Le-a trecut glontul pe la ureche

De doi bani speranta - Sursa: Ion Adrian Curiman via Revista Fortelor Terestre

De doi bani speranta – Sursa: Ion Adrian Curiman via Revista Fortelor Terestre

E cunoscut anuntul triumfalist facut anul trecut conform caruia Fabrica de Arme Cugir are in derulare un contract care ii acopera partea de productie a AKM-urilor transformate pentru piata civila, arme vandute pe piata civila americana de care Cugir-ul depinde de o perioada buna de timp.

Ce e mai putin cunoscut sint amanuntele afacerii si mai precis modul cum Cugir-ul era sa piarda contractul de care depindea o mare parte din productie, exclusiv din vina proprie.

Pe scurt, fabrica a avut un contract cu firma americana Century Arms, unul dintre cei mai mari de importatori de arme civile din SUA, care prevedea cumpararea productiei de arme civile de la Cugir avand insa clauza de exclusivitate pe piata americana acordata Century Arms. Avand in vedere ca Century Arms e cel mai important client al fabricii din ultimii ani, aranjamentul nu e ceva neobisnuit.

Ce s-a intamplat e insa tipic: programati cultural sa nu poata respecta clauzele unui contract, romanii s-au gandit sa le dea o teapa celor mai importanti parteneri ai lor si au exportat arme pe piata americana printr-un alt distribuitor. Doar boii respecta contractele, las’ ca merge si asa, cine o sa observe?

What’s the worst that could happen, right?

Urmarea e previzibila: americanii au observat inselatoria, contractul cu romanii a fost pus in discutie si pasul urmator ar fi fost Curtea de Arbitraj de la Paris.

Descrierea afacerii facuta de cei cu musca pe caciula suna destul de impersonal: “Practic, factorii de decizie de la nivelul Romarm, Fabricii de Arme Cugir și a ministerului de resort, nu au respectat contractul cu partenerul din SUA, căruia erau obligați să îi furnizeze toată producția de AKM-uri transformate pentru uz civil. Partenerul român a vândut armament și către un alt distribuitor de pe piața din SUA, încălcând termenii contractuali față de partenerul american tradițional, Century Arms.” Sursa: ZiarulUnirea

Pentru personificare va mai trebui asteptat: “În prezent, la Fabrica de Arme și Romarm se desfășoară un control oficial din partea Ministerului Economiei, pentru stabilirea „vinovaților”” Sursa: alba24.ro

Happy ending-ul a fost asigurat dupa negocieri cu Century Arms, care a hotarat sa renunte la litigiu si sa continue contractul cel putin pana in 2016 insa costurile suportate de partea romana, ca urmare a incalcarii contractului, nu au fost publicate.

Punctul culminant abia urmeaza: problemele de calitate a fabricatiei devenite notorii si esecul conducerii de pana acum de a le solutiona i-a facut pe americani sa isi angajeze proprii controlori de calitate in cadrul fabricii de la Cugir.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

12 Responses to “Le-a trecut glontul pe la ureche”

    • admin says:

      Interesant, ramane de vazut si cine e in spatele articolelor din EvZ si ce interese sint urmarite.

      • enzo says:

        Desigur in mediul romanesc online trebuie sa fii mega-sceptic.
        De obicei data ti se spune intre-un articol ca X sau Y a furat milionul aproape sigur cineva a mai furat pe langa el 2-3 milioane.

        @offtopic – am revazut destul de recent filmele alea americanesti de reclama la soldatii lor gen “Lone survivor”. Raman la ideea ca astea sunt filme de urmarit o singura data. A 2-a oara nu mai par faine si incepi sa le gasesti hibe. Raman deci doar filme, nu prea au corespondent in realitate.

        • admin says:

          Corect, fiecare trage spuza pe turta proprie, e normal si atat timp cat tii minte asta sint sanse mai mici sa pici de fazan.

          Eu inca nu am apucat sa vad “Lone Survivor” dar, daca ai ocazia, incearca “Generation Kill”, pare o serie mai ancorata in realitate decat multe altele. Cat de mult, la modul absolut, n-am de unde sa stiu dar pare un progres.

          • enzo says:

            Sincer sa fiu pana acum, Blach Hawk down mi s-a parut cel mai fain facut. Tin minte ca l-am vazut la cinema si aproape ca am iesit din sala cu o durere de cap, oricum imi vajaiau urechile. Atmosfera a fost excelent reprodusa.
            Generation Kill mi se pare croit de pe acelasi tipar – niste baieti frumosi acolo, aproape gay, sa dea bine pe sticla. Desigur fiecare cu parerile lui. Personal m-am cam saturat de ceva vreme de productiile americane. Prefer filmele europene dar si astea care incep sa aibe success gen “Vikings” intra in colaborare cu Hollywood si se duce dracului toata treaba. De departe pana acum cea mai buna serie mi s-a parut “Rome”.

            • admin says:

              Black Hawk Down a fost filmul potrivit la timpul potrivit, pe vremea cand Ridley Scott (imho cel mai mare regizor in viata, daca iti place genul asta) facea inca filme bune. Ok, Steven Spielberg cu Saving Private Ryan e pe acolo. Va trebui sa ma pun la curent cu “noutatile”.

  1. enzo says:

    Am si eu niste nepotei in familie. Teroare astia! La 10 ani rup computerele si stiu sa iti zica cum sta treaba cu lantul trofic. Inca nu am reusit sa ii fac sa se murdareasca pe maini la reparatul bicicletei. Cred ca or sa-si inventeze un robot care sa faca treaba murdara in locul lor.

    • admin says:

      Ai fi uimit (eu cu siguranta sint) de cat de adaptabili sint copiii. Daca sint stimulati suficient si interesati direct, s-ar baga peste tot si ar demonta orice le cade in maini. Cu montatul ar fi intr-adevar mai greu. Cred ca e si cazul generatiei crescute exclusiv cu calculatorul/mobilul la gat. Abia cand incepi sa imbatranesti te rigidizezi… Asa am auzit ca se intampla.

      • enzo says:

        Da, asa este. La 4-5 ani deja trebuia sa le explic ce e aia “electritiune” si cum functioneaza, de ce lumineaza becul si unde pleaca soarele…