Sezatoare, episodul 8

AIP tip Stirling - Sursa: subsim.com

AIP tip Stirling – Sursa: subsim.com

Ce faci bade, sezi si cugeti?

Numa’ sed…

Japonia a anuntat ca pentru urmatoarele submarine din clasa Soryu se va renunta la sistemul AIP (Air Independent Propulsion) de tip Stirling, folosit la primele unitati, pentru a extinde capacitatea acumulatorilor electrici, acestia urmand sa foloseasca o noua tehnologie, litiu-ion, in locul celei conventionale, de tip acid-plumb.

Niponii au construit deja 6 submarine din clasa Soryu folosind sistemul Stirling si vor trece la tehnologia acumulatorilor litiu-ion pentru ultimele 4 unitati planificate.

Revenirea la sistemul clasic diesel-electric este surprinzatoare, cu atat mai mult cu cat acesta era considerat ca inferior in privinta autonomiei iar Japonia are in aceasta privinta cerinte extrem de exigente.

Sistemul Stirling a fost prezentat pana acum ca un compromis in privinta puterii si a zgomotului emis intre motoarele diesel cu circuit inchis si pilele de combustie, cea mai buna alternativa AIP atunci cand cerinta principala este autonomia maxima. Tehnologia de constructie a fost furnizata de Kockums (recent achizitionati de Saab), Suedia fiind cel de-al doilea utilizator din acest moment al sistemului AIP Stirling.

Din punct de vedere comercial impactul este deci semnificativ, nu numai ca unul din cei doi utilizatori renunta la Stirling dar e posibil ca miscarea sa deturneze alti potentiali clienti: australienii, care au cerinte asemanatoare cu cele ale japonezilor si care tatoneaza terenul pentru dezvoltarea in comun cu niponii a unei noi clase de submarine conventionale, s-au aratat dispusi ca accepte schimbarea tehnologica la acumulatorii litiu-ion, cu riscurile aferente, desi initial fusesera interesati de sistemul Stirling.

Impactul introducerii de catre japonezi a noii tehnologii poate fi similar cu cel al adoptarii AESA cu multi ani in urma. Deocamdata tehnologia litiu-ion in aplicatiile de putere mare este destul de controversata, fiind la originea unor accidente soldate cu incedierea acumulatorilor insa, ca si in cazul AESA, maturizarea va fi accelerata dupa militarizarea sa iar beneficiile se vor putea intoarce in sfera civila.

Pana la acest moment sistemele de propulsie ale submarinelor AIP aveau trei regimuri de functionare: diesel-electric pentru navigarea la suprafata sau la cota periscopului pana la atingerea zonei de patrulare, sistemul AIP pentru patrularea in imersiune, cu autonomie mare dar viteza mica si sistemul complet electric, alimentat de acumulatori, pentru operatiunile ultra-silentioase.

Prin renuntarea la sistemul AIP se extinde deci perioada de functionare in regim ultra-silentios, adica intervalul in care submarinele clasice pot fi inca destul de competitive impotriva sistemelor de detectie anti-submarin.

Daca noii acumulatori ar asigura o autonomie similara celei obtinute prin sistemul Stirling, de doua saptamani in cazul submarinelor suedeze (de deplasament mai mic, e adevarat) atunci, in cazul in care nu e necesar un voiaj indelungat pana in zona de patrulare, cum este situatia unor submarine costiere care opereaza in preajma tarmului propriu, se intrevede o oportunitate de a se renunta la componenta diesel si inlocuirea ei cu o propulsie complet electrica.

Ca o analogie cu domeniul auto, in batalia dintre propulsia hibrida si cea cu pile de hidrogen a intervenit acum optiunea complet electrica, tip Tesla Motors.

 

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “Sezatoare, episodul 8”

  1. Cezar says:

    Si noi vom modrniza Delfinul nostru…chiar aici in Romania. Il schimbam sistemul de propulsie…in loc de baterii ii punem cuptoare si va functiona pe carbuni! Apoi, vom demara productia in masa al acestui tip de submarin si vom relansa deopotriva industri militara, cat si mineritul in Valea Jiului….eradicand saracia de acolo. Astfel vom deveni o putere economica si militara mondiala de invidiat printre elfii din lumea intreaga! 🙂 Nu ati auzit propisiunea asta? E cea mai recenta promisiune de campanie electorala…echivalenta cu aia cum ca vom avea salariu de 1000 de euro pesta 10 ani! :))))