La altii se poate, episodul 5

Varianta modernizare SA-8 - Sursa: Miroslav Gyürösi via Jane's

Varianta modernizare SA-8 – Sursa: Miroslav Gyürösi via Jane’s

Grupul polonez PHO (fostul Bumar) a anuntat incheierea unui parteneriat cu Academia Tehnica Militara (a Poloniei) si Universitatea Tehnica din Varsovia pentru studierea posibilitatii de a fabrica in Polonia rachete sol-aer cu raza scurta de actiune.

Pana acum, Polonia nu a fabricat decat rachete VSHORAD, de tip Grom, iar pentru realizarea programului Scutul Poloniei se intentiona importul si eventual localizarea intr-un anumit procent a rachetelor cu raza mica si medie/mare de actiune.

Probabil nemultumiti de ofertele industriale primite sau poate doar ca tactica de negociere, polonezii s-au decis sa evalueze posibilitatea de a dezvolta singuri componenta rachetelor SHORAD.

Fata de altii, care au avut baza industriala de productie a rachetelor cu raza scurta, pe care au ignorat-o pana in pragul disparitiei, polonezii vor trebui sa o construiasca (aproape) de la zero.


Studiul de fezabilitate ar urma sa indice costurile proiectului precum si termenul estimat de intrare in serviciu a sistemelor anti-aeriene. Conceptul initial prevede o racheta in doua trepte, cu raza de actiune de 25km si viteza maxima de 3,5Mach.

Ar fi al treilea sistem SHORAD dezvoltat in zona, dupa cel turcesc HISAR-A/B si cel german IRIS-T SL/SLS.

Intr-un poiect separat, in aparenta fara legatura directa cu sistemul SHORAD pentru Fortele Aeriene aflat deocamdata in studiu incipient, continua programul de dezvoltare a rachetelor SHORAD pentru Fortele Terestre, WZU prezentand in cadrul MSPO 2013 o varianta de modernizare a SA-8 OSA care foloseste noile rachete Blyskawica, furnizate tot de grupul PHO.

Stadiul in care se gaseste programul Blyskawica este necunoscut, nefiind publicate pana acum informatii referitoare la eventuale teste.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.