La altii se poate, episodul 12

Candidat pentru ULCV, Flyer-72 - Sursa: General Dynamics OTS

Candidat pentru ULCV, Flyer-72 – Sursa: General Dynamics OTS

Traditionala comparatie nefavorabila cu Polonia, la un nou episod: in timp ce romanii inca nu s-au decis asupra viitorului rezervat trupelor de parasutisti, care sint pe punctul de a fi absorbite in cadrul FOS, polonezii par sa mizeze pe modelul trupelor de infanterie aeropurtata/aeromobila.

Astfel, Polonia a initiat procedurile de achizitie a unor vehicule desantabile aerian, configuratia ceruta fiind 4×4 sau 6×6 cu o greutate maxima de 3,5 tone si o incarcatura utila de cel putin 1,2 tone. (Sursa: Defence24.pl)

Vehiculele vor fi capabile sa traga o remorca cu un tun AA de 23mm cu doua tevi sau un aruncator de bombe de 98mm.
Ca o paranteza, trebuie remarcata ciudata coincidenta: aruncatorul polonez M98, destinat folosirii in zonele forestiere si de munte are acelasi diametru al tevii cu obuzierul romanesc de munte.

Cerintele polonezilor se apropie foarte mult de specificatiile ULCV (ultra-lightweight combat vehicle), vehicule destinate a intra in dotarea brigazilor de infanterie aeropurtata a US Army. Alinierea cerintelor va ajuta probabil procesul de achizitie si la scaderea pretului.

Din nou deci despre trupe aeromobile, bine ca macar Polonia a tras unele concluzii din episodul ucrainian, aflat inca in desfasurare, si poate sa fie un exemplu pentru viitor, daca ar mai fi fost nevoie de inca o referinta.

Both comments and pings are currently closed.

6 Responses to “La altii se poate, episodul 12”

  1. M.C says:

    Sincer, eu nu prea ma pricep la structura in general, da’ ce mai e de gandit la noi?
    Adica, ce nu e clar (pentru ai de sus), parasutistii oriunde ar fi incadrati vor avea nevoie de vreun 4×4, un blindat usor, ceva ca sa ii ajute sa isi faca simtita prezenta pe unde sunt trimisi.
    Inteleg, poate unii au un rol anume care necesita doar echipamentul de infanterie da’ si o alta “categorie” care sa intre pe scandal cu senilate(sau pe roti, depinde ce vor), cred ca este necesara.

    Si ajung la inceput, este vorba de cateva 4×4 si/sau senilate/pe roti, unde vad ei dilema? e vorba de vreo 20 mil euro aprox (cat vor da acu’ la rectificare)

    • admin says:

      Probabil chiar aia 20 de mil. sint problema, oricum e coada mare la ei.

      Chiar si FOS-ii au niste 4×4 usoare, bine ca mai exista si donatii. Nu stiu daca pot fi insa desantate, cu ce are Romania acum. Insa ce e interesant la polonezi e ca vor sa le foloseasca sa tracteze aruncatoare si tunuri AA. Adica au de gand sa ramana acolo unde se duc.

      • dan says:

        probabil vor sa ramana vii si necapturati, ca si pe ai nostri cati mai sunt , ii pot parasuta intr-o anumita zona de conflict, dar cred ca e bilet doar dus.
        Cei care mizeaza pe trupe aeromobile dotate cu armament relativ mai greu, stiu ei ce stiu. Surpriza adversarului nu e mica cand ii “rasare” o brigada aeromobila fix acolo unde nu trebuie, si echipata pt un bum-bum cumsecade cu el.
        Se pare ca ofiterii din statul major au uitat ca cea mai buna aparare este atacul, si atunci cand esti mobil este mult mai usor sa treci de la aparare la atac. Ca nu poti sa te aperi 1 an, ca mai devreme sau mai tarziu rezultatul e acelasi: infrangerea.

        • admin says:

          Ar fi intr-adevar interesant de stiut ce gandesc cei de la SMG despre viitorul unitatilor unitatii de parasutisti. Pana atunci e bine sa aducem niste exemple despre cum gandesc altii.

  2. Cezar says:

    Apropo de aeropurtare….ce se mai aude de ultimul Spartan ce trebuei inca sa ne vina?

    • admin says:

      Ultimul ar fi trebuit sa fie primit la inceputul anului insa nu am nici o confirmare. Daca MApN-ul tace or sa-si dea seama spotter-ii pana la urma daca a mai aparut vreun aparat nou.