In sfarsit HSAM

Trebuia inlocuit de mult - Sursa: wikipedia.org

Trebuia inlocuit de mult – Sursa: wikipedia.org

ACTTM a publicat cererea de informatii pentru achizitia noului sistem anti-aerian cu raza lunga de actiune (programul HSAM) destinat sa inlocuiasca anticele SA-2.

Desi emiterea unui RFI este doar o faza incipienta a achizitiei, care de altfel nici nu e obligatoriu sa fie dusa pana la capat, asa cum se precizeaza chiar in deschiderea documentului, e interesant de remarcat termenul foarte scurt impus pentru primirea raspunsurilor  (20 Martie a.c.), de unde apare si senzatia de accelerare a procedurii.

Mai trebuie spus ca exact in acelasi timp (3-31 Martie) se desfasoara si dialogul tehnic intre autoritatile poloneze si ofertantii selectati deja dupa o prima runda de discutii, castigatorul urmand sa furnizeze sistemul omolog HSAM, cunoscut sub numele de “Vistula”, parte a “Scutului Polonez”. In cazul lor, discutiile se concentreaza mult mai mult pe posibilitatile de transfer a tehnologiei si de productie locala intr-o proportie cat mai mare a sistemului anti-aerian.

Both comments and pings are currently closed.

6 Responses to “In sfarsit HSAM”

  1. MUSTATA LIVIU says:

    Graba sa aiba vreo legatura cu ultimele pozne ale domnului Goe-Putin ?

    • admin says:

      Se poate dar ca sa fim siguri ar trebui sa vedem ca se misca si celelalte programe importante, de exemplu modernizarea fregatelor. Altfel momentul pare mai mult sincronizat cu achizitia poloneza. Probabil ca acum vor accelera si ei procedurile.

  2. Cezar says:

    Cred ca le-a cam intrat morcovul cu tot cu frunze si pamant de se grabesc asa de tare!!!

    • admin says:

      Adancimea la care a intrat morcovul se va masura cel mai bine cand o sa vedem si suma alocata. Si cat de repede va fi transmis RPF-ul.

  3. Eu nu mai cred nimic din pacate pana nu vad achizitia finala, daca se face ceva doar sa dea bine ca si in cazul F 16 MLU din Portugalia atunci mai bine pass.
    Consider ca mult mai importante erau sistemele cu raza scurta si medie de actiune, aici stam foarte prost avem echipamente vechi si din era sovietica si cele occidentale sunt usor bruiabile.

    • admin says:

      Si eu sint un pic mai sceptic si astept ceva concret, poate inceperea dialogului tehnic si publicarea unei sume pe care Romania ar fi dispusa sa o puna la bataie. Altfel programul HSAM nu face parte din cele considerate prioritare, lista lor este aici. Prioritatile se mai schimba dar la fel de bine se poate ca de la RFI pana la achizitie sa treaca ceva (mai mult) timp. E totusi un semnal pozitiv ca ceva se misca in domeniul asta, putea sa fie amanat la nesfarsit.

      Cred ca toata lumea, mai ales DpA/ACTTM sint constienti de urgenta programului SHORAD/VSHORAD. Din nou insa, nu face parte din cele prioritare. Se poate sa fie doar lipsa banilor sau/si sa se astepte alte conditii. Nu ar strica inceperea unui dialog cu Polonia sau Turcia, ambele vor cam aceleasi lucruri si nu au bugetele tarilor din Vest, deci s-ar putea ca lor sa le iasa mai ieftin.