Viitorul e sub nivelul marii

Considerate “arma saracului”, minele marine au reintrat de curand in atentia US Navy si nu numai in ceea ce priveste operatiunile de deminare.

O noua generatie de mine marine este necesara pentru a face fata amenintarilor mai vechi, care au reaparut (Rusia) sau celor mai noi (China).

Ce legatura are asta cu SDV, calutul de mare al SEAL?

 

Poate faptul ca noua generatie de mine marine aflate inca in faza de concept (spre demonstrator) pune accentul pe acoperirea unei suprafete cat mai mari cu un numar cat mai mic de astfel de dispozitive, acestea fiind imaginate aproape intotdeauna ca fiind mobile.

Concept mine inteligente Sea Predator - Sursa: navy.mil

Concept mine inteligente Sea Predator – Sursa: navy.mil

 

NUWCDIVNPT (asta da acronim) – Naval Undersea Warfare Center Division Newport, a facut publice niste cerinte generale legate de un viitor vehicul subacvatic de mare tonaj/deplasament – Large Displacement Unmanned Undersea Vehicle (LDUUV) – care sa fie folosit pe post de “caraus” pentru senzori sau platforma de lansare pentru munitia navala a viitorului.

Si acum cu cuvintele lor: “The LDUUV program will design, fabricate, and field a new class of large displacement Unmanned Undersea Vehicles (UUVs) to provide increased endurance, long range, and payload hosting. The LDUUV will be a modular, open architecture, reconfigurable UUV delivered in increments. The Increment 1 LDUUV will have mission capabilities to include Intelligence Preparation of the Operational Environment (IPOE) and below water Intelligence Surveillance Reconnaissance (ISR) to improve battlespace awareness. Future increments are expected to include mission payloads to provide above water ISR, Mine Countermeasures (MCM), and payload deployment.Sursa.

Moment in care SDV intra in ecuatie, fiind una din platformele deja existente, folosita operational de mult timp si care ar putea fi baza unui viitor UUV.

Sea Predator SDV - Sursa: minwara.org

Sea Predator SDV – Sursa: minwara.org

 

Pana la acel moment, cercetarile progreseaza in directia unui minisubmarin derivat din SDV, numit Proteus, care are un mod optional UUV pe langa cel clasic, cu scafandri la bord.

Proteus - Sursa: naval-technology.com

Proteus – Sursa: naval-technology.com

 

Ideea are merite certe, un numar redus de mini-submarine autonome, inteligente si mobile, ar putea inlocui cu succes campurile de mine “proaste” actuale.

UUV-urile ar putea fi dotate atat cu torpile anti-nava sau anti-submarin, functionand asemanator cu actualele mine Mk. 60 CAPTOR, dar si cu mine clasice sau autopropulsate, oferind niste posibilitati foarte interesante.

Problemele sint cele evidente, pe langa “inteligenta” necesara navigatiei si localizarii tintei, fiind necesare metode securizate de comunicatie dar si sisteme de propulsie foarte compacte si eficiente. Dar chiar si cu aceste obstacole, mai devreme sau mai tarziu, tehnologia LDUUV va iesi la suprafata.

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.