Inainte era mai bine, episodul 1

Submarin de buzunar italian CB - Sursa: Wikipedia.org

Submarin de buzunar italian CB – Sursa: Wikipedia.org

Nu incape comparatie intre flota de submarine romanesti din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si cea de acum, cele trei submarine functionale de atunci, dintre care doua asamblate local (atunci se putea, ce vremuri!), fiind evident net superioare celui neoperational de acum, dar macar ideea de a avea o flota de submarine conventionale inca mai exista.

Ce a disparut intre timp este conceptul, demonstrat cu succes in practica, de submarine de buzunar, capabile de a opera in apropierea tarmului si destinate protectiei porturilor si instalatiilor litorale.

Un episod mai putin cunoscut este legat de flota de mini-submarine italiene CB care a operat in Marea Neagra, mai intai ca parte a unui grup de lupta dislocat aici de Regia Marina (Marina Italiana), dupa armistitiul italian din 1943 fiind transferate Romaniei.

Mini-submarinele erau dedicate misiunilor anti-submarin si protectiei instalatiilor portuare, aveau un deplasament de doar 44 de tone, un echipaj de 4 oameni, armament ofensiv compus din doua torpile in tuburi exterioare si propulsie diesel-electrica.

Succesul lor a fost reprezentat de scufundarea a doua submarine sovietice, victorii obtinute atunci cand erau inca operate de italieni, ceea ce demonstreaza viabilitatea ideii desi submarinele aveau unele limitari tehnice evidente.

Odata cu momentul 23 August 1944, submarinele au fost sabordate de romani insa au fost ridicate si, dupa unele surse, folosite inca un timp de sovietici.

Comparatia evolutiei postbelice este din nou defavorabila: in timp ce Romania nu pare sa fi retinut nimic din acea lectie, ignorand complet potentialul mini-submarinelor, Italia a dezvoltat noi clase de mini-submarine cu mare succes la export.

Poate cel mai prolific constructor de submarine de buzunar, compania Cosmos din Livorno e un excelent studiu de caz:

Tip Deplasament imersiune (tone) Echipaj Viteza suprafata/imersiune (noduri) Autonomie suprafata/imersiune (mile marine) Cumparator
S.X.404 40 4 11/6 1200/60 Taiwan
S.X.506 60 5 8.5/7 1200/60 Columbia
S.X.756 120 6 N/A/7 1200/60 Coreea de Sud
MG 110 110 6 N/A 1200/60 Pakistan
MG 120(130) 110 N/A N/A 1600/60(400) Italia

Datele tehnice nu sint foarte exacte insa dau o imagine asupra ce se poate face cu tehnologia deja existenta.

S.X.506 columbian - Sursa: webinfomil.com

S.X.506 columbian – Sursa: webinfomil.com

 

Situatia strategica la Marea Neagra tinde sa devina similara cu cea de atunci, potentialul adversar avand o superioritate numerica (dar si calitativa) aproape completa.

Solutia poate fi cea gasita cu aproape 70 de ani in urma: un razboi anti-submarin asimetric bazat pe mini-submarine.  Nici atunci nu a fost vorba de un calcul avangardist al tacticienilor navali romani, submarinele fiind primite printr-o conjunctura favorabila dar acum avem cel putin un exemplu de referinta si ignorarea lui nu poate fi justificata.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

5 Responses to “Inainte era mai bine, episodul 1”

 1. MUSTATA LIVIU says:

  Ar fi singura noastra sansa sa avem o forta de aparare credibila cu , costuri acceptabile in fata rusilor in Marea Neagra. Aveti informatii si despre costurile de achizitie si exploatere a navelor italiene ? Ca o paranteza , nu cred ca s-a atins limita minima miniaturizarii.

  • admin says:

   Firma italiana a procedat foarte discret, sint cunoscute foarte putine detalii tehnice si mai nimic pe partea comerciala insa oricum nu ar fi ajutat prea mult, o mare parte din achizitii s-au facut acum foarte multi ani ca preturile sa mai aiba vreo relevanta. Italienii au fost doar un exemplu, nimic nu impiedica Romania sa incerce un program local, tehnologia existand deja. Nimic in afara banilor, bineinteles. Dar mai intai sa faca TBT-ul, pusca de asalt si mini-uav-urile.
   Legat de limita minima, probabil aceasta se va atinge atunci cand se va renunta la echipajul uman, foarte costisitor din punct de vedere al volumului ocupat.

 2. Stan says:

  Sunt posibilitati extraordinare pe care Romania si le poate permite rapid cu termene fixate pentru repunerea pe picioare a intregii industrii de armament existente si neexploatata !
  Cat despre submarinele pe care Romania ar putea sa le produca in santierele navale existente – aici este nevoie in primul rand de vointa politica…dar ce sa faci cu idioti care in loc sa dea banii fabricilor de avioane (un exemplu !) din Romania ei “cumpara” fiare vechi sburatoare din Portugalia – ca vezi Doamne – sunt avioane americane !
  Ce mai, ori suntem cretini ( si nu cred asta!) ori sunt interese de grup sau de “distrugere mascata” a economiei romanesti de catre cozile de topor asezate in functii publice…

  • admin says:

   As inclina mai mult spre prima varianta, poate nu complet cretini dar indobitociti sau pe aproape.

 3. […] primele episoade s-au concentrat pe operatiunile aeriene sovietice deasupra Dobrogei si pe situatia mini-submarinelor, a venit randul operatiunilor navale si a lectiilor care ar trebui invatate in privinta defensivei […]