Extraordinar, episodul 11

Both comments and pings are currently closed.

13 Responses to “Extraordinar, episodul 11”

  1. enzo says:

    Appropo, a vazut cineva “Lone survivor” ? 🙂

  2. enzo says:

    Hm. hm… greu de zis.
    Act of Valor a fost oarecum mai spectaculos filmat si cu efecte faine de mass shooting.
    La asta (Lone survivor) in schimb se lasa impresia ca au filmat tot filmul undeva in spatele casei pe 3 metri patrati de padure. Desigur sunt peisaje faine de fundal, etc etc. Cum ziceam o da prea tare in clisee pe final. Oricum ideea mi se pare cretina, nu vreau sa fac spoil aci dar eu ma gandisem la cel putin 2-3 solutii mai bune decat ceea ce au ales aia sa faca in film. Nu am citit cartea pe care ii bazat, dar oricum mi se pare lipsit de inteligenta (tipic pentru majoritatea filmelor americane).

    Paranteza: nu inteleg de ce dracu aleg sa ia in misiuni de genul celor din film arme exotice, intr-un schimb de focuri sunetul produs de arma te tradeaza instant. Eu as alege fara sa clipesc niste AK47 pentru o misiune in spatele frontului cum ar veni.

    Act of Valor a fost mai fain, chiar daca unele scene erau parca scoase din jocuri PC.

    Cel mai siropos asa dintre filemele astea a fost cel rusesc, fazele de cazarma sunt excelente! :))

    • admin says:

      Si mie mi s-a parut Act of Valor foarte spectaculos filmat, la capitolul asta sta cel mai bine dintre toate filmele ultimilor ani. Lipsa povestii si cliseele sint oarecum scuzabile avand in vedere ca este doar un film de promovare a recrutarilor. Nu are pretentii de film artistic sau documentar.

      Ok, atunci trebuie sa vad si eu Lone Survivor.

      Deocamdata incerc sa vad, printre picaturi, Generation Kill, o mini-serie: http://www.imdb.com/title/tt0995832/
      Criticii aproba… pozitiv.

      Legat de folosirea AK47 in teritoriul inamic, credeam ca asta era motivul pentru aparitia SCAR 7.62x39mm, sa foloseasca aceeasi munitie ca a baietilor rai (zgomotul nu va fi acelasi, clar). Insa se pare ca au renuntat la model, cel putin oficial.

      • enzo says:

        Citisem ca la unele misiuni, eu tind sa cred ca la majoritatea misiunilor care se lasau cu pac pac, smecherii de la SEAL foloseau AK47 in Iraq. Misiuni de mare risc, uneori probabil fara uniforma militara americana.
        Parerea mea persoana este ca un AK47 bine facut este o arma excelenta, mai ales in mana unui super-specialist.

        Mie nu imi plac serialele, de orice fel.
        Cred ca m-am lecuit de ele cand eram mic si ma uitam la serialele alea suedeze cu Hamilton. :))

        • admin says:

          Pentru misiuni undercover, are sens.

          Mai greu de gasit un AK bine facut insa daca cercetam cu atentie s-ar putea sa dam peste SIG 550. Ignoram pentru moment rudele din familia finlandezo-israeliano-sud-africana. Se poate observa lipsa evolutiei AK-ului clasic fata de celelalte arme.

          Deci Band of Brothers iese din calcul?

          • enzo says:

            Band of Brothers nu l-am vazut, nici macar un ep. dar cred ca la un moment dat am vazut ceva “the making of” si m-am gandit ca poate fi fain cu aceeasi conditie sa treci peste bull shit’u american.
            AK bine facut, nu este deloc greu de gasit, se fabrica pana si in ‘Merica deci control absolut la calitate, imbunatatiri si munitie.
            Desigur armele occidentale sunt mai de calitate, mai moderne, mai precise (discutabil si variabil aspect) mai usoare dar tot odata si mai pretentioase. Totul depinde de ceea ce vrei sa faci si cu ocazia asta imi vine in minte jaful ala celebru cand niste hoti (1 era roman) inarmati cu AK47 au tinut la pamant un intreg departament de politie (http://en.wikipedia.org/wiki/North_Hollywood_shootout).
            Appropo – in Lone Survivor isi fac reclama la arme cu accent pe robustete, precizie dar ca in orice film ‘merican (spoil allert) raman fara munitie la un moment dat :D.
            offtopic: Un amic finlandez mi-a zis ca se simt muult mai bine cu un Rk in mana decat cu alte pusti gen M16, nu am nici un motiv sa nu il cred.

            • admin says:

              Band of Brothers mi se pare un serial in genul Saving Private Ryan, nici mai bun, nici mai rau, asa ca, dupa mine, e ok.

              Sigur gasesti AK-uri bune facute in SUA (si in alte cateva parti, intre care si Finlanda) dar si pretul lor se apropie bine de cel al armelor “vestice”. Evident, totul e un compromis, depinde ce prioritate are costul redus fata de precizie, de exemplu. AK-ul va omora in continuare fara probleme insa cred ca trebuie sa mergem inainte, sa-i recunoastem limitarile din proiectare si sa le eliminam pe cat posibil. Simplul fapt ca cerintele de acum sint (sau ar trebui sa fie) diferite de cele care au condus la proiectarea AK-47 ar trebui sa fie de ajuns pentru regandirea platformei. Sint cateva arme care au copiat destul de mult din mecanismul de baza al AK-47 insa i-au corectat deficientele.

              Odata si odata o sa-si schimbe si finlandezii arma de asalt si as fi curios ce vor alege. Daca tendinta de la celelalte sisteme de armament se va mentine si la armele individuale, vor trece de la sistemul sovietic la cel occidental.

  3. enzo says:

    Dupa cum ii stiu or sa aleaga o arma solida cu pedigree pe care o vor modifica pentru conditiile climaterice specifice regiunii.
    Personal nu ma pot gandi decat la vre-o pusca gen C7 sau C8 varianta mai noua folosita de Canadieni si restul statelor nordice.

    • admin says:

      Eu ma gandesc la HK416 sau ceva similar.
      Interesanta gama de optiuni: canadienii si danezii pentru AR15, finlandezii pentru AK (deocamdata, e si cea mai veche deci prima care va fi schimbata), suedezii pentru un AK mult imbunatatit iar norvegienii pentru un hibrid AR15/AR18.

      • enzo says:

        Finlandezii sunt oameni practici, AK era de departe o alegere logica, la un eventual conflict cu URSS puteai folosi munitia capturata, plus ca soldatii sunt deja familiarizati cu arma, la fel cred eu ca e si cu suedezii. Apoi in conditiile respective AK se comporta mult mai bine decat orice alta arma, poate C7-8 cum ziceam mai sus, duce temperaturile extreme.