Cu ce vom inlocui batranul P-18, episodul 2

TPS-77 - Sursa: Lockheed Martin

TPS-77 – Sursa: Lockheed Martin

sau cum a fost luat TPS-77 la pila.

Asa cum remarcam in episodul precedent, Lockheed Martin TPS-77, unul dintre principalii favoriti pentru inlocuirea P-18, se potriveste perfect cerintelor RFI-ului emis de ACTTM pentru radarele mobile cu raza lunga de actiune.

Cu exceptia mobilitatii, RFI-ul specificand ca sistemul sa fie transportabil de un singur C-130 in timp ce brosura producatorului indica un minim necesar de doua asemenea avioane.

De atunci lucrurile s-au rezolvat: brosura problema a disparut de pe site-ul LM, in locul ei aparand una noua care la intrebarea tip Radio Ereven “De cate C-130 e nevoie pentru a transporta un TPS-77?” raspunde scurt si hotarat: “Da”.

Noua brosura, imbunatatita. Foarte sugestiva imaginea de fundal - Sursa: Lockheed Martin

Noua brosura, imbunatatita. Foarte sugestiva imaginea de fundal – Sursa: Lockheed Martin

 

Cum insa nimic nu se pierde cu adevarat, e bine de pastrat o amintire de pe vremea cand TPS-77 era atat de gras incat nu incapea intr-un singur avion.

Vechiul TPS-77

Vechiul TPS-77

 

Modificarea l-ar face pe TPS-77 echivalent din punct de vedere al transportabilitatii cu celalalt standard NATO in materie, RAT-31DL/M, cel putin in brosuri.

RAT-31DL/M - Sursa: Selex

RAT-31DL/M – Sursa: Selex

 

Well played, sir, very well played indeed.

 

Both comments and pings are currently closed.

7 Responses to “Cu ce vom inlocui batranul P-18, episodul 2”

 1. GeorgeGMT says:

  Poate asta ar fi cel mai potrivit
  Three-Dimensional Expeditionary Long-Range Radar (3DELRR) , tocmai ce castigat in SUA.

  • admin says:

   Mai performant da dar Romania n-ar avea bani sa cumpere un AESA de tipul ala nici atunci cand ar fi gata, adica dupa 2018. Cel putin la inceput va costa mai mult decat variantele clasice, pana isi vor amortiza cheltuielile cu cercetarea. Lasand la o parte ca data de intrare in serviciu nu e garantata, probleme pot aparea mereu.
   Nici macar pentru Gap Filler nu au optat pentru un AESA, probabil tot din motiv de costuri.

   • GeorgeGMT says:

    Eeee si AESA asta mu e chiar strict necesar. Si eu eram incantat de radarul activ, dar nu merita folosit chiar in orice imprejurare.
    Pretul este intradevar foarte mare.

    • admin says:

     La momentul asta parca ar fi mai bine sa se cumpere oricare dintre cele cateva optiuni disponibile pe piata dar mai repede. Nu par sa aiba bani nici macar pentru 2-3 radare cu raza lunga asa ca mai e de asteptat.

 2. Cezar says:

  Sa mai zica careva ca mizeria se baga sub pres doar in Romania comunista. Ete ca mere si in SUA capitaliste/a cand e vorba de verzisori. 🙂 Pana la urma urmei, daca e sa fie nevoie, or sa incapa si intr-un probagaj de Dacie 1300 sau ARO 10…custom made! Fraieri sa fie, ca variante se gasesc destule….he he ehe ehe he

 3. […] TPS-ul ar trebui sa fi intrat pe lista candidatilor pentru dotarea Romaniei cu radare mobile. Punctul la care TPS-77 sta mai slab, din lista de cerinte publicata de ACTTM, ar fi mobilitatea dar, evident, nu se stie cum va fi […]