La altii se poate, episodul 8

Spike-MR, performanta dar scumpa - Sursa: Wikimedia.org

Spike-MR, performanta dar scumpa – Sursa: Wikimedia.org

Polonezii de la Mesko au anuntat ca vor incepe dezvoltarea unei noi rachete anti-tanc portabile dirjate laser cu raza scurta de actiune, proiect cunoscut ca PIRAT.

Desi fabrica o parte din componentele pentru rachetele Spike, pe care le asambleaza local, pretul destul de ridicat ii impinge sa caute o varianta mai ieftina pentru dotarea infanteriei intr-un numar mai consistent.

Pretul scazut este deci un obiectiv prioritar in proiectarea noii rachete, care va fi teleghidata laser, in locul sistemelor mai performante si mai rezistente la contramasuri dar si mai scumpe folosite de ATGM-urile moderne de tip Spike sau Javelin insa e foarte posibil ca polonezii sa beneficieze de pe urma experientei castigate prin coproductia Spike.

PIRAT va avea o raza de actiune de 2,5km si e de presupus ca va inlocui in dotarea Poloniei vechile Malyutka si/sau Fagot, fiind studiata chiar si varianta de a inarma viitoarele UAV-uri poloneze.

Producatorul polonez va beneficia de sprijinul proprietarului, statul polonez luand decizia de a investi PLN47mil (aprox. EUR11mil) pentru realizarea PIRAT si crearea in cadrul Mesko a unui centru modern pentru productia de combustibili pentru rachete.

Tot Mesko a publicat o serie de caracteristici ale sistemului anti-aerian demonstrator Blyskawica si imagini din timpul testelor desfasurate recent.

Błyskawica - Sursa: Mesko

Błyskawica – Sursa: Mesko

 

Daca se ia in calcul licitatia pentru elicopterele de atac, care a fost anuntata recent si achizitia Leoparzilor din Germania, Polonia da semne ca se pregateste serios de un conflict clasic, ceva ce restul europenilor considera de neconceput. Viitorul va spune cine are mai multa dreptate.

 

Both comments and pings are currently closed.

8 Responses to “La altii se poate, episodul 8”

 1. enzo says:

  “Polonia da semne ca se pregateste serios de un conflict clasic”
  Avand in vedere ultimele evenimente din Est, doar un inconstient sau poate un roman, nu s-ar pregati de asa ceva.
  Totul se reduce la costuri, nu ma refer doar la cele de achizitie sau productie de armament ci si costurile pe care le implica indirect asupra potentialilor agresori.

  • admin says:

   Inconstientii vor plati pana la urma costul de a nu investi in securitate. S-a intamplat in trecut si se va intampla si in viitor.
   Doar ca inconstientii vestici vor plati probabil ceva mai putin decat romanii.

 2. […] ieftina decat ATGM-urile traditionale gen Spike sau Javelin (merita de urmarit proiectul polonez PIRAT), in cazul AG-7 cea mai eficienta solutie ar fi ca rolurile sa fie distribuite intre doua sisteme […]

 3. […]  Tehnomil […]

 4. […] ieftina decat ATGM-urile traditionale gen Spike sau Javelin (merita de urmarit proiectul polonez PIRAT), in cazul AG-7 cea mai eficienta solutie ar fi ca rolurile sa fie distribuite intre doua sisteme […]

 5. […] alternative la Spike.  Polonia, de exemplu, desi produce partial sub licenta racheta israeliana, incearca acum sa gaseasca o alta varianta mai ieftina, cel mai probabil un proiect propriu sau o colaborare […]

 6. […] urmarea episodului 8 din seria La altii se poate, unde era vorba de o noua racheta antitanc poloneza care sa fie mai ieftina decat Spike si care sa […]

 7. […] produc (PPK) Spike LR sub licenta Eurospike (tehnologie pe care o refolosesc la sistemele PK-6) si au in dezvoltare un produs propriu low-cost […]