Discret, episodul 4

RO-NET - Sursa: agromonitor.ro

RO-NET – Sursa: agromonitor.ro

Romania a primit finantare din partea Comisiei Europene pentru construirea unor retele de acces la Internet, de mare viteza , in unele zone “defavorizate” pana acum (si) din acest punct de vedere.

Ar trebui sa fie o veste buna dar, ca de obicei, diavolul se ascunde in detalii.

Conform Hotnews, de construirea si operarea retelelor se va ocupa Telekom Romania ( apartinand Romtelecom si Cosmote) iar furnizorul echipamentelor va fi Huawei.

Cum spuneam in episodul precedent, Huawei este suspectata de a facilita accesul guvernului chinez la datele transmise prin echipamentele sale.

Acuzatiile, care au fost vehiculate in soapta de foarte mult timp, au devenit publice in ultima perioada, guvernele SUA, Marii Britanii, Canadei sau Australiei avand cate ceva de spus (si nu de bine) atunci cand a fost vorba ca operatori nationali sa cumpere echipamente de comunicatii chinezesti. Statele respective chiar vorbesc in cunostiinta de cauza, ele operand vasta retea de ascultare a NSA si cunoscand din experienta proprie modul in care se pot face interceptarile precum si implicatiile acestora si ne dorind concurenta din partea asiaticilor.

Chinezii au un avans aparent in ceea ce priveste un anumit tip de activitate de culegere de informatii insa vesticii au inceput, incet dar sigur si mai ales discret, sa astupe gaurile de securitate.  Deja unele multinationale care opereaza si in China au inceput sa izoleze birourile de acolo de la accesarea unor informatii interne considerate sensibile,  stocate in alte zone geografice.

Chinezilor le-ar mai ramane inca posibilitatea teoretica de a folosi propriile echipamente ca puncte de acces la retelele respective si aici interesul pur comercial, de extindere a cotei de piata prin practicarea unor preturi mai mici decat concurenta se potriveste perfect cu interesul national chinez, de penetrare a retelelor telecom vestice.

In privinta Romaniei, orice astfel de achizitie de echipamente de comunicatii ar trebui trecuta printr-un filtru care se pare ca nu a functionat in acest caz. In buna traditie locala, va fi nevoie de o serie de incidente de securitate informatica soldate cu pagube care nu vor putea fi trecute sub tacere pana sa se ajunga sa fie puse niste intrebari la obiect.

La modul cum decurg lucrurile, nu va fi mult de asteptat.

 

Both comments and pings are currently closed.

10 Responses to “Discret, episodul 4”

 1. Andrei says:

  Da… Chiar e ridicol articolul pe bune. Tanti Nutzi de la tzara vorbeste secrete de stat.

  • admin says:

   Este vorba de riscul aparitiei unor vulnerabilitati. Daca nu ai inteles subiectul atunci poate ca “articolul” nu ti se adreseaza, nu neaparat ca e ridicol.

 2. enzo says:

  Subscriu – chinezoii cred ca au si fost interzisi pe piata in GB si USA, cel putin la echipamente serioase de retea.
  Unele vulnerabilitati nu pot fi acoperite cu upgrade de soft. O solutie ar fi izolarea echipamentelor…

  • admin says:

   Stiu ca in USA si Australia presiunile sint mai mari dar cel putin in GB nu au fost inca interzisi insa problema a fost pusa in discutie. Chinezii au totusi cele mai mici preturi de pe piata si asta atarna greu in balanta, probabil si in cazul tarilor mai sarace, inclusiv Romania. Daca vor fi incidente (in cazul in care nu au fost deja) si se dovedeste ca echipamentele lor au jucat un rol, atunci orice calcul economic ar fi nul.

   Din pacate asemenea echipamente nu se pot izola eficient, instalarea lor presupune in primul rand integrarea cu un numar foarte mare de sisteme ale operatorului care nu ar mai functiona altfel. Pana la urma, orice ar cumpara, exista un risc. Doar ca in cazul chinezilor riscul pare destul de mare si impactul destul de serios. A mers pana acum (poate), echipamentele lor fiind folosite de ani buni de operatori romani dar nu cred ca e cazul sa ne intindem prea mult.

   Un motiv foarte bun pentru care echipamentele mai speciale sint proiectate si fabricate in tara.

   • enzo says:

    Daca apare vre-un comunicat oficial care spune ca nu recomanda echipamentele respective din motive de securitate… sunt aproape convins ca nici o mare companie nu ii cumpara.

    • admin says:

     Pentru britanici este prea tarziu, toti marii operatori folosesc deja echipamente de la chinezi. Sint cele mai ieftine, costuri mici de achizitie, profituri mari, responsabilitatea fata de actionari a primat.

     Din motive comerciale nu vor putea spune niciodata (sau in viitorul previzibil) ca nu recomada produsele unei companii straine, blocand practic importul cu tot scandalul care ar urma insa pot sublinia riscul crescut pentru securitate. Nu cred ca poate fi ceva mai oficial decat un raport al Parlamentului britanic (merita de citit cu atentie):

     The Committee’s investigation into the handling of the BT/Huawei case highlights a number of weaknesses in the UK’s approach to investment in the Critical National Infrastructure (CNI).

     The BT/Huawei relationship began nearly ten years ago; the process for considering national security issues at that time was insufficiently robust. The Committee was shocked that officials chose not to inform, let alone consult, Ministers on such an issue.
     We are not convinced that there has been any improvement since then in terms of an effective procedure for considering foreign investment in the CNI. The difficulty of balancing economic competitiveness and national security seems to have resulted in stalemate. Given what is at stake, that is unacceptable.

     • enzo says:

      BT e un dezastru la retea.
      De vre-o 2 ani au contract cu T-Systems pentru administrarea retelei. Amicii care au lucrat pe proiect au imbatranit inainte de vreme. 😀

     • admin says:

      Da, asta asa e, au avut o politica de outsourcing la cam toate cele. Unele companii erau ale fostilor angajati, transformati mai intai in contractori iar altele erau niste multinationale specializate in genul asta de servicii. Dupa 6 luni – 1 an, scoteau din nou contractul la licitatie, sperau sa obtina un pret mai bun. Pana cand si-au dat seama ca ajunsesera sa plateasca mai mult decat inainte, cand aveau angajati permanenti iar calitatea era cu mult mai slaba. De curand s-au apucat de insourcing.

 3. Cezar says:

  Eu nu stiu prea bine ce si cum , dar daca si noi putem fabrica astfel de echipamente, de ce nu o facem si in cazul asta? Pana la urma urmei, toul se leaga de securitatea nationala, nu!?

  • admin says:

   Echipamentele speciale care protejeaza legaturile sensibile, da, se fabrica local. S-au facut ceva pasi spre o oarecare separare insa, in principiu, comunicatiile se fac tot peste echipamente comerciale. Este o problema de securitate nationala dar si una de costuri: nimeni, in afara SUA, nu isi permite sa foloseasca doar echipamente fabricate intern si chiar si acolo sint probleme. Ideea e ca ce e comercial se poate analiza, indiferent de licentele de export. Iar ce vine de la chinezi, vine deja analizat.