Dintr-o galaxie indepartata

Rail Interface System II deja adoptat de SOCOM, M4A1 FSP - Sursa: Daniel Defense

Rail Interface System II deja adoptat de SOCOM, M4A1 FSP – Sursa: Daniel Defense

Doua stiri aparent fara legatura intre ele.

Prima zice asa:

“There have been studies in recent years that have shown that due to the War on Terrorism, marksmanship has degraded in the Army,” said U.S. Army Marksmanship Unit, or AMU, Command Sgt. Maj. Issac Ragusa. “There’s been a need for us to develop and improve our leadership and teaching capabilities on how to teach people how to shoot.”

In the months that followed, MCoE helped to launch the Master Marksmanship Training Course, also known as MMTC, a five-week effort intended to provide non-commissioned officers, or NCOs, with the knowledge and skill sets necessary to return to their units ready to teach and certify Soldiers in marksmanship.

The MMTC is targeted primarily at mid-level NCOs, from sergeant to sergeant first class.

The course is comprised of four levels – basic rifle marksmanship, or BRM, short-range marksmanship, mid-range marksmanship and master trainer.
Sursa: army.mil

A doua stire e de fapt o cerere de informatii pentru un posibil program de imbunatatire a carabinei M4A1 (adoptata ca M4A1+ daca modificarile vor fi acceptate). Cateva fragmente interesante:

The M4A1+ components shall provide a synergistic effect to enhance Soldier and weapon system lethality, survivability, and operational effectiveness. Specific M4A1+ attributes/capabilities are as follows:

a. Accuracy/Dispersion (Precision): The system accuracy for the M4A1+ shall be 5 quote mark mean radius at 300 meters throughout barrel life (required) and shall be 5 quote mark extreme spread at 300 meters throughout barrel life with .9 probability (desired) and shall be 10 quote mark extreme spread at 600 meters throughout barrel life with.9 probability (desired)”
b. Improved extended forward rails: The improved extended forward rails shall provide for a MIL-STD-1913 compatible rail that is fixed at the 12 o’clock position, with numbered attachment points. The rail must also provide for the attachment of modular, MIL-STD-1913 enabler(s) attaching capability on the hand guard. The improved extended forward rails shall provide for a hand guard allowing for a free-floated barrel, and for a design/redesign of the under-barrel weapon systems/module interface to use the MIL-STD-1913 compatible rail surface on the hand guard as the attachment point(s), instead of the barrel. …
c. Improved back-up sights …
d. Improved flash suppressor …
e. Improved charging handle …
f. Weapon Weight: The M4A1+ will weigh less than 8.0 pounds un-loaded without accessories/enablers.
g. Reliability: The reliability of the M4A1+ shall be equal to or greater than the current capability when both systems are fired under the same conditions.
h. Enhanced trigger module: The enhanced trigger module shall provide for a single-stage trigger, free of creep, with consistent trigger pull weight within the range of 4.0 to 5.0 pounds. … (Note: Creep shall be interpreted to mean any perceptible rough movement between the time the trigger slack is taken up and the hammer is released).”
Sursa: fbo.gov

Dupa cum se poate observa din lista de mai sus, unele imbunatatiri urmaresc, direct sau indirect, cresterea preciziei unei platforme deja (re)cunoscute pentru aceasta calitate.

O arma mai precisa si un program de instruire, deci se pare ca precizia tragerii cu armamentul individual e luata chiar mai in serios decat pana acum.

Revenind in universul paralel cunoscut, populat cu calificativele obisnuite de “bine“, “foarte bine” si “de la exceptional in sus“, poate nu ar fi rau sa se traga cu ochiul la ce face US Army in celalalt. Eventual cu o luneta de imprumut.

 

Both comments and pings are currently closed.

11 Responses to “Dintr-o galaxie indepartata”

  1. Cezar says:

    Despre arma noastra de asalt ceva noutati?

  2. Alex says:

    Un M4A1 este evaluata la un MOA (minute of angle)de 4 de catre Uncle Sam, Cold si FN Manufacturing, dar in majoritatea cazurilor, chiar si un tragator mediocru poate obtine cu munitie normala un MOA in jur de 2.5. Sa ai un MOA de 5 la 300 de metri nu mi se pare un mare lucru. M4A1 este o arma foarte precisa pana in 300 de metri. Cu un M16A4 poti obtine rezultate similare pana in 500 de metri. “One stage trigger” si “free floating barrel” sunt un lucruri bune, dar ma indoiesc ca acest lucru te-ar face cu adevarat un tragator mai bun. Restul de ciurucuri sunt de natura ergonomica,iar acest lucru nu va rezolva principala problema a M4/M16, care este un sistem de percutie care nu este fiabil din punct de vedere mecanic, decat daca arma este curatata minutios.

    • admin says:

      Vad ca cer 5 “quote mark” (interesant, nu stiam ca asta inseamna MOA) pe toata durata de viata a tevii. Poate ca asta e mai dificil de obtinut.
      Cred ca partea cu tragator mai bun vine in urma programului de instructie, macar vor putea tine pasul cu arma teoretic mai precisa.

      Dar cel mai interesant mi se pare faptul ca se pune problema preciziei, chiar si doar la nivel de discutie/intentie. Un pas mare care merita sa fie copiat. Cel putin la nivel de discutie.

      Ref. la sistemul de percutie: HK416 ar fi trebuit sa fi schimbat cate ceva in zona asta. Nu a dat rezultate?
      Dar nu stiu cat de simplu e sa fie adaptat inapoi pentru AR-15/M4.

      • Alex says:

        Programul de instructie este pentru subofiteri. Deci ce faci cu restul. In general cei care au nevoie sa apese pe tragaci se pricep la ciurucuri de genul asta. In unitatile de infanterie ale US Army sunt foarte multi care au crescut cu arme si se pricep la asa ceva, plus chestii instinctive cum ar fi “Kentucky windage” si “leading the target”. US Army are cursuri de tir instinctiv mult mai bune decat USMC, care are cursuri foarte bune de tir la distanta cunoscuta. In USMC se pune baza pe tir instinctiv la scolile de infanterie si bine inteles “on the job training”. HK 416 este esntial un M4 cu un sistem de percutie modificat, plus catari care sunt putin diferite. Incidental si sistemul de percutie de pe HK416 a fost initial deszvoltat de Eugene Stoner. De ce nu la ales pentru AR15 este un mare mister. Carabinele ar fi usor de modificat,necesitand scoaterea tubului de gaze si instalarea unui “push rod” plus catari noi. Teava este un pic diferita la HK416, dar este ghintuita la fel. Dar mai bine achizitionezi “new build” cum au facut USMC cu M27 care este esential un HK416

        • admin says:

          Pare a fi un program “train the trainer”, se asteapta ca cei instruiti prin MMTC sa intruiasca mai departe pe altii.:

          “We’re targeting trainers specifically right now at the MCoE,” Schacht said. “Maj. Gen. Miller’s guidance has been to fix training of marksmanship, so what we’ve done is anyone that’s a drill sergeant … or anyone that has a role primarily as an instructor, we targeted them first.”

          Ragusa said drill sergeants have been a priority for the MMTC.

          “We take it to that group because that group is going to contact our Soldiers as soon as they come in the Army,” Ragusa said. “We want to bring them in, give them our course and have them take it back and teach the other drill sergeants who will teach the privates.”

          Ciudat ca nu exista un program de instruire unificat US Army + USMC (USN + USAF, cursurile de baza), pana la urma la nivelul asta fac exact acelasi lucru, cu (aproape) acelasi material.

          Daca ar avea succes, poate ca M27 va fi inceputul adoptiei HK416, daca ar avea pretul corect, bineinteles.

          • Alex says:

            Asta este o chestie de filozofie. In US Army basic training “the drill instructor” este cel care ii instruieste pe recruti in tir, pe cand la USMC sunt desemnati “primary marskmanship intrstructors” (PMI) care sunt o specialitate aparte. Deci programul respectiv este vizat pentru “drill instructors”. Asta cu tirul ar fi prea complicat sa ai ceva de genul inter arme. La fel si cu scolile de lunetisti care au filozofii si viziuni diferite, mai ales la USMC unde este o adevarata competitie intre scolile de lunetisti din baze (Camp Lejeune, Camp Pendleton si Kaneohe Bay) si cea de la Quantico unde este situat “Marksmanship Training Unit” MTU. Parerea mea personala scolile de lunetisti din baze sunt inifint mai bune decat cea de la Quantico.

            Asta cu adoptia HK416 e o chestie care este legata de politici de achizitie, unde ai tot felul de idioti care insista cu M4/M16 pentru simplul fapt ca sunt lipsiti de viziune si de dreptul tampiti, filozofia lor fiind ca atat timp cat freci la arma ea o sa functioneze cum trebuie. Ma este si costul…un M4/M16 este undeva la $800, pe cand un HK416/M27 este undeva pe langa $3.000. Oricum la cati bani spulberam asta nu ar fi mare lucru.

            • admin says:

              Scolile de lunetisti ar fi un alt domeniu la care ar merita reflectat. Mai ales cand sint atatea exemple, nu numai US dar si UK, Canada, etc… Ar fi o progresie normala.

              Pare aproape incredibil ca reusesc sa scoata un M4 la doar USD800, tinand cont ca un AK romanesc e/era undeva intre USD500-600 pe piata din US (pot sa ma insel aici, n-am cautat care sint preturile acum dar parca atat erau) si operatiunile de fabricatie sint mult mai intensive la M4. Banuiesc ca asta se intampla cand ai o baza asa de larga de entuziasti.

          • Alex says:

            Astia de la Military Times zic ca un M4 ar merge pentru aproximativ $673 de caciula: http://gearscout.militarytimes.com/2012/04/20/us-army-places-order-for-24000-m4-carbines-with-remington/

            Nu ma surprinde deloc. Un AK romanesc este ce cumperi “off the shelf” altfel ma indoiesc ca el sa coste mai mult de $150.

  3. Marius Z. says:

    Cand scrii de trasul cu ochiul intre 2 universuri paralele, e vorba nu doar de un program de antrenament mai special pentru ai nostri ci si de un program de imbunatatiri pentru armamentul existent?

    Stiu ca era o firma israeliana interesata sa presteze un astfel de program la noi in tara… doar ca nu am aflat cine.

    kit-uri tactice fac astia:
    http://www.zahal.org/groups/shop-ak-47-74
    http://lonestar-tactical-solutions.com/ak47.asp

    http://209.251.48.101/forums/t_4_96/135342_AK_47_74_Combat_Rail_System___New_version_of_the_VFR_AK_.html

    acum stiu ca si Cugirul faceau ceva modificari…

    • admin says:

      In primul rand si cel mai important, ca cele doua universuri sa se intalneasca e nevoie ca mentalitatile sa fie similare.
      Dupa asta urmeaza punerea in practica, organizarea, antrenamentul si abia pe ultimul loc, zic eu, ar veni echipamentul. Atat timp cat in Romania nici nu se pune problema sa se dicute despre asta, cele doua universuri nu se vor intalni, indiferent de cate red dot-uri si lanterne tactice vor agata de AK-uri.
      Realizarea faptului ca e nevoie de imbunatatire in domeniul asta ar fi cel mai important lucru.