Pompierul

C-27J romanesc - Sursa: Alenia Aermacchi via flightglobal.com

C-27J romanesc – Sursa: Alenia Aermacchi via flightglobal.com

Romania este primul utilizator al unui nou sistem aerian de stingere a incendiilor desantat din avioanele cargo C-27J, a anuntat Alenia, producatorul aeronavelor.

Intr-un efort de a tine pasul cu concurenta Airbus, care va avea disponibil un sistem asemanator pe CASA C295, rivalul direct al C-27J, italienii au cooperat cu partea romana la finalizarea unui program de teste, destinat sa certifice sistemul de stingere al incendiilor produs de o firma americana, Caylym Technologies, numit Guardian.

Fata de sistemele clasice, care necesita fie avioane cisterna dedicate, fie conversii costisitoare, Guardian este folosit din avioane cargo normale, fara modificari speciale, singura conditie fiind prezenta rampei de incarcare.

Noutatea consta in folosirea unor containere de carton pe post de rezervoare largabile, acestea fiind parasutate si apoi deschise la mica inaltime pentru a forma o perdea de lichid.

Testele efectuate in muntii Romaniei s-ar fi desfasurat in ultima parte a anului 2012 iar livrarea primului sistem ar fi avut loc deja in August 2013.

Functionarea Guardian conform brevetului de inventie - Sursa: ipaustralia.com.au

Functionarea Guardian conform brevetului de inventie – Sursa: ipaustralia.com.au

 

Si o demonstratie “live”:

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.