca Rusia nu are nevoie de rachete tactice pentru a lovi capitalele europene nu este luat in calcul, ceea ce conteaza e ca rachetele Iskander par sa fie capabile sa loveasca Berlinul, chiar daca doar la distanta maxima de zbor (numerele avand totusi nevoie de putin masaj contabilicesc si mult optimism, calculul dand cu virgula).

Anuntul nu a starnit prea multa emotie in tarile vizate direct, adica Statele Baltice si Polonia, prezenta Iskander in Kaliningrad fiind o ipoteza cu care se lucreaza de mult timp.
Cam aceeasi reactie ar starni anuntul unei desfasurari similare de forte in Transnistria, care desi mai complicata din punct de vedere legal este la fel de posibila tehnic.
Pentru a elimina ambiguitatea, cel mai simplu ar fi de presupus ca Iskander sint deja amplasate in teritoriile europene controlate de rusi.

Polonezii de la Defence24 au o teorie interesanta referitoare la obiectivul recentului anunt, care ar fi nu atat amenintarea Poloniei cat sperierea publicului german.

Campania media ar pleca de la niste idei simple: scutul este inutil (amenintarea iraniana a disparut si/sau Aegis este depasit tehnic de rachetele balistice rusesti), are un cost prohibitiv (se pot face X alte lucruri cu banii investiti in el, lista e deschisa), provoaca tensionarea relatiilor cu Rusia si a dus la amplasarea Iskander care ameninta Berlinul.

Urmatorii pasi sint previzibili si nu va trece mult pana cand se va gasi cineva care sa propuna solutia salvatoare: anularea amplasarii Aegis Ashore in schimbul retragerii Iskander. Germania, la presiunea publicului, isi va lua angajamentul de a rezolva problema si de a astupa gura statelor estice cu un pumn de euro.

Daca in privinta Poloniei va fi mai greu, desi ei sint puternic dependenti de economia germana, in privinta Romaniei nu se intrevad obstacole majore: la cate bube au in cap, guvernantii romani vor fi fericiti sa incheie un targ de pe urma caruia sa ciupeasca un pic de bunavointa vestica.

Evident, totul trebuie servit intr-un ambalaj frumos pe care vor sta scrise povesti despre noii cei-mai-buni-prieteni ai Occidentului, iranienii, despre rusii cei inofensivi si despre dificultatile financiare intr-o lume care se scufunda.

Singura problema in planul asta ar fi pozitia SUA care deocamdata garanteaza acordurile referitoare la instalarea Scutului insa diminuarea amenintarii reprezentate de Iran, focalizarea pe problemele din Asia, reducerile bugetare si opozitia statelor din Vest lucreaza impotriva. Presiunile asupra esticilor pot duce chiar la un aparent “divort de comun acord”.

2015 nu mai pare chiar atat de aproape.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.